Podsumowanie lata, czyli przegląd piwnicy

Moja piwnica w szwach " spękana"
Robię przetwory od nocy do rana.
Półki od słoików, aż się uginają,
ale domownicy jeść nie przestają.



Standardowo ogórki na różne sposoby zrobione:
w sosie, w chilii z warzywami i kiszone !



16 kilo buraków właśnie tarkuję,
może na zimę zapas na wekuję.
Zrobiłam klasyczne tarkowane, 
oraz dżem z jabłkiem zasmażane. 
Sok też z nich wycisnęłam i w butelki zamknęłam.  




Sos z cukinii gotowy, schowany
a pomidor już zapasteryzowany.



Paprykarz domowy czeka w piwnicy,
a grzybek marynowany każdego zachwyci.




Dżem z truskawek już w naleśniki pakuję,

a czekośliwki zapas szykuję.
Śliwkę z goździkami zasmażyłam 
a z czarnego bzu też dżem zrobiłam. 




Sok z jabłek, gruszek i śliwek wyciskałam
i ok 200 butelek zawekowałam.
Pyszny mus do herbaty 
lub z wodą kompot - metoda taty. 



Jednak najlepsze są dary lasu
z nich zawsze mam sporo zapasu.
Od maja zbierać zioła zaczynam
i zdrowotne ich właściwości wszczynam.


Miód z mniszka i sok z pokrzywy
to ratunek dla organizmu właściwy.

Kwiat bzu czarnego na kaszel pomaga,
a lipa ze spadzią na rozgrzanie się nada.


Mięta da nam trochę orzeźwienia,
a syrop z pędów sosny wiele uodpornienia.

Akacja świetnie gardło leczy,
a czarny bez nas z gorączki wyleczy.

Czeremcha duże ilości witaminy C zawiera,
a zielony orzech włoski wymioty wypiera.

Miód z nawłoci na chore nerki pomaga,
a bez lilak wątrobę wspomaga.

Jeszcze przed nami sporo zrywania,
mamy w planach pigwę i rokitnik do wekowania.
Mama moja tez głóg i różę zbiera
a także aronię i maliny zabiera.

Teraz na zimę jestem gotowa nie straszna mi żadna choroba. 


Takimi specyfikami się ratujemy
i naszą odporoność budujemy,
Chętnie przepisami się podzielimy
i Wam poniżej linki wkleimy.































 A czy Wy przetwory robicie ? 
W zimę zjeść lubicie ?

Komentarze

  1. Robiłam ogórki buraczki dżem malinowy sok z winogron jabłek ....zima lubię otworzyć słoiczek ze swoimi owocami czy warzywami 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Imponujące! Podziwiam zapał ja nie zrobiłam... Nic 🙉

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż chce się do domu, zjeść ogórka ze słoika, sypic piwo z sokiem a na deser naleśnika z dżemem ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale masz przetworów. Ja w tym roku przeszłam samą siebie i zrobiłam z 50 słoików soków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne zbiory! Uwielbiam marynowane grzybki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow wow! Jesteś moim guru w kwestii przetworów! Nawet moj tata tyle nie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż chciałoby sie tego wszystkiego spróbować! Super sprawa na zime ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow ile tego wszystkiego jest, zapas na lata

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Jaka ilość przetworów! 🙈❤️

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakbym była u mamy ❤ Tylko w domu takie pysznosci ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja ten post zapisuje dla potomnych, bo uwielbiam tego typu przetwory ❤️

    OdpowiedzUsuń
  12. Imponujące przetwory! Ja w tym roku zrobiłam sałatkę z ogórków i papryki, buraki z papryką i buraki z czosnkiem, żurawinę i czarny bez :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, ile zdrowych pyszności! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. o matko ! ile słoików ! podziwiam ! naprawdę ja pewnie będę kisiła ogóry a reszte pewnie od teściowej bede zwozic do domu hah

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja mam jeszcze zapasy z lat poprzednich 🙊

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty