środa, 22 lutego 2017

Obiady zamknięte w słoiku

Gdy obiadu za dużo narobimy
to przeważnie resztę mrozimy.
Gdy na drugi dzień nie zjemy
a wyrzucać nie chcemy.
A co gdy praca mało łaskawa i brak czasu na gotowanie ?
Lub wyjazd się szykuję wnet czas na wekowanie.
Dzisiaj kilka domowych obiadów w słoikach pokażemy
i do dzielenia się opiniami zachęcić Was chcemy.






1 patent - gołąbki w słoiku

Surowe mięso mielone z gotowanym ryżem mieszamy
przyprawy dodajemy i w liście kapusty zawijamy.
Całość w sosie pomidorowym zapiec przed wekowaniem musimy
który z pomidorów w puszce i śmietany 18 % z przyprawami zrobimy.
Gdy danie nam wystygnie w słoikach nawet nie dygnie.
Aby nie były suche woda lub sosem podlewamy i pasteryzacji poddamy.






2 patent - ślimaczki

Ślimaczki ze szpinakiem to naleśniki zielone,
które u Latosiowej na blogu zostały wypatrzone.
W środek cebula, mięso i ser według upodobania
sos beszamelowy, przyprawy i do zapiekania.
Całość w słoiczki przekładamy i sosikiem zalewamy.







przepis - klik

3 patent - gulasz

Łopatkę wieprzową drobno kroimy
i na patelni z wodą i przyprawami dusimy.
Cebulę, czosnek i przyprawy dodajemy
a potem sos pieczeniowy jeżeli chcemy.
Gdy do miękkości się zagotuje
wnet niech do słoików wskakuje.




4 patent - karkówka po żydowsku

Jeżeli ostro kwaśne smaki lubicie
to tym przepisem się zachwycicie.
Wszystko to kwestia próbowania
więc bez proporcji podawania.
3 brytfanki na zdjęciu widzicie
więc 3 kg karkówki kupić musicie.
Do tego kilo pieczarek drobno pokrojonych
i na patelni podsmażonych i z wody odsączonych.
Cebulka z blanszowana i ogórki kiszone 12 sztuk pokrojone
wnet z surowymi plastrami mięsa do blachy włożone.
Całość sosem z ostrymi przyprawami zalewamy,
który z wody z ogórków i keczupu jest zmieszany.
Podczas robienia sosu smak próbujecie
i mniej lub więcej soku dajecie.
Całość ok 2 godzin pieczemy
aż całej wody się pozbędziemy.
A nasz sos będzie gęsty i smakowity
w słoikach smak będzie niesamowity.





A odpowiedź na pytanie jak wekować - znajdziecie tutaj aż 4 różne patenty - klik 





8 komentarzy:

  1. U nas przeważnie jak coś zostaje to mrozimy. W słoiki jeszcze nie próbowałam ;-) być może skorzystam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się "świeższe" niż z zamrażalnika :)

      Usuń
  2. Akurat robie gołąbki i chcem po wekowac aby smak uzyskac na dlugo ;)Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie ! ten smak coś innego niż z mrożenia :)

      Usuń
  3. Ja wolę zamrozić, ale jak się nie ma dużej zamrażalki to słoiki to świetna sprawa. Dla dziadka zawsze zamykam obiady w słoiki ale niestety zdarza mi się zawsze że jakieś ze dwa się nie zamkną. A karkówka po żydowsku z ananasem superrrr :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się zawsze sprawdzać zakrętki czy nie wygięte i gotować ciut dłużej niż powinno się i wtedy rzadko zdarzają się nie domknięte.

      Usuń
  4. Super sprawa, my najczęściej mrozimy, ale chętnie spróbuję tego sposobu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga