4 patenty na wekowanie przetworów i pasteryzowanie słoików
Lato już do nas już prawie zawitało
i owocami i warzywami nas przywitało.
nim się obejrzymy nastanie zima
a kto się nie narobi ten przetworów " ni ma"
Babcia mamę nauczyła a ona mnie
więc co lato wekować mi się chce.
Mam 4 sprawdzone patenty
aby słoik na lata był zamknięty !
Najważniejsza sprawa to słoiki dobrze umyte i wysuszone
a zakrętki nie uszkodzone lub nowe dopiero kupione.
wystarczy wlać ciepłej wody, zakręcić - aby stare sprawdzić czy trzymają
wlewamy ciepłej wody, odwrócimy i nie ciekną to na przetwory się nadają
1 patent
Owoce starannie myjemy
i w garnku cukrem zasypujemy
gdy puszczą sok to drogie Panie
czas na ich ugotowanie.
Można w całości , można zblendować
one swój smak potrafią zachować.
Trzymamy na gazie, aż do zagotowania
i czas na gorąco do słoików przelewania.
Słoik mocno przez ścierkę zakręcamy
i do góry " dupką" odwracamy.
Tak na noc do ostygnięcia zostawiamy
a rano czy pokrywka wklęśnięta sprawdzamy.
Jeżeli pyka to zjedzcie na bieżąco
taki dżem lub sok wygląda zachęcająco.
( zdjęcie zrobione po ostygnięciu - normalnie nasza zawartość spada na dół, aż do zakrętki i "dupka" jest pusta)
2 patent
Mój ulubiony patent to gotowanie
idealny na długotrwałe zamykanie.
Potrzebujemy garnek wysoki
najlepiej aby był szeroki.
przetwory wlewamy w słoiki jednakowe
zakręcamy, wkładamy na ściereczkę i prawie gotowe.
Wodę wlewamy do 3/4 wysokości słoików i przykrywamy
Wodę do wrzenia na dużym ogniu doprowadzamy.
A potem ogień przykręcamy
i tak godzinę na gazie trzymamy.
Wszystko pod przykryciem trzymamy do wystygnięcia
następnie nadają się już do wyjęcia.
Zanosimy do piwnicy i chowamy
a zimą łakociami się zajadamy.
3 patent
Wekowanie w piekarniku to prosta sprawa
i zmieści dużo słoików na raz ta zabawa.
Najlepiej je na blachę ustawić
niż się później w sprzątanie bawić .
Nakładamy przetwory zostawiając 2-3 cm od góry
dzięki temu nie " wybuchnie nam w chmury"
Nastawiamy piekarnik z góry i dołu grzaniem
i zostawiamy na 130 stopni nastawianiem
przez 60 minut pasteryzujemy
a później ostygnięte wyjmujemy.
4 patent
Pasteryzacja w zmywarce to niebywała wygoda
wiele słoików na raz pomieści ta metoda.
Nie musimy pilnować czy nie kipi nam wrzątek
oraz przy nalewaniu nie poparzymy rączek .
Wystarczy ustawić program najwyższej mocy
i nie musimy ich trzymać tam całej nocy.
Pamiętajcie że dla słoików temperatura odpowiednia
to gdy jest większa od 60 a mniejsza od 100 to nie brednia.
Oczywiście nie wrzucajcie do prania tabletki
bo efekt nie będzie lekki :)
i owocami i warzywami nas przywitało.
nim się obejrzymy nastanie zima
a kto się nie narobi ten przetworów " ni ma"
Babcia mamę nauczyła a ona mnie
więc co lato wekować mi się chce.
Mam 4 sprawdzone patenty
aby słoik na lata był zamknięty !
Najważniejsza sprawa to słoiki dobrze umyte i wysuszone
a zakrętki nie uszkodzone lub nowe dopiero kupione.
wystarczy wlać ciepłej wody, zakręcić - aby stare sprawdzić czy trzymają
wlewamy ciepłej wody, odwrócimy i nie ciekną to na przetwory się nadają
Pasteryzacja niszczy wszelkie drobnoustroje
drożdże, bakterie i zastoje.
Na wielu stronach zaleca się słoików uprzednie grzanie
lecz ja tak nigdy nie robiłam moje Panie.
a wekuje sama już dobre 4 lata
i troszeczkę poznałam tego świata
1 patent
Owoce starannie myjemy
i w garnku cukrem zasypujemy
gdy puszczą sok to drogie Panie
czas na ich ugotowanie.
Można w całości , można zblendować
one swój smak potrafią zachować.
Trzymamy na gazie, aż do zagotowania
i czas na gorąco do słoików przelewania.
Słoik mocno przez ścierkę zakręcamy
i do góry " dupką" odwracamy.
Tak na noc do ostygnięcia zostawiamy
a rano czy pokrywka wklęśnięta sprawdzamy.
Jeżeli pyka to zjedzcie na bieżąco
taki dżem lub sok wygląda zachęcająco.
( zdjęcie zrobione po ostygnięciu - normalnie nasza zawartość spada na dół, aż do zakrętki i "dupka" jest pusta)
2 patent
Mój ulubiony patent to gotowanie
idealny na długotrwałe zamykanie.
Potrzebujemy garnek wysoki
najlepiej aby był szeroki.
przetwory wlewamy w słoiki jednakowe
zakręcamy, wkładamy na ściereczkę i prawie gotowe.
Wodę wlewamy do 3/4 wysokości słoików i przykrywamy
Wodę do wrzenia na dużym ogniu doprowadzamy.
A potem ogień przykręcamy
i tak godzinę na gazie trzymamy.
Wszystko pod przykryciem trzymamy do wystygnięcia
następnie nadają się już do wyjęcia.
Zanosimy do piwnicy i chowamy
a zimą łakociami się zajadamy.
3 patent
Wekowanie w piekarniku to prosta sprawa
i zmieści dużo słoików na raz ta zabawa.
Najlepiej je na blachę ustawić
niż się później w sprzątanie bawić .
Nakładamy przetwory zostawiając 2-3 cm od góry
dzięki temu nie " wybuchnie nam w chmury"
Nastawiamy piekarnik z góry i dołu grzaniem
i zostawiamy na 130 stopni nastawianiem
przez 60 minut pasteryzujemy
a później ostygnięte wyjmujemy.
Pasteryzacja w zmywarce to niebywała wygoda
wiele słoików na raz pomieści ta metoda.
Nie musimy pilnować czy nie kipi nam wrzątek
oraz przy nalewaniu nie poparzymy rączek .
Wystarczy ustawić program najwyższej mocy
i nie musimy ich trzymać tam całej nocy.
Pamiętajcie że dla słoików temperatura odpowiednia
to gdy jest większa od 60 a mniejsza od 100 to nie brednia.
Oczywiście nie wrzucajcie do prania tabletki
bo efekt nie będzie lekki :)
Czy wy przetwory robicie same
czy wolicie te w sklepie kupowane ?
A jakie macie sprawdzone metody ?
Robie sama bo są pyszniejsze i wszyscy u nas zajadaja dżemy soki :-)
OdpowiedzUsuńdżemy idą jak świeże bułeczki :)
UsuńZawsze robię sama i nie pasteryzuje tylko właśnie zalewam gorące i zostawiam na noc najczęściej. Ale patent ze zmywarka mi się podoba tylko ciekawe czy na ogórki się nada...?
OdpowiedzUsuńmyślę, że zmywarka dobra na wszystko :)
UsuńAle czad...nie wiedziałam że w zmywarce też można 😁
OdpowiedzUsuńmożna, śledź naszego bloga, a jeszcze wiele mamy ciekawych patentów :)
UsuńIle czasu w zmywarce....moj program to ok 2 h
UsuńAle czad...nie wiedziałam że w zmywarce też można 😁
OdpowiedzUsuńmożna, śledź naszego bloga, a jeszcze wiele mamy ciekawych patentów :)
UsuńJa również o zmywarce nie słyszałam - toż to szok 😊
OdpowiedzUsuńale działa !
Usuńnie wiedzialam ze w zmywarce i piekarniku tak mozna , co prawda nie robie przetworow ale milo sie dowiedziec czegos nowego :)
OdpowiedzUsuńzawsze możesz komuś przekazać tą wiedze :)
UsuńNie wpadłam na piekarnik i zmywarkę :-D a już tyle lat się męczę 😃
OdpowiedzUsuńod tego masz nas - u nas zawsze sprawdzone patenty :)
UsuńAle żeby w zmywarce albo piekarniku pasteryzowac sloiki? Dobre patenty ☺
OdpowiedzUsuńsama się przekonaj
UsuńNie wpadłabym na taki swietny pomysł 😊
OdpowiedzUsuńdobrze, że masz nas :)
UsuńNie wpadłabym na taki swietny pomysł 😊
OdpowiedzUsuńdobrze, że masz nas :)
UsuńSuper patenciki hehe nie pomyślałabym aby wstawić do piekarnika lub zmywarki :D My robimy sami w domku standardowo w garnku :D Kupowanych takich rzeczy nie bierzemy pod uwagę ;)
OdpowiedzUsuńJa też wolę samorobione :)
UsuńPatenty wytestowane ;) ... zastanawiałam się co będzie, jak do zmywarki jednak wrzucimy tabletkę ;/
OdpowiedzUsuńmyślę, że mogą się otworzyć, zresztą nie chciałabym mieć słoików z chemią :)
UsuńZabiłaś mnie tą zmywarką 🤣
OdpowiedzUsuńNigdy bym na to nie wpadła :-)
A ogórki korniszony też można w zmywarce ? Jak tak to jaki czas ustawić?
OdpowiedzUsuńA ogórki konserwowe też można? Jak tak to jaki czas ustawić?
OdpowiedzUsuńTeż bym chciała wiedzieć. Dzisiaj będę robiła przetwory z ogórków i myślałam o pasteryzacji w zmywarce.
UsuńWszedłem trochę przypadkowo na ten blog,ale na pewno teraz zostanie na trochę dłużej.Jestem tego pewny na 100 procent.
OdpowiedzUsuńCzy potrzebujesz pomocy, aby przywrócić kochanka, który cię opuścił? pomóc rozwiązać problem niepłodności i zajść w ciążę? Jeśli masz trudności z zajściem w ciążę? Impotencja, Gonorrheal, STI (zakażenie przenoszone drogą płciową) Udar mózgu i cukrzyca, Fibroid, Uzyskanie zwrotu pieniędzy od tego, kto jest ci winien i odmówienie zapłaty, promocja pracy, astma itp. Dr.Obodo może ci pomóc .. Skontaktuj się z nim Jak najszybciej i wszystkie twoje problemy znikną na zawsze.
OdpowiedzUsuńE-mail: templeofanswer@hotmail.co.uk
WhatsApp: + (234) 8155 42548-1
Pasteryzacja w zmywarce- super pomysł. Zakładam że mięso też mozna tak samo wekować. Czy w przypadku dan miesnych trzeba powtarzac proces ?.
OdpowiedzUsuńHej, niechcący zamarzł mi bigos na balkonie, czy jak go rozmrożę to
OdpowiedzUsuńMogę go wekowac?