Rabarbar - 4 patenty
Rabarbar ciężkie słowo do wymówienia,
ale pyszne warzywo do jedzenia,
Źródło witamin A,C,E oraz potasu,
ma dużo błonnika i foliowego kwasu.
Magnez, żelazo, fosfor beta karoten zjecie
niskokaloryczny i z błonnikiem polecany na diecie
Nie polecamy osobom chorym na reumatyzm i nerki
bo udział szkodliwego kwasu szczawiowego jest w nim wielki.
Lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski
działa antyrakowo, antyoksydacyjnie i przeczyszczająco.
My jak zwykle na czasie działamy
i na rabarbar 4 patenty mamy.
1 patent
Ciasto to coś co lubią łasuchy
i nasze wymagające brzuchy.
Delikatny biszkopt ładnie się komponuje
gdy kwaskowate warzywo w środku się znajduje.
W wykonaniu jest proste i zdrowe
zawiera witaminy wybuchowe .
Przepis u Latosiowej znajdziecie
najlepszy na świecie.
2 patent
W takie upały chce się coś zimnego
a kompocik nie uraduje potrzebującego
Więc patent na lemoniadę
pod rękę Wam kładę .
Kwaśno słodka orzeźwiająca
nawet jak jesteś wymagająca
ona Cię zadowoli
i chłodem ukoi.
3 patent
A jeżeli macie trochę cierpliwości
i chcecie uraczyć swoich gości
Zróbcie nalewkę z rabarbaru
i wtedy nie będzie chodzić do baru
Potrzebujemy owoce i skórki
cukier, wódeczkę i pójdzie jak "z górki "
Warzywa w słoiku cukrem zasypujemy
a gdy sok puszczą wódeczką częstujemy.
I tak trzymamy dopóki owoce wyblakną
odcedzamy i niech dobroci się zamkną.
Pić można od razu ale im dłużej postoi
tym bardziej nasze podniebienia zadowoli.
4 patent
A gdy smak chcemy na dłużej zachować
to wystarczy w słoiki zawekować
zrobić pyszny dżem z truskawkami
i witaminy będą cały rok z nami .
4 kg truskawek z rabarbarem zmieszałam
cukru tylko kilo dosypałam.
Wszystko ugotowałam
następnie zblendowałam
na gorąco do słoików wlałam
i do piwnicy dżemy schowałam .
A my na Wasze patenty czekamy
i dziecięce lata wspominamy
gdy rabarbar się w cukrze maczało
i ciągle było go mało !
ale pyszne warzywo do jedzenia,
Źródło witamin A,C,E oraz potasu,
ma dużo błonnika i foliowego kwasu.
Magnez, żelazo, fosfor beta karoten zjecie
niskokaloryczny i z błonnikiem polecany na diecie
Nie polecamy osobom chorym na reumatyzm i nerki
bo udział szkodliwego kwasu szczawiowego jest w nim wielki.
Lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski
działa antyrakowo, antyoksydacyjnie i przeczyszczająco.
My jak zwykle na czasie działamy
i na rabarbar 4 patenty mamy.
Ciasto to coś co lubią łasuchy
i nasze wymagające brzuchy.
Delikatny biszkopt ładnie się komponuje
gdy kwaskowate warzywo w środku się znajduje.
W wykonaniu jest proste i zdrowe
zawiera witaminy wybuchowe .
Przepis u Latosiowej znajdziecie
najlepszy na świecie.
2 patent
W takie upały chce się coś zimnego
a kompocik nie uraduje potrzebującego
Więc patent na lemoniadę
pod rękę Wam kładę .
Kwaśno słodka orzeźwiająca
nawet jak jesteś wymagająca
ona Cię zadowoli
i chłodem ukoi.
3 patent
A jeżeli macie trochę cierpliwości
i chcecie uraczyć swoich gości
Zróbcie nalewkę z rabarbaru
i wtedy nie będzie chodzić do baru
Potrzebujemy owoce i skórki
cukier, wódeczkę i pójdzie jak "z górki "
Warzywa w słoiku cukrem zasypujemy
a gdy sok puszczą wódeczką częstujemy.
I tak trzymamy dopóki owoce wyblakną
odcedzamy i niech dobroci się zamkną.
Pić można od razu ale im dłużej postoi
tym bardziej nasze podniebienia zadowoli.
4 patent
A gdy smak chcemy na dłużej zachować
to wystarczy w słoiki zawekować
zrobić pyszny dżem z truskawkami
i witaminy będą cały rok z nami .
4 kg truskawek z rabarbarem zmieszałam
cukru tylko kilo dosypałam.
Wszystko ugotowałam
następnie zblendowałam
na gorąco do słoików wlałam
i do piwnicy dżemy schowałam .
A my na Wasze patenty czekamy
i dziecięce lata wspominamy
gdy rabarbar się w cukrze maczało
i ciągle było go mało !
Rabarbar dla mnie najlepszy jest do picia wiec z patentu na lemoniade chetnie skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem chętnie jem a tym razem wypróbuję lemoniade :-)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam babeczki waniliowe z rabarbarem i owsiana kruszonka;) przepyszne. Uwielbiam rabarbar pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńA u mnie lemoniada jest częstym gościem pychotka konfiturke czas zrobić 😁
OdpowiedzUsuńCzekałam na taki patent!jak zwykle jesteście niezawodne😊
OdpowiedzUsuńSuper patenty. Ja wykorzystam patent na lemoniade. Ogolnie majac rabarbat gotuje kompot i dodaje troche cukru. Zwykly prosty a zarazem dobry ! :)
OdpowiedzUsuńRabarbar pamiętam z dzieciństwa. U dziadków smakował rewelacyjnie zwłaszcza z cukrem😊
OdpowiedzUsuńRabarbar pamiętam z dzieciństwa. U dziadków smakował rewelacyjnie zwłaszcza z cukrem😊
OdpowiedzUsuńRabarbar u nas jest częstym gościem na stole. A ja z dzieciństwa pamiętam jak zajadałam się nim z cukrem. Marzena
OdpowiedzUsuń