piątek, 24 lutego 2017

Mięso ze słoika czyli zdrowo i bez "E"

Gdy szyneczkę dobrą zjeść chcemy 
to gotowej w sklepie nie kupujemy.
Jeżeli sami ją zrobimy 
to rodzinę ucieszymy. 
One dodatku "E" nie mają 
i swoim smakiem zachwycają. 
Przedstawiamy Wam przepisy słoikowe
One na każdy wyjazd są gotowe. 





1 patent - Łopatka

Dwa kilko mięsa przyprawami podsypane 
i na 3 dni w lodówce schowane. 
Do szynkowaru mięsiwo wrzucamy
i do 90 stopni gotowaniem doprowadzamy.
Tłuszczyk się wytopi ale go nie wylewamy 
tylko po pokrojeniu w słoik zalewamy. 
Takie słoiki z mięsiwem mocno zakręcamy 
i do gara z wodą wkładamy. 
Pasteryzujemy a potem ze smakiem jemy.  



2 patent - Boczek 

Boczek surowy kupujemy 
i go z przyprawami rolujemy. 
Musi co najmniej dobę przejść przyprawami 
Aby zachwycał nas swoimi smakami. 
Możecie upiec go w woreczku
i pokroić po kawałeczku. 
W słoiki wkładamy 
i wodą zalewamy. 
A potem ze smakiem jemy 
i znajomych częstujemy. 




3 patent - Szynka

Szynkę surową mielimy 
i na porcje dzielimy. 
Wedle uznania przyprawiamy
i ciasno do słoików wkładamy. 
Następnie w garze gotujemy 
i na kanapki smarujemy.






4 patent - wieprzowo drobiowe smarowidło

Podobnie jak w przepisie szynkowym widzimy 
mięsko wieprzowe i drobiowe mielimy.
Gdy żelatyny do mięsa dodamy
galaretkę w słoiku wytwarzamy.
Domowe wędlinki mają taki plus, 
że przypraw mamy w niej w bród. 
Nie zepsuje nam się za kilka dni 
tylko w słoikach przetrzyma długo.





Polecamy robienie wędlin domowych 
Mamy jeszcze wiele sposobów gotowych.
Obiady w słoikach tu znajdziecie - klik 
a sposoby pasteryzacji tu odkryjecie - klik 



21 komentarzy:

  1. Z racji iż mam manie chomikowania i słoików dużo napewno będę kombinować z waszymi przepisami ;) Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
  2. No u nas nikt takich przetworów nie jada ale pomysłu godne uwagi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiadomo jak w domku na miejscu najlepiej ugotować na " świeżo " ale przy pracy wyjazdowej ciężko z gotowaniem.

      Usuń
  3. Ja wczoraj zapeklowałam mięsko do wędzenia, ale do słoiczka też by można było coś zrobić. Pamiętam jak w dzieciństwie zawsze mam robiła mięsko w słoikach, nie było nic lepszego :) A może podejmiecie wyzwanie zrobienia kiełbasy drobiowej, bo szukam dobrego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm ... wędzone mięsko brzmi pysznie, co do drobiowej kiełbaski kto wie dałaś nam wyzwanie :)

      Usuń
  4. bierzemy cukier wodę i drożdze
    mieszamy i mamy zacier zrobiony dobrze
    potem gotujemy
    i się bimbrem delektujemy................................................................................ tyle są warta Twoje inspiracje
    faktycznie bo przepisy to nie są gratuluję tym którzy chcą skorzystać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy Cię na naszym blogu, zainspirowałeś / łaś Nas i chętnie zdradzimy 4 patenty na domowe trunki :)

      Usuń
  5. Czytam i już mnie nerw trzepie...Ile to coś ma lat by wyrażać swą opinię.pewnie mamusia jeszcze majteczki pierze i prasuje i założę się że głąb je to mięso ze słoika ale skoro nie widział jak zostało przygotowane to mamy widoczne skutki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie :) Każdy ma prawo się wypowiedzieć, a że szanowny Unknown wszedł do Nas to znaczy, że przyciągamy :)

      Usuń
  6. Przypomina mi się smak dzieciństwa, babcia tak gotowała. A może macie jakieś sprawdzone przepisy na domowe kiełbasy ? Kaśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy głowy pełne pomysłów - chętnie niebawem się podzielimy :)

      Usuń
  7. Wyglądają przepysznie. Mój mąż uwielbia wędzone wędliny i z chęcią bym się nauczyła sama robić takie rarytasy w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ah domowe wędzonki - tylko wędzarni brak - ale pomyślimy nad tym :)

      Usuń
  8. Jak znajdziecie coś interesującego na rynku to dajcie znać , chętnie zamówię i dam wykazać się mężowi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy kilka wędzarni na oko może niebawem podzielimy się naszymi spostrzeżeniami :)

      Usuń
  9. Jak znajdziecie coś interesującego na rynku to dajcie znać , chętnie zamówię i dam wykazać się mężowi:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się z koleżanką domowe wędzone mięso jest przepyszne ,chętnie u Was poczytam o tym ! pamiętam, że my zawsze dawaliśmy sąsiadowi surowe mięso a on je wędził na działce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziewczyny smaka robicie na wędzenie mięska :) Ale poważnie rozejrzymy się w tym temacie i podzielimy się z naszymi czytelnikami :)

      Usuń
  11. Po co te anonimowe hejty? Nawet na blogu mateczek znajdzie się jakaś despotka ktora zalewa świat swoim jadem. Kobieto-nie podoba się to nie czytaj i nie rób kwasu

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię w tygodniu. Smaka już mam ��. Pozdrawiam Marzena

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga