Ogórek, ogórek, ogórek ....
zielony ma garniturek
I czapkę i sandały,
zielony, zielony jest cały.
Małe, zielone, słodziutkie w ogrodzie się chowają,
warto jak na zimę do obiadu zostają.
Sałatka do mielonego i zupa ogórkowa
to jego smaczna przygoda.
Ogórek pragnienie zgasi w upały
jest smaczny krojony i cały.
Dzisiaj moje ulubione przepisy Wam przekażę
i jak zrobić do słoików szybko pokażę.
OGÓRKI KISZONE w słoikach na gumę
Potrzebujemy:
- małe ogórki
- 2 kawałki świeżego chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- kawałek łodygi kopru
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- pół łyżeczki gorczycy
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
zalewa: na litr zimnej wody czubata łyżka soli
Robimy:
umyte ogórki władamy pionowo ciasno do słoika,
dodajemy wszystkie wymienione składniki
i zalewamy zalewą ( zimna woda z dobrze rozmieszaną solą)
po sam czubek słoja, kładziemy gumkę, pokrywkę i zamykamy za pomocą drucika.
Od razu po zrobieniu wynosimy do piwnicy
tak aby w czasie gdy zaczną kisnąć nie były ani przestawiane ani przenoszone.
MIZERIA Z WARZYWAMI
- 2 kg ogórków
- 0,3 kg papryki
- 0.3 kg cebuli
- 0,3 kg marchwi
- 0,3 kg cukinii
( ilości mogą być mniejsze lub większe)
siekamy warzywa i zostawiamy zasypane 2 łyżkami soli na 12 godzin
robimy zalewę: 3 łyżki cukru + szklanka oleju + szklanka octu ->
całość rozgrzewamy do rozpuszczenia cukru i wlewamy do warzyw.
Dokładnie mieszamy i jak wystygnie wkładamy ciasno do słoików,
a wolną przestrzeń zalewamy zalewą.
Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 30 minut w garnku.
OGÓRKI W CHILII tzw. KROKODYLKI
- 2 kg ogórków
- 4 łyżki soli
siekamy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na minimum 6 godzin ( można na noc)
na drugi dzień robimy zalewę:
- 1 główka czosnku
- 1 1/2 szklanki octu 10 %
- 70 dkg cukru
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżeczka chili
wszystko wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, tak aby składniki się połączyły
Posolone ogórki odcedzamy z wody, zalewamy wystudzoną zalewą i odstawiamy na 12 h. Wkładamy do słoików na zimno i dokładnie dokręcamy. Nie wymagają pasteryzacji
OGÓRKI W KECZUPIE
-2 kg ogórków
- 300 dag cebuli
-1,5 łyżki soli
zalewa:
- 1 mały keczup pikantny
- 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki octu 10 %
Ogórki i cebulę kroimy w plasterki i zasypujemy solą.
Odstawiamy na 4 godziny, a następnie zlewamy wodę.
Wszystkie elementy zalewy wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
w celu połączenia składników.
Zalewamy ogórki i dokładnie mieszamy.
Wkładamy na zimno do słoików i pasteryzujemy ok 30 minut.
A Wy lubicie ogórki ?
Macie jakieś sprawdzone przepisy, którymi chcecie się z nami podzielić ?
Ogórki lubimy ale głównie jako mizerię a na zimę robię sałatkę z ogórków podobna do waszej tylko zamiast cukini daje zielonego pomidora 😉
OdpowiedzUsuńZ zielonym pomidorem musi być mega pyszne!
Usuńoooo chyba kilka przepisów wykorzystam! :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Domowe zapasy są super!
UsuńTa z chilli to coś dla mnie 😍
OdpowiedzUsuńJa też lubię pikantną nutkę
UsuńMusze się zabrać za takie przetwory ;)
OdpowiedzUsuńTeraz jest istne szaleństwo
UsuńAle mnie zaciekawiłaś tymi ogórkami w ketchupie! ;)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że możemy służyć inspiracją!
Usuńlubie takie przetwory, samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńIle radości zimą, gdy brak świeżych warzyw!
UsuńNajlepsze są tradycyjnie kiszone, w całości :)
OdpowiedzUsuńKiszone tradycyjne to podstawa. Zawsze są!
UsuńJa też co roku robię ogórki
OdpowiedzUsuńI super. Brawo!
Usuń