4 domowe syropy idealne na choroby
Sezon chorobowy trwa cały rok,
apteki w lekach prześcigają się krok w krok.
Lecz ja radzę z natury skorzystać
i kwiaty i warzywa dobrze wykorzystać.
Patent 1 - miód lub syrop z mniszka
Płatki zalewam porcją wody i 30 minut gotuję
i przez 24 h w garnku przytrzymuję.
Następnie na sito wywar przelewam
a miąższ przez tetrę wycisnąć trzeba.
i przez 24 h w garnku przytrzymuję.
Następnie na sito wywar przelewam
a miąższ przez tetrę wycisnąć trzeba.
Ciemny sok z cytryną i cukrem gotuje
min 2 godziny a potem próbuję.
W zależności czy gęsty czy rzadki miód chcecie
to na drugi dzień jeszcze raz godzinkę gotujecie.
Na gorąco wlewam do słoików i już nie gotuję
bo pokrywka wtedy pasteryzację przejmuję.
min 2 godziny a potem próbuję.
W zależności czy gęsty czy rzadki miód chcecie
to na drugi dzień jeszcze raz godzinkę gotujecie.
Na gorąco wlewam do słoików i już nie gotuję
bo pokrywka wtedy pasteryzację przejmuję.
1 porcja:
1000 sztuk kwiatków
sok z 2 cytryn/sok z limonki
2 litry wody
2 - 3 kg cukru
( ja obieram kwiaty z szypułek i gotuje same płatki to daję 2 kg
1000 sztuk kwiatków
sok z 2 cytryn/sok z limonki
2 litry wody
2 - 3 kg cukru
( ja obieram kwiaty z szypułek i gotuje same płatki to daję 2 kg
Patent 2 - SYROP z kwiatu czarnego bzu
Pamiętajcie aby kwiaty daleko od ulicy były zbierane.
Jesienią tam po owoce wrócicie
więc pożałujecie jak nic nie zostawicie.
Poczekajcie aż rozkwitną na całego,
dużo pyłku będzie z kwiatostanu tego.
Przed użyciem kwiatów nie myjemy,
tylko na białe szmatki kładziemy.
Poczekajmy aż robaczki pouciekają
a nasze rączki niech łodyżki poobcinają.
Bardzo popularny i przez wielu robiony
to na kaszel i przeziębienie mój lek ulubiony.
Dzieci chętnie piją, każdemu smakuje
no i pieniędzy z portfela nie ujmuje.
Potrzebujemy:
40 rozkwitniętych baldachów kwiatów czarnego bzu
sok z 3 cytryn
2 litry wody
1 - 2 kg cukru
Robimy:
Kwiaty
nożyczkami z łodygi odcinamy
i do dużego gara wkładamy.
Wodę z cukrem i
sokiem gotujemy
i do kwiatów lejemy.
Dwa dni miksturę w garze trzymamy
i
kilkakrotnie mieszamy.
Przez ściereczkę odcedzamy
i kwiatowy wywar
mamy.
Do słoików wlewamy i pasteryzujemy.
Codziennie po łyżeczce syropu
pijemy.
Patent 3 - SOK Z CZARNEGO BZU
Dojrzałej granatowe baldachy zbieramy
i na papier do oczyszczenia odkładamy.
Owoce czarnego bzu w garnku rozgrzewamy,
aż puszczą sok cierpliwie czekamy.
Przez gazę przeciskamy
i cały wywar zlewamy.
Trochę cukru dodajemy
i w słoikach pasteryzujemy.
Przeziębienie dobrze wyleczy
i od chorób Cię zabezpieczy.
Patent 4 - SYROP Z CEBULI
Naszej babci sposoby stare,
na leczenie są doskonałe.
Dwie cebule drobno kroimy
i cukrem zasypać musimy.
Miodem też zalać możemy,
wtedy zdrowsi będziemy.
Na 5 godzin odstawiamy
i z cebuli sok wypijamy.
Na kaszel idealnie działa
dba o zdrowie Naszego ciała.
A Wy domowe soki robicie?
Czy ze sklepowej półki wolicie?
Czy ze sklepowej półki wolicie?
U nas zawsze babcia nas zaopatruje w zdrowe soki i syropki :-)
OdpowiedzUsuńU mnie jest jeszcze syrop z selera idealny na kaszel a tak to robimy z cebuli i mniszka ;-)
OdpowiedzUsuń