Lipa - 10 właściwości i przepis na syrop
Duże drzewo chyba każdemu znane,
w okresie zimowym miło wspominane.
Kwiat lipy ma wiele właściwości,
niech w waszym domu prędko zagości.
Herbata, miód i syropy lipowe
są bardzo popularne i zdrowe.
* Lipa ma bardzo napotne działanie - przy przeziębieniu zdziała cuda !
* Kaszel, ból gardła, chrypę i katar łagodzi, podczas choroby nas oswobodzi.
* Ma działanie moczopędne.
* Pomaga w stanach napięcia nerwowego, uspokaja.
* Ułatwia zasypiania.
* Pomaga w zaburzeniach trawiennych. Picie naparów z lipy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zmniejsza
napięcie mięśni gładkich. Dzięki temu ułatwione jest trawienie i
przyswajanie pokarmów.
* Wzmacniają naczynia krwionośne, pomocna przy miesiączkach.
* Pomaga oczom. Napar z lipy można stosować przy zapaleniu spojówek i
brzegów powiek. Sprawdza się przy obrzękach i cieniach wokół oczu.
* Pomaga skórze. Łagodzi podrażnienia i pielęgnuje cerę. Ma działanie
zmniejszające łojotok, potrafi hamować złuszczanie się naskórka.
* Kwiat lipy przynosi ulgę także w niestrawności oraz przy nudnościach.
PRZEPIS:
* 300 gr kwiatu lipy ( ok 80 % powinno być bez przylistków - jak się coś trafi to nic się nie stanie)
* 1 litr wody
* 2 szklanki cukru
* 2 cytryny
Zebrane kwiaty wykładamy na stół, tak aby wszystkie robaczki z nich uciekły.
Z wody, cukru i cytryny gotujemy syrop. Wrzątkiem zalewamy nasze kwiaty i odstawiamy przykryte na min. 2 dni. Po 1 dobie kwiaty mielimy blenderem, dzięki temu puszczą więcej nektaru. Staramy się kilka razy dziennie przemieszać zawartość.
Po 2 dniach powstały syrop przelewamy przez sitko a nasze kwiaty wyciskamy jak najmocniej przez pieluszkę tetrową. Uzyskamy dzięki temu taką bardzo klejącą, pianową konsystencję - to w niej znajdziemy najwięcej wartości zdrowotnych. Jeżeli posiadacie wyciskarkę wolnoobrotową idealnie się tu sprawdzi.
Całość gotujemy min. 30 minut na małym ogniu tak aby nasz syrop połączył się z tą drugą częścią nektaru. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy na gorąco do słoików. Stawiamy do góry dnem i przykrywamy do wystygnięcia np. grubym ręcznikiem. Tak za pasteryzowane słoiczki mogą stać aż do zimy.
Smacznego !
Pamiętam jak babcia nam robiła syropy ....są super i polecam każdemu 😊
OdpowiedzUsuńSyrop z lipy jest świetny, mój tata to :)
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś lipe przed domem ale nie wiedziałam że ma takie właściwości 😊
OdpowiedzUsuńCiekawych rzeczy dowiedzialam się dzięki Tobie 😊
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam ze ma takie właściwości lipa ;)
OdpowiedzUsuńCudnie kochana też uwielbiam robić takie domowe przetwory- są najzdrowsze.
OdpowiedzUsuńtaki syrop robiła moja babcia
OdpowiedzUsuńświetny wpis ! takie syropy są najlepsze ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, w moim domu brakuje takich syropow.
OdpowiedzUsuńDziałanie ma super :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis wykorzystam
OdpowiedzUsuń