Lipa - 10 właściwości i przepis na syrop

Duże drzewo chyba każdemu znane,
w okresie zimowym miło wspominane.
Kwiat lipy ma wiele właściwości,
niech w waszym domu prędko zagości.
Herbata, miód i syropy lipowe
są bardzo popularne i zdrowe.




* Lipa ma bardzo napotne działanie - przy przeziębieniu zdziała cuda !

* Kaszel, ból gardła, chrypę i katar łagodzi, podczas choroby nas oswobodzi.

* Ma działanie moczopędne.



* Pomaga w stanach napięcia nerwowego, uspokaja.

* Ułatwia zasypiania.

* Pomaga w zaburzeniach trawiennych. Picie naparów z lipy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zmniejsza napięcie mięśni gładkich. Dzięki temu ułatwione jest trawienie i przyswajanie pokarmów.

* Wzmacniają naczynia krwionośne, pomocna przy miesiączkach.



* Pomaga oczom. Napar z lipy można stosować przy zapaleniu spojówek i brzegów powiek. Sprawdza się przy obrzękach i cieniach wokół oczu.

* Pomaga skórze. Łagodzi podrażnienia i pielęgnuje cerę. Ma działanie zmniejszające łojotok, potrafi hamować złuszczanie się naskórka.

* Kwiat lipy przynosi ulgę także w niestrawności oraz przy nudnościach.



PRZEPIS: 

* 300 gr kwiatu lipy ( ok 80 % powinno być bez przylistków - jak się coś trafi to nic się nie stanie) 
* 1 litr wody 
* 2 szklanki cukru 
*  2 cytryny 

Zebrane kwiaty wykładamy na stół, tak aby wszystkie robaczki z nich uciekły. 
Z wody, cukru i cytryny gotujemy syrop. Wrzątkiem zalewamy nasze kwiaty i odstawiamy przykryte na min. 2 dni. Po 1 dobie kwiaty mielimy blenderem, dzięki temu puszczą więcej nektaru. Staramy się kilka razy dziennie przemieszać zawartość. 



Po 2 dniach powstały syrop przelewamy przez sitko a nasze kwiaty wyciskamy jak najmocniej przez pieluszkę tetrową. Uzyskamy dzięki temu taką bardzo klejącą, pianową konsystencję  - to w niej znajdziemy najwięcej wartości zdrowotnych. Jeżeli posiadacie wyciskarkę wolnoobrotową idealnie się tu sprawdzi. 


Całość gotujemy min. 30 minut na małym ogniu tak aby nasz syrop połączył się z tą drugą częścią nektaru. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy na gorąco do słoików. Stawiamy do góry dnem i przykrywamy do wystygnięcia np. grubym ręcznikiem. Tak za pasteryzowane słoiczki mogą stać aż do zimy. 

Smacznego ! 





środek napotny w stanach gorączkowych w niektórych chorobach zakaźnych, jak angina, grypa, zapalenie gardła, oskrzeli i przy przeziębieniu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/lipa-jakie-wlasciwosci-lecznicze-ma-herbata-z-lipy_39760.html
środek napotny w stanach gorączkowych w niektórych chorobach zakaźnych, jak angina, grypa, zapalenie gardła, oskrzeli i przy przeziębieniu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/lipa-jakie-wlasciwosci-lecznicze-ma-herbata-z-lipy_39760.html

Komentarze

  1. Pamiętam jak babcia nam robiła syropy ....są super i polecam każdemu 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Syrop z lipy jest świetny, mój tata to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam kiedyś lipe przed domem ale nie wiedziałam że ma takie właściwości 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawych rzeczy dowiedzialam się dzięki Tobie 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam ze ma takie właściwości lipa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie kochana też uwielbiam robić takie domowe przetwory- są najzdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. taki syrop robiła moja babcia

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny wpis ! takie syropy są najlepsze ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis, w moim domu brakuje takich syropow.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty