4 domowe oleje smakowe
Czy często olei smakowych używacie?
Dania i sałatki nimi doprawiacie ?
Ceny w sklepie czasem odstraszają
a oleje wiele dodatków mają.
Możemy samemu je wyprodukować
i pysznym smakiem się delektować.
Olej na zimno tłoczony najlepiej się nadaje
on na dłużej świeży pozostaje.
Dla organizmu jest bardzo zdrowy
więc polecamy rzepakowy lub słonecznikowy.
Olej musi poleżakować
wtedy będzie nam smakować.
Idealny do dań włoskich i sosów
Składniki:
400 ml oleju rzepakowego
15 - 20 listków bazylii -mogą być suszone jak brak świeżych
Bazylie pod woda płuczemy, a czosnek obierać będziemy. Dwa patyczki od szaszłyków potrzebujemy to na nie składniki nabijać będziemy. Na przemian bazylię i czosnek wkuwamy i całość do butelki z olejem zanurzamy. Ułatwi nam to mieszanie i aromatu wydzielanie. Na 10 dni w zacienione miejsce odstawiamy, szczelnie zakręcamy i kilka razy dziennie mocno potrząsamy.
Sałatki idealnie przyprawi
Składniki:
Skórka z 3 cytryn
400 ml oleju słonecznikowego
Żółtą część skórki dokładnie od krajamy i do garnka z olejem wrzucamy. Gorzkiego posmaku unikniemy gdy białą część dokładnie usuniemy. Olej na małym ogniu podgrzewamy i małe bąbelki na skórce wytwarzamy, ale nigdy do wrzenia nie doprowadzamy ! Gdy wystygnie skórkę wyjmujemy i olej do butelki lejemy.
Mięsa nam pysznie zaprawi
Składniki:
400 ml oliwy z oliwek
Zawsze suszoną chili dajemy bo świeża popsuć się może. Na patelnię 5 łyżek oleju wlewamy i nasze chili podsmażamy, następnie do butelki wlewamy i szczelnie zamykamy. Kilka razy dziennie potrząsamy i po tygodniu wspaniały olej mamy.
4. Olej ziołowy
400 ml dowolnego oleju
duża garść świeżych ziół
Zioła dokładnie płuczemy i ściereczką suszymy zanim je w oleju zanurzymy. Na dwa dni wkładamy i w lodówce trzymamy, następnie odcedzić musimy wtedy oleju przez pleśń nie stracimy.
A Wy lubicie oleje smakowe ?
Robicie czy kupujecie gotowe ?
Jedynie cytrynowy byłby dla mnie :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego akurat ten?
Usuńale super ! muszę spróbować u siebie <3
OdpowiedzUsuńŚmiało. Polubisz je
UsuńTakie oleje to super sprawa. Muszę takie zrobić 😊
OdpowiedzUsuńMoże akurat ci zasmakują.
UsuńJa oleje stosuję jedynie na włosy i bardzo to lubię.
OdpowiedzUsuńOlejowanie jest wspaniałe.
UsuńJa kupuję gotowe oleje smakowe 😊często ich używam😊
OdpowiedzUsuńPewnie. Jest szeroki wybór. Ale takie domowe niczym nie ubiegają
UsuńŚwietny pomysł na smakowy olej, jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecamy bardzo smakowite są
Usuńtez sama w somu robie takie oleje smakowe, zwłaszcza do sałatek
OdpowiedzUsuńBrawo. Super, że tak robisz
UsuńMuszę przyznać, że chyba nigdy takiego nie jadłam. Strasznie zaciekawił mnie ten bazyliowo-czosnkowy!
OdpowiedzUsuńMam ochotę na pierwszy :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ostatni :)
OdpowiedzUsuńTo chyba cos dla mnie
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie coraz bardziej lubię czytać twojego bloga.
OdpowiedzUsuń