4 domowe oleje smakowe

Czy często olei smakowych używacie?
Dania i sałatki nimi doprawiacie ? 
Ceny w sklepie czasem odstraszają 
a oleje wiele dodatków mają. 
Możemy samemu je wyprodukować 
i pysznym smakiem się delektować. 



Olej na zimno tłoczony najlepiej się nadaje
on na dłużej świeży pozostaje. 
Dla organizmu jest bardzo zdrowy 
więc polecamy rzepakowy lub słonecznikowy. 

Olej musi poleżakować 
wtedy będzie nam smakować.  

1. Olej bazyliowo - czosnkowy 





Idealny do dań włoskich i sosów

Składniki: 

400 ml oleju rzepakowego 
15 - 20 listków bazylii -mogą być suszone jak brak świeżych
8 ząbków czosnku


Bazylie pod woda płuczemy, a czosnek obierać będziemy. Dwa patyczki od szaszłyków potrzebujemy to na nie składniki nabijać będziemy. Na przemian bazylię i czosnek wkuwamy i całość do butelki z olejem zanurzamy. Ułatwi nam to mieszanie i aromatu wydzielanie. Na 10 dni w zacienione miejsce odstawiamy, szczelnie zakręcamy i kilka razy dziennie mocno potrząsamy. 

2.  Olej cytrynowy


Sałatki idealnie przyprawi 

Składniki:

Skórka z 3 cytryn 
400 ml oleju słonecznikowego

Żółtą część skórki dokładnie od krajamy i do garnka z olejem wrzucamy. Gorzkiego posmaku unikniemy gdy białą część dokładnie usuniemy. Olej na małym ogniu podgrzewamy i małe bąbelki na skórce wytwarzamy, ale nigdy do wrzenia nie doprowadzamy ! Gdy wystygnie skórkę wyjmujemy i olej do butelki lejemy. 

3. Olej z papryczką chili


Mięsa nam pysznie zaprawi

Składniki: 

400 ml oliwy z oliwek 
pół szklanki suszonej papryczki chili


Zawsze suszoną chili dajemy bo świeża popsuć się może. Na patelnię 5 łyżek oleju wlewamy i nasze chili podsmażamy, następnie do butelki wlewamy i szczelnie zamykamy. Kilka razy dziennie potrząsamy i po tygodniu wspaniały olej mamy. 

 4. Olej ziołowy  

Sery z dodatkiem ziół - mniam !



400 ml dowolnego oleju 
duża garść świeżych ziół

Zioła dokładnie płuczemy i ściereczką suszymy zanim je w oleju zanurzymy. Na dwa dni wkładamy i w lodówce trzymamy, następnie odcedzić musimy wtedy oleju przez pleśń nie stracimy. 


A Wy lubicie oleje smakowe ? 
Robicie czy kupujecie gotowe ?

Komentarze

  1. Jedynie cytrynowy byłby dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super ! muszę spróbować u siebie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie oleje to super sprawa. Muszę takie zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja oleje stosuję jedynie na włosy i bardzo to lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja kupuję gotowe oleje smakowe 😊często ich używam😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na smakowy olej, jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tez sama w somu robie takie oleje smakowe, zwłaszcza do sałatek

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać, że chyba nigdy takiego nie jadłam. Strasznie zaciekawił mnie ten bazyliowo-czosnkowy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować ostatni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To zdecydowanie coś dla mnie coraz bardziej lubię czytać twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty