4 patenty na grzyby w słoiku
W tym roku do lasu wchodzisz
i z pełnym wiadrem grzybów wychodzisz.
A jak się dobrze postarasz
to i bagażnik pełny zaraz.
Co później robić z tymi grzybkami ?
Poza suszeniem trzeba zająć się przetworami.
Dziś 4 patenty Wam prezentuję
i zapasy na zimę szykuję.
Podstawą wszystkich przetworów jest grzybów obranie,
wyczyszczenie, umycie oraz w soli obgotowanie.
Grzyby kilka razy w wodzie płuczemy
a później w garnku ok 15-20 minut gotujemy.
Twarde grzyby więcej czasu potrzebują
niechaj więc ok 30 minut w wodzie nurkują.
Jaka proporcja soli idealnie się nadaje
wedle uznania tak jak się do makaronu dodaje.
U mnie w tym roku kołpaki i opieńki królowały
jednak do poniższych przepisów każde grzyby by się nadały.
1 PATENT - GRZYBY DUSZONE
Tutaj grzybki obgotowane na małe kawałki kroimy
wrzucamy na olej i na patelni dusimy.
Na mały ogniu aby uniknąć przypalenia
trzymamy je tak aż do przysmażenia.
Do smaku solą i pieprzem przyprawiamy
i wtedy gotowe np. na krokiety grzybki mamy.
Ciasno w słoiczki pakujemy
i ok 60 minut pasteryzujemy.
2 PATENT - GRZYBY W OCCIE
Tutaj małe okazy najbardziej się nadają
lub same czapki - ładnie w słoiku wyglądają.
Obgotowane i odsączone grzyby w słoiku układamy
i zaraz marynatą z octu zalewamy.
Można zalewać gorącą i nie pasteryzować
jednak ja wolę słoiki zagotować.
Na 2 kg grzybów :
* 1 szklanka octu 10 %
* 1 szklanka cukru
* 3 szklanki wody
* 12 ziaren ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
Wszystkie składniki na zalewę do wrzenia doprowadzamy
Grzyby do 2/3 słoika wkładamy i tym zalewamy.
Słoiki zakręcamy i do góry dnem odwracamy.
3 PATENT - GRZYBY W SOSIE POMIDOROWYM
Smakiem azjatyckie grzyby przypominają,
bardzo szybko z mojej piwnicy znikają.
Idealne do makaronu, ryżu czy kaszy,
kurczak z patelni z warzywami jest smaczny.
Składniki:
* kilogram grzybów
* 4 cebule
* 2 koncentraty pomidorowe
* puszka pomidorów lub 3 świeże
* przyprawy do smaku
* olej do smażenia
Robimy: grzybki ugotowane drobno kroimy, na patelni z cebulką smażymy, gdy nam się dobrze zarumienią przecier i pomidory dodajemy, przypraw jak chcemy i ile chcemy, wszystko w słoiki pakujemy i dobrze pasteryzujemy.
4 PATENT - SAŁATKA GRZYBOWA Z OGÓRKIEM KISZONYM
Sałatka grzybowa do chleba lub obiadu gotowa,
ja ją do sosu dodaje i tak karkówka po żydowsku powstaje.
Idealna na szybko do pracy
jak i na zimowe zapasy.
Smak kwaskowaty posiada
dla każdego smakosza się nada.
Składniki:
* kilogram grzybów
* 10 ogórków kiszonych
* 5 dużych cebul
* puszka kukurydzy
* 1/2 szklanki wody z ogórków
* 1/2 szklanki oleju
Grzyby, ogórki i cebulę drobno kroimy
i z resztą produktów łączymy.
Wszystkie składniki na patelni przesmażamy,
następnie na ostro doprawiamy.
W słoiki zamykamy i zimą zajadamy.
Smacznego Wam życzymy
i 4 patenty na pasteryzację podrzucimy:
U nas grzyby zbiera mąż a potem w słoiki w occie lub suszymy :-)
OdpowiedzUsuńNajbardziej popularne :-)
UsuńU mnie zawsze tata był odpowiedzialny za zbieranie grzybów. Ja do tej pory boje się wejść do lasu. Grzyby zawsze były mrożone badz w occie :-)
OdpowiedzUsuń