Dzień Makaronu- komu podać, komu?

Makaron- dziś jego święto wypada
Czy znacie osobę co się nim nie zajada
Ogrom możliwości, kombinacji smakowych
Zwykłych, ale i kolorowych

Pierwsi makaron suszyli ponoć Arabowie
Ale kto tak naprawdę prawdy się dowie
Duży popyt na nie Napoleon podobno wprowadził
Ale już w czasach Średniowiecza podobno się pojawił

Słowo makaron pochodzi z języka włoskiego
Ale do dziś doszukują się źródła prawdziwego
Od słowa macarruni co oznacza ciasto robione z użyciem siły
albo "Buoni, ma caroni”, czyli „dobre, ale drogie”, bo ceny wysokie nie kusiły

Jakby nie nazywać, makarony uwielbiamy
I w naszej kuchni często przyrządzamy
Na słodko, na słono, w sałatkach czy w obiedzie
Każdemu w kuchni się z nim powiedzie
 
 
 


Oto cztery propozycje na pyszne potrawy
A my czekamy na Twoje propozycje, bo temat arcyciekawy
 
 
Spaghetti z sosem mięsno-twarogowym ze świeżym szpinakiem
Oj pysznym pokusi was smakiem
 
 

Co nam trzeba?
dla 4 osób
makaron spaghetti-opakowanie 200g
10 plastrów szynki-wędzona, gotowana- dowolnie!
2 małe kabanosy
kostka twarogu
mała cebula
sól i pieprz czarny po pół łyżeczki
śmietana 18% 400ml +100ml wody
150 g mozzarelli -wiórki
czubata łyżka  tłuszczu
posiekany szpinak-około 150g
 

Robimy!
Makaron gotujemy według przepisu. Al dente.
Robimy sos.
Na patelni rozgrzewamy Optima omega, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę.
Przesmażamy minutkę, dodajemy posiekaną szynkę i kabanosy.
Całość mieszamy i podsmażamy około 5 minut.
Dorzucamy twaróg, mieszamy,aż nam się rozdrobni.
Zalewamy całość śmietaną rozmieszaną z wodą.
Doprawiamy do smaku i dajemy 50g mozzarelli.
Podgrzewamy jeszcze 3 minutki, aż nam lekko woda odparuje, sos będzie gęsty.
Podajemy: makaron, kilka łyżek sosu, posypujemy mozzarellą i na wierzch posiekany szpinak.
PYSZNOŚCI
-------------------------------------------------

Lazania z cukinią, to wariacja na temat klasycznego podania
Jest równie pyszna, i zapraszam do wypróbowania
 
 

Co nam trzeba? opakowanie makaronu do lazanii-płaty
100g tarkowanego  sera
sos mięsny:
500g mięsa drobiowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cukinia-średnia
olej rzepakowy
sól i pieprz czarny
sos beszamelowy:
3 pełne łyżki masła
4 pełne łyżki mąki
2 szklanki mleka
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta soli

 
Robimy!
Mięso podsmażamy na oleju   i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajmy koncentrat pomidorowy.
Dusimy jeszcze kilka minut, aby mięso nie było surowe.
Cukinie myjemy i tarkujemy na grubych oczkach. Lekko solimy, aby zmiękła. Zlewamy nadmiar wody.
Makaron do lazanii wkładam na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjmuję i studzę.
Sos beszamelowy:
Do garnka wrzucam masło-roztapiam, wsypuje na to mąkę, mieszam (zrobią się grudki), zalewam to mlekiem i gotuję mieszając trzepaczką, aż zrobi się jednolity i gęsty sos. Doprawiamy do smaku gałką i solą.
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i układamy płaty makaronu (2 lub 3 zależy jaka forma), na to kładziemy sos mięsny, posypujemy tarkowaną cukinią, a potem lejemy na to sos beszamelowy, kolejne płaty, mięso, cukinia i sos i tak do wyczerpania. Ostatnie płaty makaronowe polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopniu około 40-45 minut.
Po upieczeniu lekko uchylcie drzwiczki piekarnika  i odczekajcie 10-15 minut przed krojeniem, aby się lepiej kroiła.
Smacznego!

------------------------------------------------------------

Kurczak z cukinią i makaronem sojowym
Jest daniem pysznym i zdrowym
 


Co nam trzeba? 1 duża pierś kurczaka
2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego
1 cukinia
100g makaronu sojowego chińskiego Tao Tao
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Najlepiej patelnia typu WOK
 


 Robimy!
Pierś kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na oliwie/oleju
Cukinie myjemy i  kroimy w półplasterki, lekko solimy. Odstawiamy na 5 minut i dorzucamy do kurczaka
Przyprawiamy całość solą- jeśli wam potrzeba i pieprzem.
Makaron sojowy robi się szybciutko-zalewamy wrzątkiem, czekamy minutkę. Z białego zrobi się nam szklisty.
Kroimy na mniejsze kawałki.
Dorzucamy do kurczaka i cukinii.
20 minut i obiad gotowy!
Smacznego!
 
 ------------------------------------------------------------------
Makaronowa sałatka z olejem lnianym jest pyszna i zdrowa
Lekka kolacja w mig gotowa


 
Co nam trzeba?
100-150g suchego makaronu gwiazdka (lub inny jak chcecie)
pęczek szczypiorku
2-3 ogórki gruntowe
tuńczyk w puszce
2 jajka
20 ml oleju lnianego
sól i pieprz do smaku.
świeża bazylia
 
 
 
Robimy!
Makaron gotujemy według przepisu, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do miski.
Jajka gotujemy na twardo
Szczypiorek siekamy drobno dorzucamy do makaronu.
Dodajemy tuńczyka i posiekane na drobną kostkę umyte i obrane ogórki. Dodajmy pokrojone w kostkę jajka.
Mieszamy całość i zajadamy

Przepisy pochodzą ze strony www.latosiowy-dom.blog.pl
 
Makaron kochani to radość tworzenia
A jeszcze większa z jego jedzenia

Komentarze

  1. Nie wiedziałam że dzisiaj święto makaronu. Ja wczoraj na obiado -kolacje robiłam spaghetti z warzywami mięsem i sosem pomidorowym 😍 uwielbiamy zapiekanki makaronowe i wszystko co jest temu podobne 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron często gości na naszym stole a najbardziej smakuje jak sama go zrobię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty