Dzień Pizzy 5 września, robicie? Jaką lubicie?
5 września to znów dzień pizzy, wiecie?
No przyznać się małą czy dużą upieczecie?
O kilku propozycjach już pisałyśmy
O TUTAJ wszystko zamieściłyśmy
No przyznać się małą czy dużą upieczecie?
O kilku propozycjach już pisałyśmy
O TUTAJ wszystko zamieściłyśmy
A tymczasem co o niej wiecie?
Na pewno, ze ze smakiem ją jecie
Lubią ja duzi i mali
Ciagle każdy swój skład doskonali
To, że pochodzi z Włoch, oczywista sprawa
Z Neapolu podobno rzecz to ciekawa
Nazywaną ją początkowo chlebem, potem picea
A potem już nazwa pizza się wzięła
Na pewno, ze ze smakiem ją jecie
Lubią ja duzi i mali
Ciagle każdy swój skład doskonali
To, że pochodzi z Włoch, oczywista sprawa
Z Neapolu podobno rzecz to ciekawa
Nazywaną ją początkowo chlebem, potem picea
A potem już nazwa pizza się wzięła
Początkowo składniki to tylko czosnek i oliwa, ser ,lokalne ryby.
nie w głowie były szynki, salami, krewetki czy grzyby
Potem doszedł pomidor i to był hit wspaniały
Trafiła na stół królewski i pizzerie się pootwierały
Standardowa pizza to Margherita, wiecie dlaczego tak ją nazwano?
Dla królowej Włoch Małgorzaty ją w trzech rodzajach przygotowano
Tak się zachwyciła wersją z mozzarellą, tak jej posmakowało
I na jej cześć już nazewnictwo zostało
nie w głowie były szynki, salami, krewetki czy grzyby
Potem doszedł pomidor i to był hit wspaniały
Trafiła na stół królewski i pizzerie się pootwierały
Standardowa pizza to Margherita, wiecie dlaczego tak ją nazwano?
Dla królowej Włoch Małgorzaty ją w trzech rodzajach przygotowano
Tak się zachwyciła wersją z mozzarellą, tak jej posmakowało
I na jej cześć już nazewnictwo zostało
Z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych
A potem do wszelkich krajów niezmierzonych
Są dwa rodzaje ciasta: neapolitańska i rzymska, grubość ciasta to podstawa
Pierwsza gruba z wysokimi brzegami, druga cieniutka -znana Wam dobrze sprawa
Składników moc możemy sobie dobierać
W dodatkach warzywnych można przebierać
Sery-różne,miękkie, twarde, żółte, białe
Ale wszystkie pizze są pyszne i wspaniałe
A jaka jest WASZA ulubiona?
Cienka, gruba, dobrze wypieczona?
Jakie są Wasze ulubione składniki?
Zdradzicie nam Wasze triki?
Hehe nawet nie wiedziałam że taki dzień jest a wczoraj z mężem ustaliliśmy ze dziś będzie na obiad pizza :-)
OdpowiedzUsuńNo widzisz jak fajnie :-D
UsuńBardzo lubimy z mężem i dziećmi pizze na cienkim cieście :-)
OdpowiedzUsuńi na cienkim i na grubym ma swój urok :-)
UsuńAle zrobiłaś mi smaka na pizze :D
OdpowiedzUsuńnic tylko działać!
Usuń