4 patenty na grzyby w słoiku

W tym roku do lasu wchodzisz 
i z pełnym wiadrem grzybów wychodzisz. 
A jak się dobrze postarasz 
to i bagażnik pełny zaraz. 



Co później robić z tymi grzybkami ?
Poza suszeniem trzeba zająć się przetworami. 
Dziś 4 patenty Wam prezentuję 
i zapasy na zimę szykuję. 



Podstawą wszystkich przetworów jest grzybów obranie, 
wyczyszczenie, umycie oraz w soli obgotowanie. 
Grzyby kilka razy w wodzie płuczemy 
a później w garnku ok 15-20 minut gotujemy. 
Twarde grzyby więcej czasu potrzebują 
niechaj więc ok 30 minut w wodzie nurkują. 

Jaka proporcja soli idealnie się nadaje 
wedle uznania tak jak się do makaronu dodaje. 



U mnie w tym roku kołpaki i opieńki królowały 
jednak do poniższych przepisów każde grzyby by się nadały. 

1 PATENT - GRZYBY DUSZONE 


Tutaj grzybki obgotowane na małe kawałki kroimy 
wrzucamy na olej i na patelni dusimy. 
Na mały ogniu aby uniknąć przypalenia 
trzymamy je tak aż do przysmażenia.
Do smaku solą i pieprzem przyprawiamy 
i wtedy gotowe np. na krokiety grzybki mamy. 
Ciasno w słoiczki pakujemy 
i ok 60 minut pasteryzujemy. 




2 PATENT - GRZYBY W OCCIE 


Tutaj małe okazy najbardziej się nadają 
lub same czapki - ładnie w słoiku wyglądają. 
Obgotowane i odsączone grzyby w słoiku układamy 
i zaraz marynatą z octu zalewamy. 
Można zalewać gorącą i nie pasteryzować 
jednak ja wolę słoiki zagotować. 


Na 2 kg grzybów :
* 1 szklanka octu 10 %
* 1 szklanka cukru 
* 3 szklanki wody 
* 12 ziaren ziela angielskiego 
* 4 liście laurowe 


Wszystkie składniki na zalewę do wrzenia doprowadzamy
 Grzyby do 2/3 słoika wkładamy i tym zalewamy. 
Słoiki zakręcamy i do góry dnem odwracamy.

3 PATENT - GRZYBY W SOSIE POMIDOROWYM 


Smakiem azjatyckie grzyby przypominają, 
bardzo szybko z mojej piwnicy znikają. 
Idealne do makaronu, ryżu czy kaszy, 
kurczak z patelni z warzywami jest smaczny. 


Składniki:

* kilogram grzybów 
* 4 cebule 
* 2 koncentraty pomidorowe 
* puszka pomidorów lub 3 świeże
* przyprawy do smaku 
* olej do smażenia 

Robimy: grzybki ugotowane drobno kroimy, na patelni z cebulką smażymy, gdy nam się dobrze zarumienią przecier i pomidory dodajemy, przypraw jak chcemy i ile chcemy, wszystko w słoiki pakujemy i dobrze pasteryzujemy.  


4 PATENT - SAŁATKA GRZYBOWA Z OGÓRKIEM KISZONYM


Sałatka grzybowa do chleba lub obiadu gotowa, 
ja ją do sosu dodaje i tak karkówka po żydowsku powstaje.
Idealna na szybko do pracy 
jak i na zimowe zapasy. 
Smak kwaskowaty posiada
dla każdego smakosza się nada. 


Składniki: 

* kilogram grzybów 
* 10 ogórków kiszonych 
* 5 dużych cebul
* puszka kukurydzy 
* 1/2 szklanki wody z ogórków 
* 1/2 szklanki oleju



Grzyby, ogórki i cebulę drobno kroimy 
i z resztą produktów łączymy.
Wszystkie składniki na patelni przesmażamy, 
następnie na ostro doprawiamy. 
W słoiki zamykamy i zimą zajadamy. 


Smacznego Wam życzymy 
i 4 patenty na pasteryzację podrzucimy: 







Komentarze

  1. U nas grzyby zbiera mąż a potem w słoiki w occie lub suszymy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie zawsze tata był odpowiedzialny za zbieranie grzybów. Ja do tej pory boje się wejść do lasu. Grzyby zawsze były mrożone badz w occie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty