4 patenty na jarzębinę

Rośnie na polu, podwórku i w lesie.
Piękne czerwone korale ze sobą niesie.
Dzieci do przedszkola ją zbierają
i zajęcia plastyczne mają.
Florystki tworzą jesienne ozdoby
a my zrobimy jarzębinowe łowy.

Dzisiaj 4 patenty na jarzębinę Wam oddamy
i kulinarnie się nią razem zajadamy !


Uwaga ! Surowych owoców nie spożywamy, bo wtedy do zatrucia doprowadzamy !
Na surowo są gorzkie w smaku więc Was nie przekonają, natomiast po obróbce u Was zyskają :)

Jeżeli pozbyć się goryczy chcemy,
to po zebraniu jarzębiny ją myjemy,
później trochę osuszamy
i na min. 24 godziny do zamrażalnika wkładamy.
Gdy taką obróbkę za sobą macie
wnet do robienia smakołyków się przymierzacie.

KONFITURA

1 kg przemrożonych owoców z 0,5 kg cukru gotujemy.
Dokładnie na gładka masę blendujemy.
I po doprowadzeniu do wrzenia w słoiczki pakujemy.
Możecie jabłuszko dodać do smaku
i zajadać się po cichaczu.
Naleśniki idealnie się z nią komponują,
lecz dzieci też na kanapkę nakładają.
Smaczna i zdrowa to konfitura
więc daj do lasu nura,
nazrywaj jarzębiny
ugotuj coś dla rodziny.



SOS Z JARZĘBINY

250 g owoców potrzebujemy
oczywiście przemrożonych użyjemy.
W 125 ml czerwonego wina gotujemy
do tego kurkumę i cukier trzcinowy dodajemy.
sól, pieprz do smaku też się nada
i każdy na pieczeń ten sos nakłada.
Więc gdy się dobrze zredukuje,
każdy chętnie go skosztuje.

NALEWKA

Gdy nalewka nam dojrzeje,
to każdego zmarzlaka rozgrzeje.
Na jej zrobienie poczekać trochę musimy,
ale zapewne smakiem się zachwycimy.

składniki:
* 300 gram owoców jarzębiny
* 5 suszonych śliwek
* garść rodzynek
* dwie łyżeczki cukru

* 100 ml spirytusu
* 500 ml wódki
* 100 ml whisky

Owoce umyte i przemrożone alkoholem zalewamy i na dwa tygodnie w ciemne miejsce odstawiamy. Po czym nasz wywar przecedzamy a resztę wyrzucamy. Do smaku cukrem doprawić możemy i po kieliszeczku ze znajomymi pijemy.

SUSZONA


* Jarzębinę z dala od ruchliwych ulic zbieramy,
czyścimy i do zamrażalnika wkładamy,
po 2 dobach rozmrażamy
i na suszarce do warzyw wysuszamy.
Jest idealnym źródłem wit. C
- aż pić zimą herbatę z jarzębiną się chce.




Komentarze

  1. Z jarzębiny zawsze robiłam korale gdy byłam dzieckiem. Jakie one były piękne. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz po jarzebine chodzę z córką robimy korale oraz córka wykorzystuje je w przedszkolu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne rady. Moja babcia też mówi że jest świetna przy zapaleniu płuc.A naleweczke trzeba zrobić;)Marzena

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty