Tarta razowa - Fit niedziela
TARTA RAZOWA
JABŁKOWO ORZECHOWA
Kto powiedział, że biały spód do tarty potrzebujemy.
Na razowej mące też chętnie ją zjemy.
Ma mniej kalorii, jest bardziej syta.
Jest dietetyczna jak ktoś pyta.
Co nam trzeba?
250g masła
150 g maki razowej
70g cukru trzcinowego
na masę:
słoiczek domowych jabłek
jak brak to 3-4 jabłka plus łyżeczka cukru
3 łyżki masła orzechowego
forma do tarty
250g masła
150 g maki razowej
70g cukru trzcinowego
na masę:
słoiczek domowych jabłek
jak brak to 3-4 jabłka plus łyżeczka cukru
3 łyżki masła orzechowego
forma do tarty
Robimy!
Masło -dobrze schłodzone siekamy,
Masło -dobrze schłodzone siekamy,
z mąką i z cukrem na
jednolite zwarte ciasto ugniatamy.
W lodówce około 40 minut schładzamy.
W tym czasie jabłuszka obieramy, gniazda usuwamy,
W tym czasie jabłuszka obieramy, gniazda usuwamy,
drobno siekamy i delikatnie podlane wodą z cukrem podduszamy.
Schłodzone ciasto w formie do tarty lekko wylepiam, podnosząc brzegi, widelcem dno nakłuwamy.
Mały skrawek ciasta do kruszonki Zostawiamy
Naszą papkę jabłkową z masłem orzechowym mieszamy i na tartę wylewamy, kawałkami ciasta przykrywamy.
Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
To jak spróbujecie ?
Przepis prosty aż żal nie skorzystać :-)
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie ciasto 😊 napewno kiedyś wykorzystam przepis ;-)
OdpowiedzUsuń