Orkiszowe racuchy - fit niedziela
Dzieci za placuszkami przepadają
i w dużej ilości je wcinają.
Lecz można wersję zdrową zaproponować
i trochę kalorie z dań odejmować .
Dzisiaj mąkę zwykła na orkiszową zamieniamy
i placuszki pyszne wyrabiamy.
Co nam trzeba?
zaczyn:
1 dag świeżych drożdży +100ml ciepłego mleka +łyżka cukru +łyżka mąki orkiszowej lub razowej (bez mąki też wyjdzie)
ponadto:
200g mąki orkiszowej
200ml jogurtu naturalnego pitnego (może być kefir)
1 jajko
1,5 łyżki ksylitolu
2 jabłka tarkowane na papkę lub drobne wiórki (lub gotowy słoiczek musu jabłkowego)
olej kokosowy – do smażenia
zaczyn:
1 dag świeżych drożdży +100ml ciepłego mleka +łyżka cukru +łyżka mąki orkiszowej lub razowej (bez mąki też wyjdzie)
ponadto:
200g mąki orkiszowej
200ml jogurtu naturalnego pitnego (może być kefir)
1 jajko
1,5 łyżki ksylitolu
2 jabłka tarkowane na papkę lub drobne wiórki (lub gotowy słoiczek musu jabłkowego)
olej kokosowy – do smażenia
Zaczyn z podanych składników wyrabiamy
i na 15 minut w ciepłe miejsce odstawiamy.
Wszystko w dużej misce mieszamy
dopiero na koniec jabłuszko dodamy.
Na rozgrzaną patelnię, minimalnie natłuszczoną
dodajemy placuszki każdą stronę wysmażoną.
Dzieciaki się zajadają
i zdrowe składniki w brzuszku mają.
Przepis z Latosiowy-dom
Fajny przepis ja zazwyczaj robie z mąki ryzowej a zamiast cukru daje banany :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam takich a wyglądają smakowicie 😊
OdpowiedzUsuń