Orkiszowe racuchy - fit niedziela

Dzieci za placuszkami przepadają
i w dużej ilości je wcinają. 
Lecz można wersję zdrową zaproponować 
i trochę kalorie z dań odejmować . 

Dzisiaj mąkę zwykła na orkiszową zamieniamy 
i placuszki pyszne wyrabiamy. 

 


Co nam trzeba?
zaczyn:
1 dag świeżych drożdży +100ml ciepłego mleka +łyżka cukru +łyżka mąki orkiszowej lub razowej (bez mąki też wyjdzie)
ponadto:
200g mąki orkiszowej
200ml jogurtu naturalnego pitnego (może być kefir)
1 jajko
1,5 łyżki ksylitolu
2 jabłka tarkowane na papkę lub drobne wiórki (lub gotowy słoiczek musu jabłkowego)
olej kokosowy – do smażenia

Zaczyn z podanych składników wyrabiamy 
i na 15 minut w ciepłe miejsce odstawiamy. 
Wszystko w dużej misce mieszamy 
dopiero na koniec jabłuszko dodamy. 
Na rozgrzaną patelnię, minimalnie natłuszczoną
dodajemy placuszki każdą stronę wysmażoną. 
Dzieciaki się zajadają 
i zdrowe składniki w brzuszku mają. 


Przepis z Latosiowy-dom

Komentarze

  1. Fajny przepis ja zazwyczaj robie z mąki ryzowej a zamiast cukru daje banany :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam takich a wyglądają smakowicie 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty