FIT NIEDZIELA - Brownie z fasoli

Ciasta z warzyw - to możliwe
A do tego pyszne i zjadliwe.
Często dietę stosujemy
i ciasto zjeść chcemy.
Lecz możemy zjeść zdrowo
i napełnić się witaminowo.
A rodzinie zasmakuje
każdy chętnie skosztuje.

 

Brownie z fasoli 





Co nam trzeba?


puszka czerwonej fasoli ( 400 g - po odsączeniu 240g)
dwa banany
dwa jajka
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
( proszek do pieczenia "zabija" witaminy z fasoli)
łyżka miodu ( ksylitol/ zmielone daktyle)
( jak ktoś lubi mocno słodkie to 3 - 4 łyżki)
łyżka oleju kokosowego




Robimy!
Fasolę odsączamy i płuczemy, na papkę razem z bananem blendujemy . W osobnej misce pianę z białek ubijamy  a w trzeciej kogel mogel z żółtek i miodu mieszamy. Łączymy mikserem - fasolę, banana, kakao, olej, sodę i żółtka z miodem. Dodajemy ubite białka lekko mieszając łopatką. 





Gdy uznacie, że masa jest za rzadka wiórki kokosowe dodać możemy, dzięki chia też trohę wilgoci wchłoniemy, do formy wlewamy i wypiekamy.


Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut ( gdy forma mała a wysoka to 40 minut) Ciasto w środku wilgotne być musi, gdy zaczyna pękać i się rumienić to znak, że już blisko do kawy dla mamusi.

Na górę polewę z kakao zrobić możemy i posypać wiórkami zechcemy.


Komentarze

  1. Ciasto z fasoli robiłam ale browni jeszcze nie i chyba wypróbuję bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ciasto z fasoli wyszło pyszne ale Brownie ani razu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty