FIT NIEDZIELA - Brownie z fasoli
Ciasta z warzyw - to możliwe
A do tego pyszne i zjadliwe.
Często dietę stosujemy
i ciasto zjeść chcemy.
Lecz możemy zjeść zdrowo
i napełnić się witaminowo.
A rodzinie zasmakuje
każdy chętnie skosztuje.
Brownie z fasoli
Co nam trzeba?
puszka czerwonej fasoli ( 400 g - po odsączeniu 240g)
dwa banany
dwa jajka
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
( proszek do pieczenia "zabija" witaminy z fasoli)
łyżka miodu ( ksylitol/ zmielone daktyle)
( jak ktoś lubi mocno słodkie to 3 - 4 łyżki)
łyżka oleju kokosowego
Robimy!
Fasolę odsączamy i płuczemy, na papkę razem z bananem blendujemy . W osobnej misce pianę z białek ubijamy a w trzeciej kogel mogel z żółtek i miodu mieszamy. Łączymy mikserem - fasolę, banana, kakao, olej, sodę i żółtka z miodem. Dodajemy ubite białka lekko mieszając łopatką.
Gdy uznacie, że masa jest za rzadka wiórki kokosowe dodać możemy, dzięki chia też trohę wilgoci wchłoniemy, do formy wlewamy i wypiekamy.
Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut ( gdy forma mała a wysoka to 40 minut) Ciasto w środku wilgotne być musi, gdy zaczyna pękać i się rumienić to znak, że już blisko do kawy dla mamusi.
Na górę polewę z kakao zrobić możemy i posypać wiórkami zechcemy.
Ciasto z fasoli robiłam ale browni jeszcze nie i chyba wypróbuję bo wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto z fasoli wyszło pyszne ale Brownie ani razu
OdpowiedzUsuń