środa, 12 lipca 2017

PRL i dziś - WAFLE

Ciasta, ciastka i wafelki
kto je zjada będzie wielki.
Lecz z umiarem zajadane,
nie są w boczkach odkładane.
Przysmak do kawy
i smak ciekawy.

Wafle na kawałeczki pokrojone,
pyszną klejąca masa wypełnione.
Kto ten smak pamięta ?
Niechaj mamy nie nęka.
A przepis użyje
i ze smakiem je :)

WAFLE Z GALARETKĄ CZYLI PRZEPIS NASZEJ MAMY - PRL


Na te wafle potrzebujemy: 
* paczka wafli 
* kostka margaryny 
* szklanka cukru
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* 2 opakowania galaretki 


Margarynę i cukier w rondelku rozpuszczamy, 
tylko pamiętajcie nie przypalamy. 
Śmietanę dodajemy 
i suchą galaretkę wsypujemy. 
Dokładnie mieszamy 
i na małym ogniu 5 minut trzymamy. 
Gdy masa będzie zimna 
na wafle lejemy , 
przekładamy, do lodówki wkładamy i ze smakiem jemy. 













WAFLE NOWOCZEŚNIE CZYLI COŚ NA DZIŚ 
Smaki dzieciństwa są pyszne, wiadomo, lubimy je cały czas
ale nowa propozycja ma sporo zdrowych mas
Na te wafle potrzebujemy: 
* paczka wafli
*100 g masła orzechowego- kremowego
*100 g miodu dowolnego
*150 g dżemu figowego
* i 150 g miękkiego masła prawdziwego
na polewę:
* łyżeczkę oleju kokosowego
* 50 g czekolady gorzkiej do tego
* płatki migdałowe do posypania

Do masła orzechowego dodajemy 50 g masła, ucieramy
Na pierwszą partię wafli masę wykładamy
Jak troszkę zostanie, zostawiamy
do czwartej masy dokłądamy

Dżem figowy z masłem mieszamy
No i już drugą masę mamy
wyjdzie jej więcej, więc podzielmy  i na czwartą zostanie
Na delikatne wysmarowanie

Miód również z masłem ucieramy
I trzecią warstwę mamy
Jak zostanie, zostawiamy
I czwartą masę mieszamy

W sumie cztery warstwy nam wyjdą, trzy czyste, czwarta mieszanina pozostałych
Ale wyjdzie nam zestaw smaków wspaniałych
Wafle przełożone musimy docisnąć czymś ciężkim, chociaż na godzinkę
Aby nam się nie rozwarstwiło ani ociupinkę

W garnuszku masło kokosowe podgrzewamy
Czekoladę gorzką tam rzucamy
mieszamy, rozpuszczamy, studzimy i na wafelki wylewamy
Płatkami migdałowymi posypujemy i gotowe już mamy!









Jakie wy macie sposoby na wafelki przekładane?
Czy wolicie chrupać, czyste, same?








Drogi czytelniku miło nam Cię u Nas gościć. 
Zostań na dłużej : 

Dziękujemy ! 

8 komentarzy:

  1. Tez robie w domu tradycyjne wafle i szybko znikają tesciowa za to już robi różne z orzechami i z innymi słodkimi kremami które chętnie zajadamy :-) szybkie i tanie przepisy są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robie z kajakiem na szybko ;-) oj smaka już mi na robiłyście chętnie zjadła bym takie wafle ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z galaretką często robię i z mleka w proszku .

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga