niedziela, 16 lipca 2017

FIT NIEDZIELA - Ciasto z truskawkami

Kasza jaglana, może ni atak pyszna jak bita śmietana
Smakiem być może nie was mocno nie skusi
Wiadomo nikt nikogo nie zmusi.
Ale my wam kilka przykładów pokażemy
Bo dzielnie na zdrówko ją sobie jemy
pięknie odkwasza, wzmacnia i chroni
Przed wirusami  i bakteriami nas dobrze obroni



3 patent to słodko zapiekana
Ajjj ślinka leci od samego rana
Słonecznik chrupie, pachną truskawki,
od ślinotoku aż dostaję czkawki
Twaróg miesza się z jajkami
Do tego kasza z innymi składnikami
Pół godzinki pieczenia i jest gotowa
Pyszna, pachnąca, wręcz odlotowa!

24CZE


Co nam trzeba?
1 szklanka kaszy jaglanej
3 łyżki oleju kokosowego
6 łyżek ksylitolu
3 jajka
twaróg odtłuszczony- kostka 250g
200 g truskawek
100g słonecznika
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Robimy!!
Kaszę dokładnie płuczemy i z wodą do miękkości gotujemy. Do wystygnięcia odstawiamy a białka od żółtek oddzielamy.  Żółtka z olejem kokosowym i cukrem ucieramy do jednolitej konsystencji doprowadzamy. Białka na sztywną pianę ubijamy i do ugotowanej kaszy dodamy. Twarożek kruszymy i z żółtkami mielimy.
Kaszę na 2 części dzielimy i tak ją rozporządzimy: 
jedną z twarogiem dokładnie mieszamy i na spód natłuszczonej blaszki wlewamy. 
Na wierzch truskawki i słonecznik sypiemy i drugą porcje kaszy z twarogiem kładziemy. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 30 minut


Drogi czytelniku miło nam Cię u Nas gościć. 
Zostań na dłużej : 


Dziękujemy ! 

6 komentarzy:

  1. Pyszne ja ostatnio robiłam jogurtowe z truskawkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam uwielbiam ciasto z truskawkami ostatnio miałam sernik na zimno z truskawkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta !!! Możesz w wersji na zimę użyć np. konfitur z truskawek. Myślę,że by się fajnie sprawdziły !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga