piątek, 28 lipca 2017

10 powodów żeby jeść arbuza

Arbuz to dyniowata roślina, 
pod swoim ciężarem ziemię ugina. 
W 90 % z wody się składa, 
naszemu organizmowi wiele pomaga.


Dzisiaj 10 powodów Wam podamy, 
a w między czasie arbuza zajadamy. 


Witamin i minerałów ma nie wiele, 

a to przeciwutleniaczy ma wiele. 



1. Likopen, beta karoten i luteina, zeaksantyna oraz kryptoksantyna. 
One przed nowotworami organizm bronią i przed starzeniem organizm wspomogą. 


2. Moczopędnie działa, więc przy chorobach nerek i infekcjach układu moczowego daje ulgę dla ciała. 

3. Pracę układu krążenia wspomaga, dla wszystkich się nada. 


4. Ciśnienie tętnicze obniża znacznie, więc żaden nerw się nie zacznie. 

5.  Wydala z mięśni niebezpieczne związki, które się kumulują, gdy ludzie na siłowni intensywnych ćwiczeń dokonują. 



6. Polepsza przemianę materii, idealny środek przy odchudzaniu, działa korzystnie na układ pokarmowy i pomaga w wydalaniu. 

7. Mało kalorii posiada i błonnik, który uczucie sytości nada. 


8. Arbuz zawiera cytrulinę, która w organizmie faceta nie ginie, zwiększa popęd seksualny, jak viagra naczynia krwionośne rozluźnia wtedy mężczyzna do łóżka się nie spóźnia. 

9. Przeciw utleniacze proces starzenia opóźniają i na cerę bardzo dobrze działają. 


10. Jest pyszny i wszystkim smakuje, różne przekąski się z niego cuduje, zdrowe sorbety i na patyku lody, tort arbuzowy i koktajl dla ochłody. Sałatka owocowa i arbuz wódką napojony - każdy imprezowicz będzie zadowolony.  Lepszy niż sklepowe słodkości nim zawsze poczęstujesz gości. 





Wartości odżywcze arbuza (w 100 g)
Wartość energetyczna - 30 kcal
Białko ogółem - 0.61 g
Tłuszcz - 0.15  g
Węglowodany - 7.55 g
Błonnik - 0.4 g

Minerały
Wapń – 7 mg
Żelazo  - 0.24 mg
Magnez  - 10 mg
Fosfor  - 11 mg
Potas  - 112 mg
Sód – 1 mg
Cynk  - 0.10 mg
Witaminy
Witamina C – 8.1 mg
Vitamin A - 569 IU
Tiamina – 0.033 mg
Ryboflawina – 0.021 mg
Niacyna - 0.178 mg
Witamina B-6  - 0.045 mg
Kwas foliowy -  3 ug
Witamina E  – 0.05 ug
Witamina K 1 (filochinona) - 0.1 ug


Drogi czytelniku miło nam Cię u Nas gościć. 
Zostań na dłużej : 

Dziękujemy ! 

4 komentarze:

  1. Pyszny arbuz jemy w postaci prosto ze sklepu lub w szejkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak jak i moje urwiski kochamy arbuza. Kupujemy go na przemian z melonem. Zjadamy pokrojonego w kostkę widelczykami do przekąsek :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga