4 patenty na kukurydze konserwową - Bonduelle
Bonduelle konserwy warzywne produkuje,
smakiem i jakością nas pozytywnie ujmuje.
Na polskim rynku już 25 lat działają,
zawsze świeże warzywa w puszce chowają.
Dania na ciepło i mrożonki tez sprzedają
bardzo o swoich klientów dbają.
Dużo małych ziarenek w żółtym kolorze,
znajdziecie w puszce lub w kolbie na dworze.
Kukurydza z białka i skrobi w dużej mierze się składa
Witaminy A,C, B1, B2, PP, B6 w sobie posiada.
Potas, magnez, mangan i błonnik pokarmowy,
Gdy z kukurydzy mix zrobimy zdrowy posiłek gotowy.
Naturalny barwnik ma kukurydza
Zeaksantyna się on nazywa.
Kukurydza cennych właściwości jest skarbnicą,
Wspomaga walkę z nadciśnieniem i cukrzycą.
Przed chorobami serca chroni
i wady układu nerwowego odgoni.
Jedna szklanka 18,4 % dziennego zapotrzebowania na błonnik zaspokaja.
Wszelkie problemy układu pokarmowego oddala.
Duże spożycie błonnika od hemoroidów chroni,
przed rakiem jelita grubego organizm broni.
Wydzielanie soków trawiennych stymuluje,
od spadku odporności organizm hamuje.
Idealne źródło kwasu pantotenowego,
który jest niezbędny do metabolizmu prawidłowego.
Zaspokaja zapotrzebowanie na kwas foliowy,
ziarna bogate w witaminę E to składnik odpornościowy.
Fosfor na kości idealnie działa, magnez prawidłowe tętno utrzymuje.
dba o wzrok i piekną skórę ponieważ w niej beta-karoten się znajduje.
Śniadanie, obiad, deser i przekąskę Wam zaprezentujemy
i kukurydze chętnie ze smakiem zjemy
KUKURYDZIANE PLACUSZKI Z MELISĄ
Kukurydziane placuszki z melisą, na śniadanie proponuje,
każdy kto spróbuje od razu orzeźwienie poczuje.
Ja w kształcie gwiazdek swoje zrobiłam,
mojemu trzylatkowi uśmiech sprawiłam.
Składniki:
* 2 jajka
* pół puszki kukurydzy Bonduelle
* kilka listków melisy
* pęczek natki pietruszki
* ulubione przyprawy do smaku ( u mnie na ostro)
* tarkowana mozarella
Robimy:
Zioła myjemy i drobno siekamy, następnie z
jajkami i kukurydza mieszamy, do tego mozzarelle dokładamy i do foremki
na rozgrzanej patelnie wlewamy, na małym ogniu pod przykryciem smażymy a
gdy się zarumieni na druga stronę odwrócimy. Gwiazdkowymi placuszkami
się zajadamy i żółte zdrowe kuleczki dziecku przemycamy :)
PIKANTNY KREM Z KUKURYDZY Z KASZĄ JAGLANĄ I POPCORNEM
Pikantny krem z kukurydzy z kaszą jaglaną na obiad wyczarowałam,
zrobiłam dużą porcję więc dwa dni się smakiem zachwycałam.
On jest bardzo syty, zdrowy i kolorowy
pół godzinki i będzie gotowy.
Składniki:
* 1 litr wywaru z rosołu ( ja zawsze mam zamrożony w porcjach więc czas gotowania mi się skraca)
* puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
* mini puszka kukurydzy z chili Bonduelle
* mini puszka kiełków Bonduelle
* 100 g przepłukanej kaszy jaglanej
* ulubione przyprawy
* popcorn do dekoracji
Kaszę jaglaną kilka razy w ciepłej wodzie płuczemy, zanim do ciepłego
wywaru ją wsypiemy, kwadrans do miękkości gotujemy i kukurydzę oraz
papryczkę dodajemy, jeszcze 5 minut na ogniu trzymamy i blenderem na
papkę rozdrabniamy, ja część ziaren bez mielenia dodaje wtedy fajny
posmak kremowi nadaję. Do ozdobienia kiełki użyłam i prażony popcorn na
górę położyłam.
KUKURYDZA NA SŁODKO - czyli CIASTO NA DESER
Ciasta z warzyw modne w kulinarnym świecie,
a, że pyszne przekonacie się jak sami zjecie.
Te poniżej szybko zniknęło
nie wiem, skąd się tyle łasuchów wzięło.
Składniki:
* 2 jajka
* 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* puszka kukurydzy Bonduelle
* puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* 2 łyżeczki oleju lnianego
* 2 łyżki miodu
* 80 gram wiórków kokosowych
* płaska łyżka proszku do pieczenia
Robimy: Kukurydze odsączamy, zimną woda przelewamy. Przy użyciu blendera
miksujemy, po trochu mleka i jajka dodajemy. Przesiane mąki i wiórki
wkładamy i łyżką dokładnie mieszamy. Na koniec olej i proszek do
pieczenia dodamy i w całość sklepiamy. Przelewamy do blaszki i pieczemy w
piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone z cukrem pudrem
podajemy i szybko przed łasuchami jemy :)
PRZEKĄSKA CZYLI CHRUPIĄCE KULECZKI
Gdy wieczorem przy filmie coś malutkiego przegryźć chcemy,
a pustych kalorii z chipsów władować w organizm nie możemy.
To warzywne kuleczki sobie ukulgajcie
i pysznym smakiem się zachwycajcie.
Składniki:
* płat ciasta francuskiego
* ulubione przyprawy
* kukurydza Bonduelle
* inne ulubione warzywa w puszce Bonduelle
Robimy:
Gotowy
płat ciasta francuskiego na cienki placek wałkujemy i ulubionymi
przyprawami posypujemy. Warzywa z wody odsączamy i ręcznikiem papierowym
nadmiar wilgoci odbieramy. Małe kwadraciki nożem wycinamy i w to
kukurydzę zawijamy. Kuleczki tworzymy i na papierze do pieczenia
ułożymy.
10 minut w piekarniku potrzebują aby się zarumienić, ocenicie
sami czy już wyciągnąć możecie. Poczekajcie aby wystygły troszeczkę i do
miseczki przesypcie przekąseczkę.
Dzisiaj kukurydziane wariacje pokazujemy, ale w formie sałatek tez kukurydze serwujemy, dodajemy ją do kurczaka i jemy na surowo - nie ważne w jakiej formie, ważne, że zdrowo !
Ciekawe pomysły tez stosuje kukurydzę do sałatek i innych dań z kurczakiem mąki kukurydzianej również używam ;-)
OdpowiedzUsuńKukurydza i kurczak klasyk ale pysznie :)
UsuńUwielbiam kukurydzę w wakacje gotuję w kolbach i zajadam. A tak to do sałatek dodaje czy do obiadów nutka słodyczy w innym wydaniu. Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńW kolbach tez bardzo lubię z masełkiem :)
UsuńJaka super gwiazdkowa jajecznica :)
OdpowiedzUsuńZwłaszcza najmłodszym przypadła do gustu :-)
UsuńNo te kuleczki to są super tylko weź i je zrób. Szacun za wytrwałość :)
OdpowiedzUsuńAle ciasto t chyba spróbuję zrobić wygląda smakowicie :)
jakąś godzinkę zajęło mi ukulanie połowy dużej puszki ale powiem ci, że smak warty zachodu !
UsuńDaj nam znać jak smakuje ciasto :)
Ciasto wygląda pysznie!!! kuleczki zrobię chyba na starość, bo teraz cierpliwości mi brak :) Magda A.
OdpowiedzUsuńDziękujemy i czekamy na informację jak ciasto smakowało :)
UsuńCiasto I kuleczki :), bardzo ciekawe propozycję. U mnie w domu najbardziej kukurydzę lubi mój syn :). Także być może wypróbuję Twoje przepisy.
OdpowiedzUsuńCzekamy na opinie :)
UsuńZupę kukurydzianą lubimy - ja robię na mleku kokosowym a kuleczkami mnie zaskoczyłyście :) Gośka
OdpowiedzUsuńchętnie spróbuję wersji na mleku kokosowym :)
UsuńTe chrupiące kukurydze wyglądają zachęcająco!
OdpowiedzUsuńi takie są !
UsuńJesteś niesamowita :D Super pomysły!
OdpowiedzUsuńWiem dziękuje !
UsuńOd razu zgłodniałam! Uwielbiam kukurydzę!
OdpowiedzUsuńPysznie prawda !
UsuńBardzo ciekawe przepisy. Kulki mnie zaintrygowały najbardziej. Chociaż chyba zjem się od środka podczas ich kręcenia, takie są maleńkie ;)
OdpowiedzUsuńTak wymagają dużo pracy ale aby smacznie zjeść trzeba się napracować
UsuńKukurydza jeśli nie jest modyfilowana genetycznie ma moc! Też lubimy produkty tej firmy, różnią się jakością spośród wielu na rynku.
OdpowiedzUsuńTo jedyna marka warzyw puszkowanych jakie kupuję !
UsuńUwielbiamy działać kreatywnie!
OdpowiedzUsuń