piątek, 5 maja 2017

10 powodów aby jeść pietruszkę



Pietruszka- warzywo korzeniowe
Wiecie jak bardzo jest zdrowe?
Należy z rodziny selerowatych
Należy do roślin w dobre składniki bogatych
Zarówno korzeń jak i natka nadają się do jedzenia
Dziś zachęcimy was do jej kupienia






1. Zawiera wszystkie ważne mikro i makroelementy
wapń, potas i magnez jest w niej zamknięty
2. Duża zawartość żelaza przy anemii pomaga
W czasie menstruacji także nas wspomaga

3. Moczopędne działanie korzenia wymiata toksyny z ciała
Wypłukuje nadmiar wody, nie będziesz ociężała

4. Korzeń jest dobry na choroby reumatoidalne
Pomaga na stawów stany zapalne

5. Na problemy z trawieniem także pomaga
Reguluję pracę jelit, zapomnisz co to zgaga

6. Natka to bogactwo witaminy C, A i E
Co wzmacnia naszą odporność, każdy to wie

7. Natka wzmacnia naszą odporność, skórę i wzrok
Dobre samopoczucie nie opuści cię na krok

8. Natka pietruszki odświeża zapach naszego oddechu
Po zjedzenie czosnku żuj listki bez pośpiechu

9. Doda aromatu naszym potrawom, smak poprawi
Każdy kucharz nią danie doprawi

10. Ma mało kalorii, można więc zajadać zdrowo
Niech będzie na twym talerzu wiosennie, kolorowo.



Pamiętajmy, że witamina C szybko się utlenia
więc nie zwlekajcie z nią do jedzenia
Na samym końcu natkę do dań dodajemy
i ze smakiem pałaszujemy




14 komentarzy:

  1. Pietruszka jest u mnie dodawana do zup sosów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie pietruszka w różnych postaciach często, natke zamrażam i mam cały rok pachnącą pietruchę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurde, a ja tak nie lubie jej smaku!!!! Jednak chyba te najmniej smaczne rzeczy mają najwięcej wartości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pietruszkę, pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie pokrojoną pietruszkę w rosole. Dużo jadłam jej w ciąży dobrze podwyzsza żelazo ;) Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy pietruszkę i korzeń i natkę ;) ale super to opisałaś ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga