Bananowe inspiracje, pomysły i wariacje
Banan- uwielbiany przez miliony ludzi
zajadany od dziecka do dużego -nigdy się nie nudzi
Jedni lubią bardziej zielonego
Inni żółtego, mocno dojrzałego
Idealny na śniadanie, przekąskę, głód szybko likwiduje
Ale nie zawsze samotnie on występuje
Można go łączyć, przerabiać, odkrywać z nim smakołyki
Chlebek bananowy
Bananowy zawrót głowy
to tez pomysł śniadaniowy
Lepszy niż bułeczka
dla dorosłego i dziecka.
Łatwy w wykonaniu
smaczny z dżemem w podaniu.
Jeszcze nie raz na twoim stole zagości
podasz dla rodziny i dla gości.
Składniki:
3 dojrzałe banany
75 g masła roztopionego
1/2 szklanki cukru pudru / ew. ksylitol / miód
1 jajo
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
Robimy :
bez użycia miksera :) - gnieciemy banany widelcem, dodajemy roztrzepane jajko, przesianą mąkę i roztopione masło oraz resztę składników, mieszamy widelcem, wlewamy do formy pieczemy w 170 stopniach ok 50 minut lub do wyrośnięcia i uzyskania suchego patyczka.
Brownie z bananem i karmelem pod pierzynką z bitej śmietany
Pyszne ciacho? Czemu nie?
Z bananami każdy zje!
Co nam trzeba?
ciasto brownie:
200g czekolady-2 tabliczki
3 jajka
150g masła
70g mąki tortowej pszennej
Sos karmelowy:
50g cukru
30g masła
70ml śmietanki 30-36 %
dodatkowo:
2 banany
ok 300ml śmietany 30-36%
łyżka cukru pudru
kakao do posypania
opcjonalnie groszki do ozdoby
Robimy!
Ciasto: czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy na wolnym ogniu Lekko studzimy.
Z racji tego, że użyłam mlecznej czekolady nie dodałam już cukru. Gdybyście użyli gorzkiej to dodajemy 100g cukru.
Następnie dodajemy po 1 jajku za każdym razem miksując około 1 minuty na najwyższych obrotach.
Na końcu dodajmy mąkę i lekko mieszamy. Ciasto ma być lekkie, z powietrzem!
Dno tortownicy 26cm, wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Do suchego patyczka.
Zostawiamy przy uchylonych lekko drzwiczkach do ostygnięcia.
Banany obieramy i kroimy w krązki i ukłądamy na cieście.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Do suchego patyczka.
Zostawiamy przy uchylonych lekko drzwiczkach do ostygnięcia.
Banany obieramy i kroimy w krązki i ukłądamy na cieście.
Robimy sos karmelowy.
Do garnuszka wrzucamy cukier aby jednolicie pokrywał dno.
Karmelizujemy go na złoty kolor.
Zdejmujemy na minutkę z palnika i dodajmy masło, zacznie się pienić, a my mieszamy szybciutko, aż nam się ładnie połączy z cukrem. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy mieszając do czasu aż nam zacznie ładnie gęstnieć.
Lekko studzimy i polewamy sosem nasze banany na cieście.
Wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy po pół godzinie na nasze banany.
Posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Zajadamy!
Banoffee- czyli bananowe milion kalorii
Ciasto zabija smakiem, powiększa rozmiar ubrań i dalej moc rozkoszy!
kto chętny?
Co nam trzeba? 300 g herbatników/ takie maślane/ mogą być petit b.
100 g masła puszka gotowej masy krówkowej
2 średnie banany
300 ml śmietany 36%
1 opakowanie serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
kilka łyżek ciemnego kakao lub 100 g gorzkiej czekolady
Robimy! Herbatniki kruszymy drobno-ja wrzucam do worka i tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie ciasteczka wrzucamy do miski i wlewamy do nich masło. Wyrabiamy do połączenia składników. Dno i lekko boki tortownicy (duża- średnicy ok 22 cm ) wykładamy ciasteczkową masą, wygładzamy ładnie. Śmietanę ubijamy na bitą śmietanę z łyżką cukru pudru. 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy mikserem z serkiem mascarpone. Puszkę masy krówkowej wkładamy na 5 minut do gorącej wody-lepsza smarowalność. Banany kroimy w plasterki. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę mascarpone. Banany układamy gęsto na masie mascarpone, a na nie wykładamy masę krówkową. Rozprowadzamy na całej powierzchni. Najlepiej wykładać ją w kilku miejscach na bananach i wtedy łatwiej pokryć całość, bez ruszania bananów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ciemnym kakao lub tarkujemy gorzką czekoladę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
kto chętny?
Co nam trzeba? 300 g herbatników/ takie maślane/ mogą być petit b.
100 g masła puszka gotowej masy krówkowej
2 średnie banany
300 ml śmietany 36%
1 opakowanie serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
kilka łyżek ciemnego kakao lub 100 g gorzkiej czekolady
Robimy! Herbatniki kruszymy drobno-ja wrzucam do worka i tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie ciasteczka wrzucamy do miski i wlewamy do nich masło. Wyrabiamy do połączenia składników. Dno i lekko boki tortownicy (duża- średnicy ok 22 cm ) wykładamy ciasteczkową masą, wygładzamy ładnie. Śmietanę ubijamy na bitą śmietanę z łyżką cukru pudru. 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy mikserem z serkiem mascarpone. Puszkę masy krówkowej wkładamy na 5 minut do gorącej wody-lepsza smarowalność. Banany kroimy w plasterki. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę mascarpone. Banany układamy gęsto na masie mascarpone, a na nie wykładamy masę krówkową. Rozprowadzamy na całej powierzchni. Najlepiej wykładać ją w kilku miejscach na bananach i wtedy łatwiej pokryć całość, bez ruszania bananów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ciemnym kakao lub tarkujemy gorzką czekoladę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Francuska tarta bananowo-czekoladowa
Kruche ciasto, a na nim i pod nim ciepła czekolada i mięciutkie banany..
Aromatyczne, rozpływające się w ustach i słodkie…
Co nam trzeba?
Opakowanie ciasta francuskiego
1 duży banan lub 1 i 0,5 mniejszego
1 tabliczka czekolady z bakaliami (może być mleczna, gorzka itp.-dowolnie!)
blacha/forma do tarty
Opakowanie ciasta francuskiego
1 duży banan lub 1 i 0,5 mniejszego
1 tabliczka czekolady z bakaliami (może być mleczna, gorzka itp.-dowolnie!)
blacha/forma do tarty
Robimy!Ciasto francuskie lekko wałkujemy i wykładamy na formę do tarty, tak aby za brzeg wystawało sporo ciasta.
Ciasto nakłuwamy widelcem
Banana obieramy i kroimy w plasterki
Czekoladę łamiemy w kosteczkę.
Banana i czekoladę układamy na cieście mieszając ze sobą i zakrywamy ciastem
Ciasto nakłuwamy widelcem
Banana obieramy i kroimy w plasterki
Czekoladę łamiemy w kosteczkę.
Banana i czekoladę układamy na cieście mieszając ze sobą i zakrywamy ciastem
Pieczemy w 220 stopniach (piekarnik rozgrzewamy wcześniej) około 12 minut-góra ma się ładnie zapiec, nie spalić.
I już!
Czekamy na Wasze bananowe inspiracje!
Ja uwielbiam robic muffinki z bananami ale wasze przepisy napewno wykorzystam :)Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńBanan mój ulubiony owoc browni robiłam jest przepyszne niestety teraz na jakiś czas musze odpuścić słodkości ale na pewno nie raz będę robić browni bo jest przepyszne ;-)
OdpowiedzUsuńA ja nie mogę bananów:( Fajne patenty
OdpowiedzUsuńJa lubie zrobic placki bananowe albo omlet na slodko z bananmi .. Pycha !
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam banany więc wszystkie patenty z pewnością bardzo by mi smakowały ;-
OdpowiedzUsuńWow chlebek musze zrobic 😊mniam
OdpowiedzUsuń