piątek, 13 stycznia 2017

Bananowe inspiracje, pomysły i wariacje





Banan- uwielbiany przez miliony ludzi
zajadany od dziecka do dużego -nigdy się nie nudzi
Jedni lubią bardziej zielonego
Inni żółtego, mocno dojrzałego
Idealny na śniadanie, przekąskę, głód szybko likwiduje
Ale nie zawsze samotnie on występuje
Można go łączyć, przerabiać, odkrywać z nim smakołyki
Zobaczcie go w 4 odsłonach, mamy niezłe triki




Chlebek bananowy

Bananowy zawrót głowy 
to tez pomysł śniadaniowy 
Lepszy niż bułeczka 
dla dorosłego i dziecka. 
Łatwy w wykonaniu 
smaczny z dżemem w podaniu. 
Jeszcze nie raz na twoim stole zagości 
podasz dla rodziny i dla gości.

Składniki: 

3 dojrzałe banany
75 g masła roztopionego 
1/2 szklanki cukru pudru / ew. ksylitol / miód
1 jajo
1 łyżeczka sody
szczypta soli 
1,5 szklanki mąki pszennej

Robimy : 
bez użycia miksera :) - gnieciemy banany widelcem, dodajemy roztrzepane jajko, przesianą mąkę i roztopione masło oraz resztę składników, mieszamy widelcem, wlewamy do formy pieczemy w 170 stopniach ok 50 minut lub do wyrośnięcia i uzyskania suchego patyczka. 


Brownie z bananem i karmelem pod pierzynką z bitej śmietany



Pyszne ciacho? Czemu nie?
Z bananami każdy zje!
Co nam trzeba?
ciasto brownie:
200g czekolady-2 tabliczki
3 jajka
150g masła
70g mąki tortowej pszennej
Sos karmelowy:
50g cukru
30g masła
70ml śmietanki 30-36 %
dodatkowo:
2 banany
ok 300ml śmietany 30-36%
łyżka cukru pudru
kakao do posypania
opcjonalnie groszki do ozdoby
Robimy!
Ciasto: czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy na wolnym ogniu Lekko studzimy.
Z racji tego, że użyłam mlecznej czekolady nie dodałam już cukru. Gdybyście użyli gorzkiej to dodajemy 100g cukru.
Następnie dodajemy po 1 jajku za każdym razem miksując około 1 minuty na najwyższych obrotach.
Na końcu dodajmy mąkę i lekko mieszamy. Ciasto ma być lekkie, z powietrzem!
Dno tortownicy 26cm, wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Do suchego patyczka.
Zostawiamy przy uchylonych lekko drzwiczkach do ostygnięcia.
Banany obieramy i kroimy w krązki i ukłądamy na cieście.


Robimy sos karmelowy.
Do garnuszka wrzucamy cukier aby jednolicie pokrywał dno.
Karmelizujemy go na złoty kolor.
Zdejmujemy na minutkę z palnika i dodajmy masło, zacznie się pienić, a my mieszamy szybciutko, aż nam się ładnie połączy z cukrem. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy mieszając do czasu aż nam zacznie ładnie gęstnieć.
Lekko studzimy i polewamy sosem nasze banany na cieście.
Wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy po pół godzinie na nasze banany.
Posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Zajadamy!

Banoffee- czyli bananowe milion kalorii

Ciasto zabija smakiem, powiększa rozmiar ubrań i dalej moc rozkoszy!
kto chętny?
Co nam trzeba? 300 g herbatników/ takie maślane/ mogą być petit b.
100 g masła puszka gotowej masy krówkowej
2 średnie banany
300 ml śmietany 36%
1 opakowanie serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
kilka łyżek ciemnego kakao lub 100 g gorzkiej czekolady
Robimy! Herbatniki kruszymy drobno-ja wrzucam do worka i tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie ciasteczka wrzucamy do miski i wlewamy do nich masło. Wyrabiamy do połączenia składników. Dno i lekko boki tortownicy (duża- średnicy ok 22 cm ) wykładamy ciasteczkową masą, wygładzamy ładnie. Śmietanę ubijamy na bitą śmietanę z łyżką cukru pudru. 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy mikserem z serkiem mascarpone. Puszkę masy krówkowej wkładamy na 5 minut do gorącej wody-lepsza smarowalność.  Banany kroimy w plasterki. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę mascarpone. Banany  układamy gęsto na masie mascarpone,  a na nie wykładamy masę krówkową. Rozprowadzamy na całej powierzchni. Najlepiej wykładać ją w kilku miejscach na bananach i wtedy łatwiej pokryć całość, bez ruszania bananów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ciemnym kakao lub tarkujemy gorzką czekoladę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

 

Francuska tarta bananowo-czekoladowa


Kruche ciasto, a na nim i pod nim ciepła czekolada i mięciutkie banany..
Aromatyczne, rozpływające się w ustach i słodkie…
Co nam trzeba?
Opakowanie ciasta francuskiego
1 duży banan lub 1 i 0,5 mniejszego
1 tabliczka czekolady z bakaliami (może być mleczna, gorzka itp.-dowolnie!)
blacha/forma do tarty
Robimy!Ciasto francuskie lekko wałkujemy i wykładamy na formę do tarty, tak aby za brzeg wystawało sporo ciasta.
Ciasto nakłuwamy widelcem
Banana obieramy i kroimy w plasterki
Czekoladę łamiemy w kosteczkę.
Banana i czekoladę układamy na cieście mieszając ze sobą i zakrywamy ciastem



Pieczemy w 220 stopniach (piekarnik rozgrzewamy wcześniej) około 12 minut-góra ma się ładnie zapiec, nie spalić.
I już!


Czekamy na Wasze bananowe inspiracje!

 

6 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam robic muffinki z bananami ale wasze przepisy napewno wykorzystam :)Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
  2. Banan mój ulubiony owoc browni robiłam jest przepyszne niestety teraz na jakiś czas musze odpuścić słodkości ale na pewno nie raz będę robić browni bo jest przepyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie mogę bananów:( Fajne patenty

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubie zrobic placki bananowe albo omlet na slodko z bananmi .. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście uwielbiam banany więc wszystkie patenty z pewnością bardzo by mi smakowały ;-

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow chlebek musze zrobic 😊mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga