FIT NIEDZIELA Toffifee

Zabawa tkwi w toffifi - a gdy dietetyczne to jeszcze zabawniej :) 
Autorski przepis - co prawda możecie spód zrobić z toffi ale mi orzechowy też smakuje 





Wartości odżywcze na 100 gram produktu:

oryginalne toffifi -  507 kcal - białko 5,7 g - węglowodany 56,5 g - tłuszcze - 28,6 g 
domowe fit toffifi - 350 kcal - białko -16,2 g - węglowodany - 11,9 g - tłuszcze - 28 g


Składniki na ok 8/10 szt.

* dwie czubiaste łyżki masła orzechowego
* łyżeczka wody 
* ok 40 g jogurtu naturalnego ( może go zostać) 
* żelatyna - pół łyżeczki 
* karob dwie łyżeczki 
* olej kokosowy - pół łyżeczki 
* 10 szt fistaszków 

Robimy:

Masło orzechowe przekładamy do kubeczka i podgrzewamy w mikrofali, gdy jest gorące - lejące dodajemy do niego wodę i energicznie mieszamy powstanie taka grudowata konsystencja - gdy wystygnie będzie plastyczna masa  i formujemy z niej dołeczki.


Żelatynę moczymy w 2 łyżkach wody i grzejemy doprowadzając do wrzenia ale nie przypalenia, gdy przestygnie dodajemy do jogurtu. Wlewamy białą masę do połowy foremek.



Wkładamy orzeszek


Wlewamy białą masę


Wkładamy do schłodzenia w lodówce 
w tym czasie robimy polewę - mieszamy karob / kakao z olejem kokosowym gdy będzie mało płynne dodajemy kapkę wody / mleka
Dekorujemy nasze toffifi i odstawiamy do lodówki na godzinkę 


Smacznego !




Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty