4 oleje nierafinowane - w kuchni naszej używane
Czy tłustości unikacie przy odchudzaniu ?
I nie smarujecie chleba przy śniadaniu ?
Owszem eliminujemy tłuszcze te nie zdrowe
Ale zapytacie czy istnieją jakieś zdrowe ?
Tak to roślinne oleje na zimno tłoczone
gdy je zjecie witaminy zostaną przyswojone.
Pomagają nam w przełykaniu
oraz smaku odczuwaniu .
W budowaniu błon komórkowych i mózgu pomagają
na sprawność układu krążenia pozytywnie wpływają.
Dają energię i przed zimnem chronią
oraz przed infekcjami nas obronią.
My dzisiaj zdrowe tłuszcze polecamy
które z zimnego tłoczenia z roślin wydobywamy.
Same tego zrobić nie umiemy
więc wspaniałą firmę polecić Wam chcemy.
Efevit tłoczy oleje na świeżo
takie to długo nie poleżą.
Ale wiemy iż brak im sztucznych dodatków
I "jemy" naturę jak za czasów pradziadków.
Smak fenomenalny z roślin wydobywa
i wcale się z tym nie ukrywa.
Tam obszerny wybór olei znajdziecie
a może, któryś z poniższych zjeść chcecie ?
Naszym hitem jest olej kokosowy !
Nierafinowany i zdrowy !
Tłoczony na miejscu a nie sprowadzany.
Wiecie, że przez organizm jest dobrze przyswajany?
Efavit to pierwsza firma w Polsce, która tłoczy sama
i od 1990 roku z olejem kokosowym rozchwytywana.
Jedyny olej w formie stałej
nawet przy temperaturze nie małej.
Podobny skład ma co tłuszcz kakaowy
do użycia w domu zawsze gotowy.
W fabryce olej jest na bieżąco tłoczony
z atestowanych produktów - będziesz zachwycony.
W kosmetyce może być wykorzystany
oraz do masażu używany.
Do pieczenia, smażenia i gotowania
a także do kanapek smarowaniu.
A jak już o smarowaniu mówimy
to olej w smarowidle dziś ujawnimy.
Kokosowe smarowidło z chia
2 łyżki chia 3 łyżkami ciepłej wody zalewamy
2 czubate łyżki oleju kokosowego do tego dodamy
łyżeczkę cynamonu, łyżkę prawdziwego kakao
łyżkę miodu jak słodyczy nam mało.
Całość mieszamy dokładnie i na kanapki smarujemy
Lepsze to niż nutella i ze smakiem zdrowo zjemy.
OLEJE Z PESTEK OWOCÓW
Oleje z pestek owoców jagodowych to nowość dla Nas
Posiadają kwasy omega - 3 i omega - 6. Zachęcimy dziś Was.
Wszystkie tłoczone na zimno bogate wartości zachowują
dzięki ich jedzeniu mniej mi domownicy chorują.
Naturalne źródło tłuszczowych kwasów
i witamin : C, E, A, B1, B2, B3, PP, B6.
Mikroelementy wapnia, fosforu i żelaza zawierają
dla diabetyków i osób z chorobami serca się polecają.
Nawilżają, chronią i skórę regenerują
efekt starzenia i zmarszczki hamują.
Bezpośrednio na skórę stosować go możemy
jak i w kuchni używać go pragniemy !
Trzy różne oleje - właściwości te same
dzisiaj Wam podamy przepisy drogie Panie.
Pasta z soczewicy z dodatkiem sezamu i oleju z pestek truskawki
Soczewicę w lekko osolonej wodzie gotujemy
do miękkości doprowadzić ja chcemy.
Około 40 minut mi to zajmuje
po tym czasie na masę ją blenduję.
Dodaję sól, pieprz ziołowy i ziół prowansalskich łyżeczkę
2 łyżki oleju z pestek truskawki i odstawiam na chwileczkę.
Łyżkę ziaren białego sezamu mielę i dokładam
mieszam dokładnie i z chlebkiem zajadam.
Pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego
Dwie garście liści czosnku niedźwiedziego
rozdrabniamy na całego
dodajemy pół łyżeczki soli do tego
i szczyptę pieprzu czarnego
zalewamy nasz mix 50ml oleju z pestek czarnej porzeczki
I nie możemy się powstrzymać od wylizania łyżeczki
Pesto jest pyszne na kanapki, jako sos do makaronu czy sera
Każdy wedle gustu wybiera.
Ja nim mięso natarłam i upiekłam do chleba
ależ to ma smak i zapach, spróbuj, droga do nieba
Olej z pestek malin
Ciasteczka jaglane na słono z sosem pomidorowym z olejem z pestek malin
Do zrobienia ciasteczek 200 gram ugotowanej kaszy jaglanej potrzebujemy
do tego posiekaną pietruszkę, czosnek i chili dodawać będziemy.
Przyprawy wedle uznania dodamy
i na masę z jeszcze ciepłą kaszą zagniatamy.
Całość w małe placuszki na blaszce układamy
i do piekarnika na 30 minut wstawiamy.
Muszą być chrupkie i przypieczone
wtedy niezdrowe chipsy zostaną zastąpione.
Takie przysmaki z łagodnym sosem podajemy
i smakiem ziół się delektujemy.
Paprykę i pomidora z pestek i korzenia obieramy
i na patelni pokrojone w kostkę podsmażamy.
Gdy cały sok odparuje
takie warzywka blenduję.
Do masy dwie łyżki oleju z pestek malin dodaję
odrobinę soli i pieprzu też się przydaje.
W takim sosiku ciasteczka maczamy
i zdrową przekąskę mamy !
Czy zdrowe oleje w swojej kuchni macie ?
Z czym je zajadacie ?
Mamy dla Was bon rabatowy w wysokości 20 % na wszystkie produkty Efavit dostępne w sklepie ważny do 17.04.2017
GRAT216
oraz
KONKURS,
w którym do wygrania trzy zestawy 4 olei :
Warunki :
Udostępnij post konkursowy publicznie na swojej tablicy
Polub:
Wygrywają 3 osoby!!!!
Dwie osoby na facebooku, które polubią post, fanpage i udostępnią plakat konkursowy
oraz
Jedna osoba na blogu,które polubią post, fanpage i udostępnią plakat konkursowy i w komentarzu dadzą przepis na wykorzystanie któregoś z 4 olei z nagród
oraz
Jedna osoba na blogu,które polubią post, fanpage i udostępnią plakat konkursowy i w komentarzu dadzą przepis na wykorzystanie któregoś z 4 olei z nagród
Konkurs trwa do 17.04.2017
Powodzenia :)
Wygrywają :
na blogu:
Biorę udział. Zapraszam na przepis na Muffinki z wykorzystaniem oleju kokosowego. http://mamatosiaczka.blogspot.com/2016/08/kakaowe-muffinki-z-czeresniami.html?m=0
OdpowiedzUsuńna facebooku:
Moni Góralka Z chęcią próbuję szczęścia! Moja propozycja na przepis z wykorzystaniem oleju kokosowego: Zupa krem z marchewki z olejem kokosowym: Składniki: marchewki, 2 cebule, sok z pomarańczy (szklanka), 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 3 łyżki oleju kokosowego, odrobina startej gałki muszkatołowej, 1 litr bulionu warzywnego, odrobina soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej kokosowy wysypać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wlać bulion i sok z pomarańczy. Dodać pokrojon marchew, starty imbir i gałkę muszkatołową. Gotować przez ok. 30 min. do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Cezary Stella Chęcińscy Sos do sałatki owocowej:1 szkl soku z pomarańczy, 3 łyżki oleju lnianego, 3 łyżki zmielonych nasion sezamu- wszystko zmiksować i dodać do sałatki mniam
Napiszcie do Nas wiadomość prywatną na facebooku wraz ze screenami spełnienia warunków ( udostępnienie, polubienia)
DOGRYWKĘ WYGRYWA
Małgorzata Korniluk 🌞☺️
Czekamy na Twoje dane do wysyłki na facebooku oraz screen spełnienia warunków konkursu
Olej kokosowy jest mi dobrze znany i w domu używam go dość często teraz gdy jestem w ciąży stosuje go do smażenia i pieczenia. Pozostałe fajnie wyglądają i ciekawe smaki mają chętnie bym wyprobowala w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńA może jakiś przepis nam wyczarujesz ,?
UsuńSuper oleje nie słyszałam nigdy o takich :-) Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńMasz okazję wygrać :)
UsuńNie znałam tej firmy, jeżeli chodzi o oleje, to u nas oliwa z oliwek, z orzecha włoskiego, z czarnuszki i inne. Ja uwielbiam kokosowy i często go używam.
OdpowiedzUsuńA do czego używasz ?
Usuńkokosowy stosuję często, ale chyba czas się pokusić o większą różnorodność :)
OdpowiedzUsuńWarto :) a do czego używasz ?
Usuńbogactwo smaków :-)
UsuńBiorę udział. Zapraszam na przepis na Muffinki z wykorzystaniem oleju kokosowego. http://mamatosiaczka.blogspot.com/2016/08/kakaowe-muffinki-z-czeresniami.html?m=0
OdpowiedzUsuńPysznie :-)
UsuńWiele dobrego słyszałam o oleju kokosowym, ale pierwsze widze oleje owocowe :)
OdpowiedzUsuńCiekawe prawda? a jak pysznie i zdrowo!
UsuńRównież używam oleju kokosowego do smażenia, ale warto wiedzieć, że olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych, więc też nie można z nim przeginać ;)
OdpowiedzUsuńZdrówka może jakiś przepis nam zdradzisz :)
UsuńZdrówka może jakiś przepis nam zdradzisz :)
Usuń