piątek, 7 kwietnia 2017

4 oleje nierafinowane - w kuchni naszej używane

Czy tłustości unikacie przy odchudzaniu ?
I nie smarujecie chleba przy śniadaniu ?
Owszem eliminujemy tłuszcze te nie zdrowe 
Ale zapytacie czy istnieją jakieś zdrowe ?
Tak to roślinne oleje na zimno tłoczone 
gdy je zjecie witaminy zostaną przyswojone. 
Pomagają nam w przełykaniu 
oraz smaku odczuwaniu . 
W budowaniu błon komórkowych i mózgu pomagają
na sprawność układu krążenia pozytywnie wpływają.
Dają energię i przed zimnem chronią 
oraz przed infekcjami nas obronią.





My dzisiaj zdrowe tłuszcze polecamy 
które z zimnego tłoczenia z roślin wydobywamy. 
Same tego zrobić nie umiemy 
więc wspaniałą firmę polecić Wam chcemy. 
Efevit tłoczy oleje na świeżo 
takie to długo nie poleżą. 
Ale wiemy iż brak im sztucznych dodatków 
I "jemy" naturę jak za czasów pradziadków. 
Smak fenomenalny z roślin wydobywa 
i wcale się z tym nie ukrywa.

Tam obszerny wybór olei znajdziecie 
a może, któryś z poniższych zjeść chcecie ? 





Naszym hitem jest olej kokosowy ! 
Nierafinowany i zdrowy !
Tłoczony na miejscu a nie sprowadzany.
Wiecie, że przez organizm jest dobrze przyswajany?
Efavit to pierwsza firma w Polsce, która tłoczy sama 
i od 1990 roku z olejem kokosowym rozchwytywana.
 

Jedyny olej w formie stałej
nawet przy temperaturze nie małej.
Podobny skład ma co tłuszcz kakaowy
do użycia w domu zawsze gotowy.
W fabryce olej jest na bieżąco tłoczony
z atestowanych produktów - będziesz zachwycony.
W kosmetyce może być wykorzystany
oraz do masażu używany.
Do pieczenia, smażenia i gotowania
a także do kanapek smarowaniu.
A jak już o smarowaniu mówimy
to olej w smarowidle dziś ujawnimy.


Kokosowe smarowidło z chia


2 łyżki chia 3 łyżkami ciepłej wody zalewamy
2 czubate łyżki oleju kokosowego do tego dodamy
łyżeczkę cynamonu, łyżkę prawdziwego kakao
łyżkę miodu jak słodyczy nam mało.


Całość mieszamy dokładnie i na kanapki smarujemy
Lepsze to niż nutella i ze smakiem zdrowo zjemy.


OLEJE Z PESTEK OWOCÓW

Oleje z pestek owoców jagodowych to nowość dla Nas
Posiadają kwasy omega - 3 i omega - 6. Zachęcimy dziś Was.
Wszystkie tłoczone na zimno bogate wartości zachowują
dzięki ich jedzeniu mniej mi domownicy chorują.
Naturalne źródło tłuszczowych kwasów
i witamin : C, E, A, B1, B2, B3, PP, B6.
Mikroelementy wapnia, fosforu i żelaza zawierają
dla diabetyków i osób z chorobami serca się polecają.
Nawilżają, chronią i skórę regenerują
efekt starzenia i zmarszczki hamują.
Bezpośrednio na skórę stosować go możemy
jak i w kuchni używać go pragniemy !

Trzy różne oleje - właściwości te same
dzisiaj Wam podamy przepisy drogie Panie.







Pasta z soczewicy z dodatkiem sezamu i oleju z pestek truskawki

Soczewicę w lekko osolonej wodzie gotujemy
do miękkości doprowadzić ja chcemy.
Około 40 minut mi to zajmuje
po tym czasie na masę ją blenduję.
Dodaję sól, pieprz ziołowy i ziół prowansalskich łyżeczkę
2 łyżki oleju z pestek truskawki i odstawiam na chwileczkę.
Łyżkę ziaren białego sezamu mielę i dokładam
mieszam dokładnie i z chlebkiem zajadam.




Pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego

Dwie garście liści czosnku niedźwiedziego
rozdrabniamy na całego
dodajemy pół łyżeczki soli do tego
i szczyptę pieprzu czarnego

zalewamy nasz mix 50ml oleju z pestek czarnej porzeczki

I nie możemy się powstrzymać od wylizania łyżeczki

  
Pesto jest pyszne na kanapki, jako sos do makaronu czy sera

Każdy wedle gustu wybiera.

Ja nim mięso natarłam i upiekłam do chleba

ależ to ma smak i zapach, spróbuj, droga do nieba






Olej z pestek malin

Ciasteczka jaglane na słono z sosem pomidorowym z olejem z pestek malin

Do zrobienia ciasteczek 200 gram ugotowanej kaszy jaglanej potrzebujemy 
do tego posiekaną pietruszkę, czosnek i chili dodawać będziemy. 
Przyprawy wedle uznania dodamy 
i na masę z jeszcze ciepłą kaszą zagniatamy. 
Całość w małe placuszki na blaszce układamy
i do piekarnika na 30 minut wstawiamy. 
Muszą być chrupkie i przypieczone 
wtedy niezdrowe chipsy zostaną zastąpione.


Takie przysmaki z łagodnym sosem podajemy
i smakiem ziół się delektujemy.
Paprykę i pomidora z pestek i korzenia obieramy
i na patelni pokrojone w kostkę podsmażamy. 
Gdy cały sok odparuje 
takie warzywka blenduję. 
Do masy dwie łyżki oleju z pestek malin dodaję 
odrobinę soli i pieprzu też się przydaje.



W takim sosiku ciasteczka maczamy 
i zdrową przekąskę mamy ! 



Czy zdrowe oleje w swojej kuchni macie ?

Z czym je zajadacie ? 


Mamy dla Was bon rabatowy w wysokości 20 % na wszystkie produkty Efavit dostępne w sklepie ważny do 17.04.2017 

GRAT216


oraz
KONKURS,
w którym do wygrania trzy zestawy 4 olei :




Warunki : 
Udostępnij post konkursowy publicznie na swojej tablicy


Polub:

Wygrywają 3 osoby!!!!
Dwie osoby na facebooku, które polubią post, fanpage i  udostępnią plakat konkursowy
oraz
 Jedna osoba na blogu,które polubią post, fanpage i  udostępnią plakat konkursowy i w komentarzu dadzą przepis na wykorzystanie któregoś z 4 olei z nagród

Konkurs trwa do 17.04.2017 
Powodzenia :)

Wygrywają :

na  blogu:
Biorę udział. Zapraszam na przepis na Muffinki z wykorzystaniem oleju kokosowego. http://mamatosiaczka.blogspot.com/2016/08/kakaowe-muffinki-z-czeresniami.html?m=0
OdpowiedzUsuń

na facebooku:

Moni Góralka Z chęcią próbuję szczęścia! Moja propozycja na przepis z wykorzystaniem oleju kokosowego: Zupa krem z marchewki z olejem kokosowym: Składniki: marchewki, 2 cebule, sok z pomarańczy (szklanka), 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 3 łyżki oleju kokosowego, odrobina startej gałki muszkatołowej, 1 litr bulionu warzywnego, odrobina soli i pieprzu. 

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej kokosowy wysypać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wlać bulion i sok z pomarańczy. Dodać pokrojon marchew, starty imbir i gałkę muszkatołową. Gotować przez ok. 30 min. do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość zmiksować blenderem na gładki krem.


Cezary Stella Chęcińscy Sos do sałatki owocowej:1 szkl soku z pomarańczy, 3 łyżki oleju lnianego, 3 łyżki zmielonych nasion sezamu- wszystko zmiksować i dodać do sałatki mniam 

Napiszcie do Nas wiadomość prywatną na facebooku wraz ze screenami spełnienia warunków ( udostępnienie, polubienia) 

DOGRYWKĘ WYGRYWA
Małgorzata Korniluk 🌞☺️ 
Czekamy na Twoje dane do wysyłki na facebooku oraz screen spełnienia warunków konkursu



16 komentarzy:

  1. Olej kokosowy jest mi dobrze znany i w domu używam go dość często teraz gdy jestem w ciąży stosuje go do smażenia i pieczenia. Pozostałe fajnie wyglądają i ciekawe smaki mają chętnie bym wyprobowala w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super oleje nie słyszałam nigdy o takich :-) Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam tej firmy, jeżeli chodzi o oleje, to u nas oliwa z oliwek, z orzecha włoskiego, z czarnuszki i inne. Ja uwielbiam kokosowy i często go używam.

    OdpowiedzUsuń
  4. kokosowy stosuję często, ale chyba czas się pokusić o większą różnorodność :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biorę udział. Zapraszam na przepis na Muffinki z wykorzystaniem oleju kokosowego. http://mamatosiaczka.blogspot.com/2016/08/kakaowe-muffinki-z-czeresniami.html?m=0

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiele dobrego słyszałam o oleju kokosowym, ale pierwsze widze oleje owocowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Również używam oleju kokosowego do smażenia, ale warto wiedzieć, że olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych, więc też nie można z nim przeginać ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga