20 marzec - dzień bez mięsa, masz ochotę na innego kęsa?


Dzień bez mięsa, czy ktoś nie może bez niego żyć?
Wiemy, że są osoby, dla których dzień bez mięsa nie może dobrym być!
ale uwierzcie są pyszności bez mięsa, które smakują wspaniale
Do tego i pachną i wyglądają wspaniale

Nie mowa tu o sałatkach, gdzie wiadomo królują warzywa kolorowe
Ani o owocach, bo to też wiadomo jest pyszne i zdrowe

Dziś 4 propozycje na KOTLETY niebanalne
Ale zobaczycie jakie smaczne i  fajne



1. Brokułowe kotlety





Brokuł i ryż to dobre połączenie
wychodzą kotlety jak marzenie
Prosty jest przepis na ten przysmaczek/
Zje go i dziewczynka i chłopaczek
Co nam trzeba?
1 torebka ryżu lub 100g sypkiego
1 mała główka brokułu
2 jajka
3-4 czubate łyżki mąki pszennej lub żytniej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu.
Olej do smażenia
Robimy!
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Brokuł gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie lub przygotowujemy tak jak ja na parze (jak macie garnek).
Studzimy ryż i brokuł.
W misce rozdrabniamy brokuł i mieszamy z ryżem, wbijając jajka i dodając mąkę i bułkę tartą. Przyprawiamy.
Mieszamy wszystko do połączenia składników. Formujemy kotleciki i obsmażamy na złoto z każdej strony.
Jeśli nie łączy Wam się wszystko i jest za lepkie dodajcie więcej mąki lub bułki. Ale nie za dużo-kotlety mają być mięciutkie.
Podajmy z kleksem śmietany, z majonezem lub ketchupem-jak kto woli! Smacznego!

2. Kotlety z kaszy bulgur

Co nam trzeba?
150 g suchej kaszy bulgur
450 ml wody
sól-łyżeczka
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko
olej rzepakowy lub winogronowy
dowolne przyprawy:
 np.: sól-pół łyżeczki , pieprz-szczypta, papryka słodka- szczypta, lubczyk szczypta, 1/3 łyżeczki curry.
Robimy
Kaszę bulgur-150g  zalewamy lekko osolonym wrzątkiem-450ml. Następnie gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy jeszcze około 10 min aż napęcznieje-pod przykryciem!
Napęczniały bulgur lekko studzimy.
Jajko roztrzepujemy widelcem i mieszamy z kaszą.
Dodajemy obydwie mąki i dobrze mieszamy. Jak wyjdzie wam za mocno kleiste to dodajcie jeszcze mąki.
Ale troszkę, bo kotlety wyjdą za twarde.
Dodajmy przyprawy (wcześniej wymieszane ze sobą w miseczce).
Wyrabiamy masę.
Formujemy kotleciki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia-2-3 minuty z każdej strony.
Odsączamy na ręczniku papierowym i zajadamy ciepłe!
Pyszne z ketchupem lub śmietaną.
Pasować będzie sos czosnkowy.

3. Kotlety z sera

Kolejna propozycja to kotlety serowe
Wystarczy kilkanaście minut i już są gotowe
Ciągnący się serek zaspokoi wszelkie wymogi smakowe
Musicie je zrobić-są wyjątkowe

Co nam trzeba?
200 g mozzarelli wiórki
100g twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
3 czubate łyżki płatków gryczanych
po 1/3 płaskiej łyżeczce soli i pieprzu ziołowego
Robimy!
Do miski wrzucamy mozzarellę, twaróg, jogurt, jajko i płatki, lekko przyprawiamy.
Formujemy kuleczki i lekko spłaszczamy, aby powstały kotleciki.
Smażymy na oleju rzepakowym z obydwu stron, aż ładnie się zarumienią

4. Kotlety z sezamem i mąką kokosową

 

Te kotlety to już w ogóle petarda bez mięsa
Ale zjecie je do ostatniego kęsa
Pyszne, zdrowe i pięknie pachnące
Na talerzu kusząco wtglądające
Co nam trzeba?
mąka kokosowa-10 łyżek
sezam-3 łyżki
8-10 suszonych pomidorów+  łyżka oliwy/oleju
szczypiorek posiekany-3-4 łyżki
olej kokosowy
woda 100-150ml
siemię lniane mielone-1 czubata łyżka
szczypta soli
Robimy!
Do miski wrzucamy mąkę, sezam, mieszamy.
Pomidory kroimy na drobno i zalewamy oliwą, moczymy 10-15 minut.
Dodajemy do miski z mąką.
Siekamy szczypiorek i lekko solimy, po 5 minutach dodajemy do miski.
Dodajemy czubatą łyżkę oleju kokosowego, wodę oraz siemię lniane.
.
Masa ma być gęsta! Inaczej kotleciki będą się rozpadać.
Mąka kokosowa jest bardzo delikatna.
Bierzemy kawałek nasze masy, kulamy w dłoniach, lekko spłaszczamy i mamy kotleciki.
Smażymy na złoto na oleju kokosowym.


Przepisy pochodzą ze strony Latosiowy - dom

A jakie Wy macie propozycje na bezmięsne kotlety?
Czy wolicie proste jajeczne omlety?



 

Komentarze

  1. U nas jak bez mięsa to ziemniaczane kotleciki wtedy :-) ciekawe przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas są kotlety z jajek i kotlety z ziemniaków ;) Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlety brokułowe uwielbiam! Ciekawe pomysły- hmm może skuszę się na te z kaszy bulgur 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż bez mięsa nie przeżył by tygodnia. Ciekawe co powiedziałby na takie kotlety

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty