31 marzec, BUDYŃ dziś rzadzi. Kto go przyrządzi?
31 marzec to święto budyniu, kto lubi? Kto zajada?
Kto na deserek sobie zjada?
Smaków jest sporo, z dodatkami można wymyślać różności
Często w waszych domach gości?
Z Anglii się do Nas te święto przeniosło
i tak do rangi światowej urosło.
Mleczny kisiel tak dziadkowie mówili
i naszą miłość do niego zrodzili.
Dzisiaj Wam 4 oryginalne patenty pokażemy
i razem z naszymi dziećmi budyń zjemy.
Kto na deserek sobie zjada?
Smaków jest sporo, z dodatkami można wymyślać różności
Często w waszych domach gości?
Z Anglii się do Nas te święto przeniosło
i tak do rangi światowej urosło.
Mleczny kisiel tak dziadkowie mówili
i naszą miłość do niego zrodzili.
Dzisiaj Wam 4 oryginalne patenty pokażemy
i razem z naszymi dziećmi budyń zjemy.
Można zrobić budyń domowy
Lub w sklepie kupić proszek gotowy
Delecta różne smaki budyniu ma,?
a każda z Nas dwa pomysły Wam da.
Czekolada, wanilia czy śmietankowy
A może tak malina lub pachnący wiśniowy
Lub w sklepie kupić proszek gotowy
Delecta różne smaki budyniu ma,?
a każda z Nas dwa pomysły Wam da.
Czekolada, wanilia czy śmietankowy
A może tak malina lub pachnący wiśniowy
Standardowy budyń waniliowy z truskawkami
kawałkami mango lub orzechami.
Na kożuch na budyniu mamy sposoby
cukrem sypiecie po wierzchu i gotowy.
kawałkami mango lub orzechami.
Na kożuch na budyniu mamy sposoby
cukrem sypiecie po wierzchu i gotowy.
Jakie wy macie ulubione budynie? Dodatki?
Czy z Was takie budyniowe niejadki?
1 patent
Panna cotta
i z dżemem lub owocami serwujemy.
Na dużą formę dwa xxl budynie Delecty potrzebujemy
i o 1/5 mniej mleka do przepisu dodajemy.
Robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
a potem skupiamy się na miksowaniu.
Bierzemy dwie łyżeczki żelatyny i wodą do przykrycia zalewamy,
następnie 5 minut czekamy.
W garnku na małym gazie z odrobina wody ją gotujemy
szybko mieszamy i przypalić nie możemy.
Gdy nam wystygnie do budyniu wlewamy
i mikserem obrabiamy i do smaku doprawiamy.
Do formy sylikonowej budyń wlewamy
i na stężenie czekamy.
Później energicznie formę przestawiamy
i już panna cotte gotową mamy.
2 patent
Kostkowy deser budyniowy z ziarnami z sosem śmietankowym
Budynie podane inaczej zachwycą każdego
Bo kostka to co przepysznego
Potrzebujemy 3 budynie: śmietankowy, wiśniowy i malinowy
Ziarenka ekspandowane, mleko i cukier trzcinowy
Na każdy budyń 350ml mleka odmierzamy
300ml z cukrem gotujemy, a w 50ml proszek rozrabiamy
Gorący budyń będzie bardzo gęsty, ale to prawidłowe
Rozsmarowujemy każdy na płasko, schładzamy i gotowe
Kroimy w kosteczkę i układamy warstwami, przesypując ziarenkami
Wiśnia, ziarenka, śmietanka, ziarenka i kończymy malinami
Do tego dajmy łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
Dobrze mieszamy aby grudek nie było i schładzamy
Potem nim na koniec nasz deser polewamy
3 patent to:
Pyszne pierogi z farszem serowo-budyniowym polane sosem śmietankowym
Na farsz potrzebujemy 200g twarogu, 2 łyżki cukru, żółtko i 3 łyżki proszku budyniu śmietankowego
Dobrze ucieramy do uzyskania farszu pysznego
Na ciasto potrzebujemy 200 g mąki, pół szklanki wrzątku, jedno jajko i 2łyżki oleju
Mąkę usypujemy w stożek, wlewamy wrzątek i szybko mieszamy
dodajmy żółtko, olej i zagniatamy
Ciasto się lepić nie może, więc jak trzeba ręce mąką obsypujemy
I na płaski placek rozwałkowujemy
Wycinamy krążki, farsz nakładamy
I brzegi ładnie w rąbek zlepiamy
Gotujemy 2 minutki od wypłynięcia, rzecz jasna we wrzątku
Nie robimy tutaj żadnego wyjątku
Sos musimy zrobić, zanim zaczniemy gotować
Już wam mówię, jak go przygotować
100ml mleka z łyżką cukru z prawdziwą wanilią podgrzewamy,
3 łyżki budyniu śmietankowego w 3 łyżkach mlekach rozrabiamy
I do naszego gotującego mleka dodajmy, szybko mieszamy
I po chwili sosik śmietankowy pyszny mamy
Pierożki świeżym sosem polewamy
I z wielkim smakiem zajadamy
4 patent to:
Likier budyniowy
dla dorosłych na wieczór gotowy.
Garść żurawiny z granatem mocnym alkoholem zalewamy
Słoik pół litrowy zakręcamy i na kilka dni odstawiamy
aż aromat i smak z owoców wydobędziemy
wtedy nietypowym likierem cieszyć się będziemy.
Budyń czekoladowy na mleku ugotowałam
i do wyciągu owocowego z wódką go dodałam.
Gdy rzadszy likier uzyskać chcemy
rozcieńczyć mlekiem napój możemy.
Teraz możemy wznieść toast z okazji dzisiejszego święta
niech każdy z Was o poczciwym budyniu pamięta.
Mmmmm pyszny budyń uwielbiam jak i sam jaki również dodatek do muffinek ciast i innych deserów :-)
OdpowiedzUsuńoj w ciastach też lubimy :)
UsuńSmak dzieciństwa gdy chciało sie coś słodkiego :-) Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńa teraz robię dla synka :)
UsuńPierogami narobiłyście mi smaka - Marta
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie - prawda ? :)
UsuńPierogi😃😃😃😃😃wow ale pomysły macie super
OdpowiedzUsuńMy zawsze oryginalnie :)
Usuńwow...fantastyczne te pierogi! nigdy nie przypuszczałabym że można tak połączyć składniki. mega!
OdpowiedzUsuńSmak nie z tej ziemi
UsuńPycha! Uwielbiam budyń, ale nie wpadlabym na to by dać go do pierogów :)
OdpowiedzUsuńspróbuj a się zakochasz :)
UsuńKocham budyń, a ten likier budyniowy na pewno wypróbuję :) Nie sądziłam, że na bazie budyniu można stworzyć aż tyle różnych pyszności !
OdpowiedzUsuńNo i ten blog wierszem pisany - świetny pomysł :)
dziękuję Kochana :)
UsuńBudyń to ulubiony podwieczorek moich maluchów. Zwłaszcza czekoladowy z dodatkową porcją kakao! Ale żeby zrobić z nim pierogi, na to nie wpadałam! Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńmój łasuch uwielbia z posypkami :)
UsuńNigdy nie byłam fanką budyniu, ale po Twoim wpisie mało mi ślina na klawiaturę nie poleciała. Już wiem, że jutro obowiązkowo budyń z owocami będę wcinać :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńUwielbiam budyń, czasem jak mnie najdzie to potrafię o 21 sobie zrobić. Najbardziej lubię czekoladowy. A jak akurat nie mam to dodaję kakao do waniliowego albo śmietankowego. A śmietankowy najlepszy z sokiem malinowym :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńoj z sokiem malinowym - wspomnienie dzieciństwa
Usuńwięc musimy zrobić 4 patenty na kisiel :)
OdpowiedzUsuń