piątek, 31 marca 2017

31 marzec, BUDYŃ dziś rzadzi. Kto go przyrządzi?

31 marzec to święto budyniu, kto lubi? Kto zajada?
Kto na deserek sobie zjada?
Smaków jest sporo, z dodatkami można wymyślać różności
Często w waszych domach gości?
Z Anglii się do Nas te święto przeniosło
i tak do rangi światowej urosło.
Mleczny kisiel tak dziadkowie mówili
i naszą miłość do niego zrodzili.
Dzisiaj Wam 4 oryginalne patenty pokażemy
i razem z naszymi dziećmi budyń zjemy.



Można zrobić budyń domowy
Lub w sklepie kupić proszek gotowy
Delecta różne smaki budyniu ma,?
a każda z Nas dwa pomysły Wam da.
Czekolada, wanilia czy śmietankowy
A może tak malina lub pachnący wiśniowy



Standardowy budyń waniliowy z truskawkami
kawałkami mango lub orzechami.
Na kożuch na budyniu mamy sposoby
cukrem sypiecie po wierzchu i gotowy.






Jakie wy macie ulubione budynie? Dodatki?
Czy z Was takie budyniowe niejadki?

1 patent

Panna cotta 





Z budyniu panna cotte zrobić możemy
i z dżemem lub owocami serwujemy.
Na dużą formę dwa xxl budynie Delecty potrzebujemy
i o 1/5 mniej mleka do przepisu dodajemy.
Robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
a potem skupiamy się na miksowaniu.
Bierzemy dwie łyżeczki żelatyny i wodą do przykrycia zalewamy,
następnie 5 minut czekamy.
W garnku na małym gazie z odrobina wody ją gotujemy
szybko mieszamy i przypalić nie możemy.
Gdy nam wystygnie do budyniu wlewamy
i mikserem obrabiamy i do smaku doprawiamy.
Do formy sylikonowej budyń wlewamy






Na godzinę w chłodne miejsce odstawiamy
i na stężenie czekamy.
Później energicznie formę przestawiamy
 i już panna cotte gotową mamy.







2 patent



Kostkowy deser budyniowy z ziarnami z sosem śmietankowym


 

Budynie podane inaczej zachwycą każdego
Bo kostka to co przepysznego

Potrzebujemy 3 budynie: śmietankowy, wiśniowy i malinowy
Ziarenka ekspandowane, mleko i cukier trzcinowy
Na każdy budyń 350ml mleka odmierzamy
300ml z cukrem gotujemy, a w 50ml proszek rozrabiamy


Gorący budyń będzie bardzo gęsty, ale to prawidłowe
Rozsmarowujemy każdy na płasko, schładzamy i gotowe
Kroimy w kosteczkę i układamy warstwami, przesypując ziarenkami
Wiśnia, ziarenka, śmietanka, ziarenka i kończymy malinami












Sos śmietankowy robi się prościutko, podgrzewamy 100ml mleka
Do tego dajmy łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
Dobrze mieszamy aby grudek nie było i schładzamy
Potem nim na koniec nasz deser polewamy










3 patent to:
 Pyszne pierogi z farszem serowo-budyniowym polane sosem śmietankowym



Na farsz potrzebujemy 200g twarogu, 2 łyżki cukru, żółtko i 3 łyżki proszku budyniu śmietankowego
Dobrze ucieramy do uzyskania farszu pysznego






Na ciasto potrzebujemy 200 g mąki, pół szklanki wrzątku, jedno jajko i 2łyżki oleju
Mąkę usypujemy w stożek, wlewamy wrzątek i szybko mieszamy
dodajmy żółtko, olej i zagniatamy
Ciasto się lepić nie może, więc jak trzeba ręce mąką obsypujemy
I na płaski placek rozwałkowujemy
Wycinamy krążki, farsz nakładamy
I brzegi ładnie w rąbek zlepiamy



Gotujemy 2  minutki od wypłynięcia, rzecz jasna we wrzątku
Nie robimy tutaj żadnego wyjątku






Sos musimy zrobić, zanim zaczniemy gotować
Już wam mówię, jak go przygotować
100ml mleka z łyżką cukru z prawdziwą wanilią podgrzewamy,
3 łyżki budyniu śmietankowego w 3 łyżkach mlekach rozrabiamy
I do naszego gotującego mleka dodajmy, szybko mieszamy
I po chwili sosik śmietankowy pyszny mamy



Pierożki świeżym sosem polewamy
I z wielkim smakiem zajadamy




4 patent  to:

 Likier budyniowy 

dla dorosłych na wieczór gotowy.
Garść żurawiny z granatem mocnym alkoholem zalewamy
Słoik pół litrowy zakręcamy i na kilka dni odstawiamy
aż aromat i smak z owoców wydobędziemy
wtedy nietypowym likierem cieszyć się będziemy.





Ja owoce zblendowałam i przez sitko przeciskałam.
Budyń czekoladowy na mleku ugotowałam
i do wyciągu owocowego z wódką go dodałam.
Gdy rzadszy likier uzyskać chcemy
rozcieńczyć mlekiem napój możemy.





Teraz możemy wznieść toast z okazji dzisiejszego święta 

niech każdy z Was o poczciwym budyniu pamięta. 






22 komentarze:

  1. Mmmmm pyszny budyń uwielbiam jak i sam jaki również dodatek do muffinek ciast i innych deserów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa gdy chciało sie coś słodkiego :-) Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogami narobiłyście mi smaka - Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi😃😃😃😃😃wow ale pomysły macie super

    OdpowiedzUsuń
  5. wow...fantastyczne te pierogi! nigdy nie przypuszczałabym że można tak połączyć składniki. mega!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Uwielbiam budyń, ale nie wpadlabym na to by dać go do pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham budyń, a ten likier budyniowy na pewno wypróbuję :) Nie sądziłam, że na bazie budyniu można stworzyć aż tyle różnych pyszności !


    No i ten blog wierszem pisany - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Budyń to ulubiony podwieczorek moich maluchów. Zwłaszcza czekoladowy z dodatkową porcją kakao! Ale żeby zrobić z nim pierogi, na to nie wpadałam! Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie byłam fanką budyniu, ale po Twoim wpisie mało mi ślina na klawiaturę nie poleciała. Już wiem, że jutro obowiązkowo budyń z owocami będę wcinać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja nie znoszę budyniu! Od dzieciaka go nie lubiłam, chociaż córce i mężowi czasem gotuję. Mi nie odpowiada jego konsystencja. Zdecydowanie wolę kisiel.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam budyń, czasem jak mnie najdzie to potrafię o 21 sobie zrobić. Najbardziej lubię czekoladowy. A jak akurat nie mam to dodaję kakao do waniliowego albo śmietankowego. A śmietankowy najlepszy z sokiem malinowym :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga