4 patenty na miód


Zimowy sezon zbliża się wielkimi krokami,
nie chcemy aby przeziębienie było z nami.
Trzeba się uodparniać i witaminy przyjmować
kaszel czy katar zawczasu eliminować.
My mamy na to sposób - miód się nazywa.
Uwierzcie, że zdrowie dobroci wzywa.
Pyłek pszczeli nadaje organizmowi odporności
Przyjmijcie go w swoim domu lepiej niż gości.



Pamiętajcie herbatka z miodem to podstawa rozgrzania,
ale miodu nie lej do wrzątku tylko wystudź i do podania.
Łyżeczka miodu dla dziecka do buzi
Zapewne zdrową słodkość pobudzi.
A gdy macie zapas miodku w domu
nie trzymajcie go w szafkach po kryjomu.
Dzisiaj 4 przepisy Wam pokażemy
ze Srebrną Pasieką Rodziny Sadowskich  pyszności zmajstrujemy.







Pyłek możecie rozpuścić z wodą 
ten napój pomoże ci z urodą. 
Z jogurtem zajadać go możemy 
Będzie okej - jak z sokiem wypijemy.



1 patent - miód z propolisem

To pyszne  ciasto miodowe cynamonem pachnące
Jeszcze cieplutkie z talerza znikające
Idealne do kubka kakao, do jesiennej herbatki czy kawy
Koniecznie zróbcie, zobaczycie jaki smak ciekawy








Przepis:
Składniki:
100g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
2 jajka-roztrzepane
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia-płaskie
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji.
Ciasto wykładamy do formy-u mnie okrągła sylikonowa tortownica i pieczemy około 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni
Gotowe.
Opuszamy cukrem pudrem.
Idealne jeszcze lekko ciepłe z dodatkiem ulubionego dżemu!
Pycha!











2 patent - miód lipowy 

Babeczki z miodem to pyszna przekąska
Zaczyna się niewinnie od jednego kąska
A kończy na kilku sztukach, bo ciężko się zatrzymać
Są tak pyszne, nie można się powstrzymać!



Przepis:
Składniki na 6 małych babeczek:
* 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 2 jajka
* 1/5 szklanki mleka
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* dwie łyżki zmiksowanych wiórków kokosowych 
* łyżka miodu lipowego

.

Miksujemy mokre składniki ( jajka, mleko, miód i olej) dodajemy zmiksowane suche ( mąka, proszek, wiórki) całość łączmy, wkładamy w papilotki i pieczemy ok 18 min w 180 stopniach. 

Smacznego ! 





3 patent - miód rzepakowy

Schab z owocami duszonymi w miodzie
To pyszny obiad dla tych co na głodzie
Pachnie cudnie, świetnie smakuje
Do tego zdrowy, brzusio Wam podziękuje






Przepis:
Składniki: 4 kotlety schabowe- już rozbite
3 winne jabłka
mała kiść ciemnych winogron
1 czubata łyżka miodu
łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz ziołowy
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki wody

Przygotowanie:
Kotlety opruszamy solą i pieprzem ziołowym, odstawiamy do lodówki na kilka godzin-ja robię to wieczorem i leżą noc.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki oraz winogrona pocięte na połówki.
Obsmażamy i dusimy dodając łyżkę miodu.
Wyjmujemy na talerz.
Na tę samą patelnie kładziemy nasze schabowe, obsmażamy z obydwu stron, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Gdy już mięso będzie miękkie, dodajmy sok z cytryny i nasze uduszone owoce.
Dusimy razem jeszcze około 10 minut.
Jabłka nam się rozpadną tworząc aromatyczny sos.
Podajemy z ziemniaczkami na obiad!









4 patent - miód akacjowy

Ten miód idealnie sprawdza się w ciasteczkach
Jesienią pachnące, cynamonem, coś jak pierniczkach
Mięciutkie, pyszne do podjadania
Do gorącego kakao już z samego rana





Przepis:
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
3 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki musu/puree z dyni
1 jajko

Przygotowanie:
W misce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce mieszamy miód z jajkiem i musem z dyni, dodajemy masło i mieszamy.
Do tego dosyp[ujemy naszą wymieszaną mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Na blachę wyściełaną papierem wykładamy łyżką stołową porcje w odstępach od siebie.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
Ciasteczka smakują jak pierniczki, są mięciutkie i pachnące.
Smacznego.















A Wy jaki miód lubicie? Czy coś z naszych przepisów upichcicie ?


Komentarze

  1. U nas góruje miód lipowy oraz spadziowy jak również wielokwiatowy. Używamy do herbatki ciast i czasami na kanapkę z białym serkiem. Chętnie wykorzystam wasz pomysł na muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się tu słodko zrobiło, nie znam ani jednego przepisu muszę spróbować Monika Flok

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ale kusisz ;) same pyszności ;) miód lubię tylko jako dodatek do wypieków a w herbacie albo na kanapce to nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie miód to podstawa i kupujemy go od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Ja skuszę się na patent na ciasto- przepis szybki i prosty w wykonaniu- ciekawe jak smakuje😉

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas staramy się by zawsze był miodek lipowy i mam swój, samorobny z mleczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas miodu idzie bardzo dużo -na zime zamawiam u znajomego pszczelarza 30 słoików. ... rzepakowy,lipowy i moj ulubiony z leśnych ziół i kwiatów

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas w domku tez jest miodek a szczegolnie w ta paskudną pogode. My lubimy miod z lipy :) a z waszego przepisu upichce babeczki z miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas w domku tez jest miodek a szczegolnie w ta paskudną pogode. My lubimy miod z lipy :) a z waszego przepisu upichce babeczki z miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas lipowy, mniszkowy, gryczany i jeszcze własnej roboty z mniszka. To taki standard w naszym domku :) robimy z nim różności a ostatnio syropy na odporność :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miodek jest dla mnie najważniejszy. Uwielbiam jeść wszystko od sałatek po mięsa i napoje. Ważne jest, żeby pamiętać o temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Miód to mój ulubiony smakołyk. Dodaję go codziennie praktycznie do wszystkiego. Do jego konsumpcji używam specjalnej łyżeczki, którą zakupiłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw. Łyżka dzięki swoistej formie idealnie nadaje się do spożywania, a także nakładania miodu np. do herbaty lub płatków śniadaniowych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty