poniedziałek, 3 października 2016

Kulinarne Wariacje Mam w Przyjaznej Zagrodzie

Z dala od miasta w malowniczym Pawłowie, spędziłyśmy jesienną sobotę.
Można powiedzieć, że zrobiłyśmy pożegnanie lata!
Pogoda walczyła ze sobą na przemian fundując słoneczko i chmury, ale gdy w okolicy padało, u nas nie spadła ani kropelka!
Bo przecież jak jest zlot Mam, to czary się dzieją i cuda!





W Przyjaznej Zagrodzie przywitała Nas sympatyczna właścicielka - Basia , pasjonatka domowej kuchni, agroturystyki i piękna natury, wraz z nią piękne gospodarstwo.

Spotkanie odbyło  się w wyremontowanej, pachnącej drzewem i sianem stodole, gdzie urokliwie wszystko do siebie pasowało.
Każdy element nadaje temu miejscu klimatu wsi, sielskiego spokoju i sprzyja obcowaniu z naturą.


Tuż przy stodole pasły się koniki, panowie szykowali ciągniki do pracy w pole, piękna zielona trawka, kolorowe późne kwiatki. Prawdziwa sielanka wiejska


My, organizatorki:
Agnieszka-z prawej i Kinga- z lewej szefowe bloga Po pierwsze Matka po drugie tez Kobieta


uwijałyśmy się już 2 godzinki przed spotkaniem.
Dzielnie pomagała nam Amelia- jedna z uczestniczek spotkania.
Reszta mam wraz z dziećmi i osobami do pomocy przy nich, przybyła, gdy stoły uginały się już od dobroci ukochanych Sponsorów spotkania, ale o nich opowiemy Wam w kolejnym poście!
Zerknijcie tylko czego tam nie było!




  
Po krótkim wstępie przystąpiłyśmy do działania, zgodnie z zasadą, jak mamy coś jeść trzeba sobie to upichcić!



W ruch poszły nasze dzieci, które dzielnie kroiły, siekały, obierały i wrzucały do misek owoce i warzywa. Było kolorowo i radośnie. Głównie dzięki firmie Arpex, która wyczarowała talerzyki i nożyki, widelczyki przyjazne dzieciom
Wyposażone w dziecięce fartuszki i czapki kucharza ochoczo pracowały!




Następnie szybki podział obowiązków i część mam ruszyła do kuchni, aby pod czujnym okiem Pani Basi zagniatać ciasto na bułeczki, szykować łakocie na później, piec ciasta, szykować deserki, mięsko i sałatki.

To było niesamowite. Bardzo pomocne  były sprzęty od Bazylia.pl
Każda mama działała, uzupełniała się, w między czasie zgarniała dzieci do pomocy, piła kawkę i pogaduchy nie kończyły się ani na chwilę.



Nie bez powodu mówi się, że kuchnia łączy ludzi!
Mamy, dzieci i osoby nam towarzyszące zjawiły się tu aby wspólnie gotować, aby dzieciom pozwolić się wykazać.

Takie warsztaty łączące więzi - mieszanie, wałkowanie, lepienie, ozdabianie i tak do woli.
Każdy podarował dwie ręce do pracy i o to, co powstało:

Różne sałatki-około 10 rodzai,rosół, pieczona dynia, bułeczki z czarnuszką, deserki, galaretki , czekoladki, tort, babeczki, domowa kiełbaska, dipy, naleśniki różnych smaków z różnych mąk
Zobaczcie to na zdjęciach!

Wioleta i Marta działają z Panią  Basią i będą pyszne bułeczki  z mąki Swoja Mąka i chia od Green Essence



Ania z córką wzięła się za śmietankę i mascarpone od Piątnicy



Deska przekąsek  - chleby oraz ser od Juhowo farm, masło i serki kanapkowe od Piątnica






Tworzy się piernik kętrzyński od Majonez Kętrzyński wraz z masłem Piątnica


Ania działa przy naleśnikach, ma dwóch pomocników i wsparcie w postaci wspaniałych mąk od Swoja mąka








Agnieszka tworzy deserek z kaszy jaglanej i chia od Green Essence i kokosem od Efavit  Jogurtem Piątuś od Piątnica  i dżemem od Matecznik






wzmocnienie w postaci suszonych owocków: truskawki i ananasa od Fruup

śliczne foremki sylikonowe od Bazylia.pl i galaretki oraz czekoladki szykują się na Kinder bal!


.


Kawusia z mlekiem migdałowym od Green essence smakowała wybornie!


Joanna i Ania pokochały dżemy od Matecznika, którymi zajadały się naleśnikach różnego rodzaju



Górni podarowali nam wyśmienite mięsko, które po obsmażeniu podjadałyśmy z dipami oraz w sałatkach.

Bazylia.pl podarowała niesamowite obieraczki do warzyw, dzięki czemu łatwo posiekałyśmy warzywka do sałatek a nożyczkami pocięłyśmy mięsko


Pieczona dynia w wykonaniu Kingi wybornie smakowała z olejem sezamowym od Efavit






Warzywa od Bonduelle i powstało dużo pysznych sałatek


Babka cytrynowa  od Majonez Kętrzyński zamieniła się w pyszne muffinki w wykonaniu Wioli i Amelii.




Sałatki i warzywa od Juchowo farm pomaga tworzyć Monika




Pyszna oliwa dla dzieci i lekko aromatyczne z dodatkami od O-live zasmakowała w kolorowej sałatce





Rosołek z warzyw od Juhowo farm i makaron z mąki Swoja mąka 



Desery owocowe z jogurtem Piątuś 


Zdrowe przekąski Ezerki i Prosto 




Naleśniki wytrawnie z kurkumą w towarzystwie kurczaka i serków Piątnica


Anetka piekła piernikowy tort na przyjęcie z dżemem i bitą śmietaną oraz owocami suszonymi.









Za taką pracę należy się nagroda, więc włączyłyśmy muzykę, nadmuchałyśmy balony, dzieci przebrały się i już byłyśmy gotowe na Kinder Party. Kolorowo było, tanecznie, widowiskowo, był smaczny torcik z kolorową świecą.






























Całe spotkanie zakończyłyśmy ogniskiem z kiełbaską,  z przepisu Pani Basi
Zastała nas noc...







Spędziłyśmy tam Prawie 10h, inne mamy dobre 8, a ciężko pomyśleć dokładnie co się tam działo.
Czas przelał się nam przez palce, chciałoby się jeszcze i jeszcze.
Dzieci zasypiały na stojąco i na stołach pod cieplutkimi kocami do FARO



Tak pozytywnie naładowane rozjechałyśmy się do domów, by wspominać, by spotkać się znów, a Pani Basia pożegnała nas z uśmiechem na twarzy!


Dziękujemy za ten dzień, dziękujemy Mamom za wspaniały udział, za ich pracę, za naukę i chęci, a w następnym poście dowiecie się więcej co nam podarowali sponsorzy na spotkanie i do domku!



Do zobaczenia: Kinga, Pani Basia i Agnieszka


5 komentarzy:

  1. Miejsce bajkowe i do tego tyle pyszności wyczarowane przez mamy zazdroszczę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To była super sobota- mój synek do tej pory wspomina z uśmiechem na twarzy krojenie, mieszanie, jedzenie i zabawy😄 Dziękujemy za wszystko 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Ehhh...jak to szybko zleciało ;) Dzień pełen wrażeń, robienia smakołyków pyszne produkty, dania i mnóstwo zabawy z dziećmi. A miejsce w którym byłyśmy jest cudowne ! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga