Mamy gotują - przepisy czytelnikom publikują !
Witajcie - właśnie kolejna osoba z rzędu pyta nas o przepisy z
Naszych Kulinarnych Wariacji Mam,
a My postanowiłyśmy publicznie się z Wami nimi podzielić.
Naszych Kulinarnych Wariacji Mam,
a My postanowiłyśmy publicznie się z Wami nimi podzielić.
Bułki pszenne z chia
Kilogram mąki nam potrzeba
Może być pszenna z graham jak trzeba
Do tego 3/4 kostki drożdży i 3 łyżki cukru do tego
Zalewamy ciepła wodą, do zaczyny wyrośniętego.
Mąkę mieszamy z solą, wystarczy łyżeczka
do tego wpadają w liczbie 5 żółteczka
do tego gorący litr mleka
3-4 łyzki oleju, zagniatamy wszystko, wyrabiamy i niech czeka
Niech wyrasta, potem bułeczki formujemy
Olejem smarujemy
A na wierzch chia sypiemy
I na złoto pieczemy!
Wielce pomocna tu Swoja mąka była
A Green Essence chia nam użyczyła
Kilogram mąki nam potrzeba
Może być pszenna z graham jak trzeba
Do tego 3/4 kostki drożdży i 3 łyżki cukru do tego
Zalewamy ciepła wodą, do zaczyny wyrośniętego.
Mąkę mieszamy z solą, wystarczy łyżeczka
do tego wpadają w liczbie 5 żółteczka
do tego gorący litr mleka
3-4 łyzki oleju, zagniatamy wszystko, wyrabiamy i niech czeka
Niech wyrasta, potem bułeczki formujemy
Olejem smarujemy
A na wierzch chia sypiemy
I na złoto pieczemy!
Wielce pomocna tu Swoja mąka była
A Green Essence chia nam użyczyła
Makaron do rosołu - kluski
2 jajka potrzebujemy i w miseczce bełczemy.
Trzy łyżki mąki dodajemy i trzepaczką traktujemy,
na koniec szczypta soli nas zadowoli.
Gdy rosół lub woda się gotuje
każdy kluski do środka "wsypuje"
a nasze są lane muszą być łyżką rozdzielane,
za każdym razem ją w wywarze moczymy
i moc klusek domowych tworzymy.
2 jajka potrzebujemy i w miseczce bełczemy.
Trzy łyżki mąki dodajemy i trzepaczką traktujemy,
na koniec szczypta soli nas zadowoli.
Gdy rosół lub woda się gotuje
każdy kluski do środka "wsypuje"
a nasze są lane muszą być łyżką rozdzielane,
za każdym razem ją w wywarze moczymy
i moc klusek domowych tworzymy.
Deser jaglany.
Dużo składników w tym mamy
dlatego tak ze smakiem zajadamy.
Deser jest pyszny, każdemu smakuje
niech was też dobrem ujmuje.
składniki :
kasza jaglana (0,5kg),
cukier z wanilią(50 g),
chia (200g),
mleko kokosowe (2 puszki)
jogurty Piątuś (3 szt.)
mascarpone(2 szt.) Piątnica
owoce liofilizowane ananas i truskawka (4 opakowania)od Frupp
wiórki kokosowe (200 g) od Sklep EFAVIT
konfitura z malin (1 szt.) Matecznik - Tradycja z Natury
Ilość podana na ok 30 porcji. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, gotujemy najpierw w wodzie a gdy powoli odparuje stopniowo dodajemy mleko kokosowe i migdałowe często mieszając, na małym ogniu, gotujemy aż do miękkości ( deser wyjdzie na każdym mleku) Kaszę blendujemy na papkę dodając do smaku cukier z wanilią, ubite wcześniej mascarpone, wiórki kokosowe i owoce. układamy warstwę z kaszy, kładziemy na nią dżem malinowy. Do miseczki wlewamy jogurty Piątusie oraz mleczko kokosowe, wsypujemy 1/3 opakowania chia i odstawiamy, czekamy aż napęcznieje, gdy będzie za gęste można dolać mleka migdałowego lub jogurt. Wykładamy do miseczek, ozdabiamy owocami i wiórkami
Piernikowy tort
Firma Majonez Kętrzyński daje nam ułatwienie
na wspaniałego piernika zrobienie.
Wystarczy dodać wodę i masło
i z prędkością utrzeć ciasto.
Firma Majonez Kętrzyński daje nam ułatwienie
na wspaniałego piernika zrobienie.
Wystarczy dodać wodę i masło
i z prędkością utrzeć ciasto.
My z tego tort stworzyłyśmy
bo dżem i bitą śmietanę dołożyłyśmy.
Mascarpone Piątnicy tez się przydało
Frupp owoce do ozdoby dodało.
Kiełbaska
Pyszna i domowa
Mięso wieprzowe i baranie się w niej chowaDobrze przyprawiona w naturalnym flaku nadziana
Oj jadłoby się ją do rana
Naleśniki wytrawne z kurczakiem i sosami
Naleśniki gryczano - jaglane.
Zauroczy Was kochane.
Każdemu łasuchowi posmakuje
i w kuchni zawojuje.
400g mąki gryczanej ( lub 300g gryczanej i 100g jaglanej)
2 jajka od szczęśliwej kurki
1,5 – 2 szklanki wody
przyprawy tymianek, sól, kurkuma, kumin, garam masala…
tak naprawdę wedle upodobań smakowych
4 – 5 łyżek oleju kokosowego
szczypta sody – opcjonalnie
Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy. Ilość wody zależy od tego jakie mąki dajemy. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby w miarę łatwo rozpływało nam się po patelni. DODATKI wedle upodobań
My serwujemy z kurczakiem od Górnych
serkami od Piątnica
warzywami
Kolorowa Bazylia nam w kuchni pomagałaI swoimi przyrządami życie umilała
Czy jakiś przepis Wam się spodobał ?
A Wy uczestniczki pamiętacie jak smakował ?
Super mamy super przepisy proste i szybkie w wykonaniu wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńpolacamy się zwłaszcza z bułeczkami !
UsuńWszystkiego było przepyszne! Polecam każdy przepis 😉
OdpowiedzUsuńWow wszystko bym spróbowała :-) ale się świetnie bawiliście i mamy i dzieci zadowolone :-)
OdpowiedzUsuńPraca w kuchni wre...bosko!z takimi produktami to czysta przyjemność prawda...
OdpowiedzUsuńNaleśniki i bułeczki palce lizać!!! Na pewno i odtworzę w domu! :-) reszta też pyszna!
OdpowiedzUsuńTo były pysznosci :-) Wioleta
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy godne polecenia ! To bylo bardzo smaczne spotkanie :)
OdpowiedzUsuńSuper. Przepisy do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuń