czwartek, 20 października 2016

4 patenty na miód


Zimowy sezon zbliża się wielkimi krokami,
nie chcemy aby przeziębienie było z nami.
Trzeba się uodparniać i witaminy przyjmować
kaszel czy katar zawczasu eliminować.
My mamy na to sposób - miód się nazywa.
Uwierzcie, że zdrowie dobroci wzywa.
Pyłek pszczeli nadaje organizmowi odporności
Przyjmijcie go w swoim domu lepiej niż gości.



Pamiętajcie herbatka z miodem to podstawa rozgrzania,
ale miodu nie lej do wrzątku tylko wystudź i do podania.
Łyżeczka miodu dla dziecka do buzi
Zapewne zdrową słodkość pobudzi.
A gdy macie zapas miodku w domu
nie trzymajcie go w szafkach po kryjomu.
Dzisiaj 4 przepisy Wam pokażemy
ze Srebrną Pasieką Rodziny Sadowskich  pyszności zmajstrujemy.







Pyłek możecie rozpuścić z wodą 
ten napój pomoże ci z urodą. 
Z jogurtem zajadać go możemy 
Będzie okej - jak z sokiem wypijemy.



1 patent - miód z propolisem

To pyszne  ciasto miodowe cynamonem pachnące
Jeszcze cieplutkie z talerza znikające
Idealne do kubka kakao, do jesiennej herbatki czy kawy
Koniecznie zróbcie, zobaczycie jaki smak ciekawy








Przepis:
Składniki:
100g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
2 jajka-roztrzepane
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia-płaskie
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji.
Ciasto wykładamy do formy-u mnie okrągła sylikonowa tortownica i pieczemy około 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni
Gotowe.
Opuszamy cukrem pudrem.
Idealne jeszcze lekko ciepłe z dodatkiem ulubionego dżemu!
Pycha!











2 patent - miód lipowy 

Babeczki z miodem to pyszna przekąska
Zaczyna się niewinnie od jednego kąska
A kończy na kilku sztukach, bo ciężko się zatrzymać
Są tak pyszne, nie można się powstrzymać!



Przepis:
Składniki na 6 małych babeczek:
* 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 2 jajka
* 1/5 szklanki mleka
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* dwie łyżki zmiksowanych wiórków kokosowych 
* łyżka miodu lipowego

.

Miksujemy mokre składniki ( jajka, mleko, miód i olej) dodajemy zmiksowane suche ( mąka, proszek, wiórki) całość łączmy, wkładamy w papilotki i pieczemy ok 18 min w 180 stopniach. 

Smacznego ! 





3 patent - miód rzepakowy

Schab z owocami duszonymi w miodzie
To pyszny obiad dla tych co na głodzie
Pachnie cudnie, świetnie smakuje
Do tego zdrowy, brzusio Wam podziękuje






Przepis:
Składniki: 4 kotlety schabowe- już rozbite
3 winne jabłka
mała kiść ciemnych winogron
1 czubata łyżka miodu
łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz ziołowy
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki wody

Przygotowanie:
Kotlety opruszamy solą i pieprzem ziołowym, odstawiamy do lodówki na kilka godzin-ja robię to wieczorem i leżą noc.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki oraz winogrona pocięte na połówki.
Obsmażamy i dusimy dodając łyżkę miodu.
Wyjmujemy na talerz.
Na tę samą patelnie kładziemy nasze schabowe, obsmażamy z obydwu stron, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Gdy już mięso będzie miękkie, dodajmy sok z cytryny i nasze uduszone owoce.
Dusimy razem jeszcze około 10 minut.
Jabłka nam się rozpadną tworząc aromatyczny sos.
Podajemy z ziemniaczkami na obiad!









4 patent - miód akacjowy

Ten miód idealnie sprawdza się w ciasteczkach
Jesienią pachnące, cynamonem, coś jak pierniczkach
Mięciutkie, pyszne do podjadania
Do gorącego kakao już z samego rana





Przepis:
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
3 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki musu/puree z dyni
1 jajko

Przygotowanie:
W misce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce mieszamy miód z jajkiem i musem z dyni, dodajemy masło i mieszamy.
Do tego dosyp[ujemy naszą wymieszaną mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Na blachę wyściełaną papierem wykładamy łyżką stołową porcje w odstępach od siebie.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
Ciasteczka smakują jak pierniczki, są mięciutkie i pachnące.
Smacznego.















A Wy jaki miód lubicie? Czy coś z naszych przepisów upichcicie ?


13 komentarzy:

  1. U nas góruje miód lipowy oraz spadziowy jak również wielokwiatowy. Używamy do herbatki ciast i czasami na kanapkę z białym serkiem. Chętnie wykorzystam wasz pomysł na muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się tu słodko zrobiło, nie znam ani jednego przepisu muszę spróbować Monika Flok

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ale kusisz ;) same pyszności ;) miód lubię tylko jako dodatek do wypieków a w herbacie albo na kanapce to nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie miód to podstawa i kupujemy go od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Ja skuszę się na patent na ciasto- przepis szybki i prosty w wykonaniu- ciekawe jak smakuje😉

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas staramy się by zawsze był miodek lipowy i mam swój, samorobny z mleczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas miodu idzie bardzo dużo -na zime zamawiam u znajomego pszczelarza 30 słoików. ... rzepakowy,lipowy i moj ulubiony z leśnych ziół i kwiatów

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas w domku tez jest miodek a szczegolnie w ta paskudną pogode. My lubimy miod z lipy :) a z waszego przepisu upichce babeczki z miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas w domku tez jest miodek a szczegolnie w ta paskudną pogode. My lubimy miod z lipy :) a z waszego przepisu upichce babeczki z miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas lipowy, mniszkowy, gryczany i jeszcze własnej roboty z mniszka. To taki standard w naszym domku :) robimy z nim różności a ostatnio syropy na odporność :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga