piątek, 30 września 2016

kuchnia antyrakowa




Są takie książki, które dają do myślenia
Gdy bierzesz je do ręki i czytasz, jest chwila zastanowienia
Nad własnym zdrowiem, nad tym co wokół się dzieje
Co jest dobrego w tym co się je lub nie je
Tłumaczy co to rak, lepiej niż wikipedia
Przeprowadza nas od początku do końca przez wszelkie zagadnienia
Nowotwór, rak, obecny w dzisiejszym świecie


Jest tuż obok nas, zapewne to wiecie
Trudno znaleźć rodzinę, gdzie nie rozgrywa się walka o życie
To jest dla wszystkich ogromne przeżycie
Ważne jest wtedy wsparcie, także od strony żywienia
Ta książka wiele w myśleniu i podejściu do tematu zmienia
Książka ma ogrom wytycznych w trakcie leczenia i po leczeniu
Nie można podejść do tematu w milczeniu
Trzeba czytać, słuchać i się dostosować
Porady z książki w życiu stosować
Nawyki żywieniowe ulegną rewolucji i zmianie
Ale za to zdrowie pozostanie
Książka nie jest lekiem, ale przyjacielem podczas tej trudnej drogi
Zaproś ją w swojej kuchni progi
Oto 4 propozycje na zachętę do kupienia
Proste, smaczne, zachęcają do pichcenia


Pierwsza propozycja to
GRUSZKI  W SYROPIE WANIOLIOWYM
Z SOSEM CZEKOLADOWYM
 Elegancki i pachnący
Wykwintnie wyglądający



Składniki:
6 jędrnych gruszek , obranych
syrop waniliowy:
300ml białego wina
200g cukru pudru
100g płynnego miodu
1 laska wanilii, przekrojona i wydrążona z ziarenek
1 łyżeczka rozkruszonego pieprzu w ziarenkach
sos czekoladowy:
150g gorzkiej czekolady
2 łyżki płynnego miodu
1/2 łyżeczki olejku waniliowego

Przepis:
Składniki syropu wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 700ml wody.
Podgrzewamy powoli, aż cukier i miód się rozpuszczą.
Obierz owoce, najlepiej usunąć gniazda, aby cały deser nadawał się do jedzenie.
Ogonki zostaw nienaruszone!!!!
Obrane gruszki od razu wkładamy do syropu-muszą być całkowicie zanurzone.
Jeśli nie-dodajemy wody lub wina.
Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20-30 minut, aby owoce zmiękły.

do małego garnuszka wrzucamy czekoladę, miód i wanilię i 75 ml zimnej wody. Rozpuszczamy na  małym ogniu, aż powstanie ładny gładki sos.
Gruszki wyjmujemy na talerzyk i polewamy sosem!
Pyszności!




2 propozycja to
GRANOLA DOMOWEJ ROBOTY
Idealna na poranne kłopoty
Kompozycja idealna
W smaku jest bardzo fajna




Składniki:
250g płatków owsianych
50g wiórków kokosowych
100g orzechów -dowolnie!
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
150g płynnego miodu
1 białko
200g mieszanki owoców suszonych
(rodzynki, daktyle, morele i inne)

Przepis:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
Wykładamy papierem do pieczenia

Bierzemy duża miskę i mieszamy w niej: wiórki, płatki, orzechy i sól.
Miód i olej kokosowy rozpuszczamy na patelni, aż będzie płynna konsystencja, studzimy lekko  i dodajemy do miski. Mieszamy wszystko dokładnie.

Ubijamy jajko, ale nie na sztywno. Ma być dobrze napowietrzone.
dodajemy do miski, mieszamy wszystko raz jeszcze.
Naszą masę wykładamy na blachę rozprowadzając po całości na równo.
Pieczemy około 50 minut.
W połowie czasu pieczenia sprawdzamy jak sytuacja, czy nic się nie przypala.
Odwracamy blachę, lekko szpatułką podważamy od papieru, lekko mieszamy całość.
Granola będzie gotowa, gdy nabierze złocistej barwy i będzie już sucha w dotyku.
Wyjmujemy, studzimy na blaszce, łamiemy na kawałki, dodajmy suszone owoce i trzymamy w szczelnym pojemniku.
ps. ja dałam owoce od razu do granoli przed pieczeniem i z nimi upiekłam









3 propozycja to:
Chlebek wieloziarnisty z nasionami
Pyszny z szynkami z serami
Chrupiący, smaczny i swojski, domowy
Polecamy taki własny i zdrowy



Składniki:500g maki chlebowej pełnoziarnistej
100g nasion (słonecznik, siemię lniane, sezam itp.)
płaska łyżka cukru (lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego jak ktoś ma)
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżka soli

Przepis:
Mąki nasiona mieszamy w dużej misce.
dodajemy suszone drożdże i sól, mieszamy
W 300 ml ciepłej wody rozpuszczamy cukier (ekstrakt).
 W mące robimy dołek i dolewamy po trochu wody, zagniatając cały czas, aż do wykorzystania wody
Ciasto musi być lepkie i dość miękkie. Jak jest za suche dolewamy trochę wody.
ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na poł godziny.
Ponownie zagniatamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. ręce możemy zwilżyć olejem -będzie się lepiej wyrabiało.
I znów odstawiamy, aż wyrośnie nam dwukrotnie
Po tym czasie formujemy bochenek -jaki chcecie
Układamy na blaszce wyściełanej papierem (albo wkładamy do formy jak ktoś chce)
Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy znów na 30minut.
Pieczemy w 250 stopniach-w nagrzanym już piekarniku- około 30 minut.
skórka musi być ładnie zarumieniona.
Po upieczeniu popukaj w spód chleba-gdy jest głuchy odgłos, znak , ze chleb jest gotowy.
studzimy i zajadamy!








4 przepis:
Cukiniowe muffinki Jamesa Ramsdena
Pyszniutkie i mięciutkie dla podniebienia
Zdrowe, pachnące, dzieci pokochały
I ze smakiem wszystkie powyjadały

Składniki:
2 jajka
200g drobnego cukru
100ml oleju słonecznikowego (ja użyłam rzepakowego)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dałam cukier waniliowy)
250g maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej (ja nie dałam)
szczypta soli
200g startej cukinii

Przepis:
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem, olejem i wanilią na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, przyprawy i sól.
Mieszamy z masą jajeczną .
I na koniec delikatnie już mieszając dodajemy cukinię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Ciastem napełniamy papilotki do muffinek i pieczemy około 20-25 minut.
sprawdzamy metodą suchego patyczka czy już.
wyjmujemy , studzimy.
Można przechowywać 3-4 dni
Tylko kto się powstrzyma aby nie zjeść ich na raz!!!
:-)








Jak widzicie moi drodzy przepisy są proste i smakowite
Każda potrawa smakuje wyśmienicie
Nawet podczas choroby, czy w trakcie leczenia
Znajdziemy pyszności do jedzenia
Dlatego polecamy tę książkę na co dzień, jako inspiracje
Twórzcie coś na śniadania, obiady, desery i kolacje.

11 komentarzy:

  1. Faktycznie przepisy łatwe do wykonania i pysznie wyglądające. Książka zachęca do zajrzenia nawet ze względu na przepisy dzięki którym można zadbać o swoje zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Macie racje przepisy sa bardzo latwe i wygladaja smakowicie ! Ksiazka przyciagnela moja uwage. Zdrowe odzywianie jest wazne w naszym zyciu lecz nie kazdy z nas o tym pamieta. Ksiazka ewidentnie godna polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne i proste przepisy 😊 bardzo ciekawa książeczka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekarze Onkolodzy powinni wiedziec, ze komorki rakowe odzywiaja sie CUKREM!, ktorego trzeba najlepiec unikac albo zastapic w ostatecznosci czyms innym (np syropem klonowym). Niestety ksiazka mnie nie przekonuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ppełna zgoda! Przepisy być może i fajne ale te zawierające cukier nie powinny się znaleźć w publikacji traktującej o diecie antyrakowej :( nie przekonuje mnie ta książka... są na rynku lepsze, właściwie dopracowane i traktujące ten temat.

      Usuń
    2. co do cukru w pełni się zgadzam. Jednakże nikt nie mówi, aby cały czas robic coś z cukrem. Są inne pozycje. A książki także są różne i wiele pozycji. grunt, aby każdy znalazł coś dla siebie

      Usuń
  5. Mufinki mnie interesują :-) MonikaFlok

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga