środa, 21 września 2016

Gołąbki, gołąbeczki, znacie je kuchareczki?

Gołąbki to pyszna potrawa
Kapusta to jej podstawa
Ale ja Wam pokażę, że nie musi być tradycyjnie
Kapusta i farsz mięsny? bardzo mylne






A wiecie skąd nazwa gołąbki się pojawiły
Kiedyś rzeczywiście gołębie to były
Nadziewane farszem i w kapustę zawijane
Potem gołębie zostały już zapomniane
I w liście kapustki farsz się zawija
Inna teoria mówi, że pochodzi z ukraińskiego hołubci
I została spolszczona na gołubci

zobaczcie, ze gołąbki nie muszą być pospolite
Wyczarowały je gospodynie z Gminy Budry, znamienite
Na dożynkach gminnych miałam okazję je smakować
I muszę kilka w domu zaserwować
Oto kilka przykładów ku Waszej inspiracji
zapraszam do edukacji



Te gołąbki uwiodły mnie smakiem i swoim zestawieniem
Bezapelacyjnie wygrały z moim podniebieniem
Miękka kapusta, farsz kasza z grzybami
I do tego ten sos...śmietana z grzybami


Gołąbki leśne- standardowe
Przykryte sosem z grzybów leśnych i gotowe
ale nie wygląda to ładnie ani zachęcająco do jedzenia
Chodź w smaku pieści podniebienia


gołąbki mięsem nadziane są wszystkim dobrze znane
sosem kurkowym okryte w smaku są niepospolite


A'la gołąbki to także wyśmienite danie
Może nie wygląda wspaniale podane
Kapusta została posiekana do środka i w pysznym sosie pomidorowym
Jest daniem pysznym i na stół gotowym


Gołąbki z pieczarkami są pyszne i proste do zrobienia
Ich smak miło pieści podniebienia


Takie gołąbki z pęczakiem i kurkami
Są fajnie połączonymi smakami


I tradycyjne gołąbki, farsz mięsny z ryżem i kapusta
Sos pomidorowy i gotowa rozpusta


I gołąbki chłopskie- niesamowite połaczenie
Ziemniaki w środku to z kresów ma pochodzenie
Na to zasmażka i raj kochani
Mówię, wam pyszności nad pysznościami




i z brązowym ryżem i soczewicą też Wam zdradzę po kryjomu


Jak wy robicie gołąbki, macie swoje sekrety kulinarne?
Opowiedzcie nam, inspirujmy się, będzie smacznie i fajnie!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki robie tradycyjne lub z kasza gryczana i sosem grzybowym a czasami oszukane w sosie pomidorowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam gołąbki ale tradycyjne 😊 no ale o tyłu odmianach nie wiedziałam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Niektóre tu gołąbki widzę pierwszy raz😐 ja uwielbiam zwykłe tradycyjne obowiązkowo z sosem pomidorowym 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadlam tylko tradycyjne. Golabki wygladaja smakowicie. Musze sprobowac :) Wioleta

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, ja robię oszukane gołąbki:) zwykłe głupio przyznać ale tylko zawijałam ale sama nigdy nie robiłam jakoś nie umiem ich robić boje się ze nie wyjdą :( ale po obejrzeniu waszych zdjec to az sie chce zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm. Golabki bardzo je lubie ale w taki tradycyjny sposob ewentualnie ryz połączony tez z kasza gryczana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeju ale napatrzylam się mniam mniam :-) zjadłabym się z przyjemnością, ja przyznam się nie robię zawsze do mamy jade na golabeczki z ryżem i mięsem Monika Flok

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga