Gołąbki, gołąbeczki, znacie je kuchareczki?
Gołąbki to pyszna potrawa
Kapusta to jej podstawa
Ale ja Wam pokażę, że nie musi być tradycyjnie
Kapusta i farsz mięsny? bardzo mylne
A wiecie skąd nazwa gołąbki się pojawiły
Kiedyś rzeczywiście gołębie to były
Nadziewane farszem i w kapustę zawijane
Potem gołębie zostały już zapomniane
I w liście kapustki farsz się zawija
Inna teoria mówi, że pochodzi z ukraińskiego hołubci
I została spolszczona na gołubci
zobaczcie, ze gołąbki nie muszą być pospolite
Wyczarowały je gospodynie z Gminy Budry, znamienite
Na dożynkach gminnych miałam okazję je smakować
I muszę kilka w domu zaserwować
Oto kilka przykładów ku Waszej inspiracji
zapraszam do edukacji
Te gołąbki uwiodły mnie smakiem i swoim zestawieniem
Bezapelacyjnie wygrały z moim podniebieniem
Miękka kapusta, farsz kasza z grzybami
I do tego ten sos...śmietana z grzybami
ale nie wygląda to ładnie ani zachęcająco do jedzenia
Chodź w smaku pieści podniebienia
Kapusta została posiekana do środka i w pysznym sosie pomidorowym
Jest daniem pysznym i na stół gotowym
I tradycyjne gołąbki, farsz mięsny z ryżem i kapusta
Sos pomidorowy i gotowa rozpusta
Na to zasmażka i raj kochani
Mówię, wam pyszności nad pysznościami
i z brązowym ryżem i soczewicą też Wam zdradzę po kryjomu
Jak wy robicie gołąbki, macie swoje sekrety kulinarne?
Opowiedzcie nam, inspirujmy się, będzie smacznie i fajnie!
Kapusta to jej podstawa
Ale ja Wam pokażę, że nie musi być tradycyjnie
Kapusta i farsz mięsny? bardzo mylne
A wiecie skąd nazwa gołąbki się pojawiły
Kiedyś rzeczywiście gołębie to były
Nadziewane farszem i w kapustę zawijane
Potem gołębie zostały już zapomniane
I w liście kapustki farsz się zawija
Inna teoria mówi, że pochodzi z ukraińskiego hołubci
I została spolszczona na gołubci
zobaczcie, ze gołąbki nie muszą być pospolite
Wyczarowały je gospodynie z Gminy Budry, znamienite
Na dożynkach gminnych miałam okazję je smakować
I muszę kilka w domu zaserwować
Oto kilka przykładów ku Waszej inspiracji
zapraszam do edukacji
Te gołąbki uwiodły mnie smakiem i swoim zestawieniem
Bezapelacyjnie wygrały z moim podniebieniem
Miękka kapusta, farsz kasza z grzybami
I do tego ten sos...śmietana z grzybami
Gołąbki leśne- standardowe
Przykryte sosem z grzybów leśnych i gotoweale nie wygląda to ładnie ani zachęcająco do jedzenia
Chodź w smaku pieści podniebienia
gołąbki mięsem nadziane są wszystkim dobrze znane
sosem kurkowym okryte w smaku są niepospolite
A'la gołąbki to także wyśmienite danie
Może nie wygląda wspaniale podaneKapusta została posiekana do środka i w pysznym sosie pomidorowym
Jest daniem pysznym i na stół gotowym
Gołąbki z pieczarkami są pyszne i proste do zrobienia
Ich smak miło pieści podniebienia
Takie gołąbki z pęczakiem i kurkami
Są fajnie połączonymi smakamiSos pomidorowy i gotowa rozpusta
I gołąbki chłopskie- niesamowite połaczenie
Ziemniaki w środku to z kresów ma pochodzenieNa to zasmażka i raj kochani
Mówię, wam pyszności nad pysznościami
tu macie przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem z Latosiowego domu
i z brązowym ryżem i soczewicą też Wam zdradzę po kryjomu
Jak wy robicie gołąbki, macie swoje sekrety kulinarne?
Opowiedzcie nam, inspirujmy się, będzie smacznie i fajnie!
Uwielbiam gołąbki robie tradycyjne lub z kasza gryczana i sosem grzybowym a czasami oszukane w sosie pomidorowym :-)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam gołąbki ale tradycyjne 😊 no ale o tyłu odmianach nie wiedziałam 😊
OdpowiedzUsuńNiektóre tu gołąbki widzę pierwszy raz😐 ja uwielbiam zwykłe tradycyjne obowiązkowo z sosem pomidorowym 😊
OdpowiedzUsuńJadlam tylko tradycyjne. Golabki wygladaja smakowicie. Musze sprobowac :) Wioleta
OdpowiedzUsuńPycha, ja robię oszukane gołąbki:) zwykłe głupio przyznać ale tylko zawijałam ale sama nigdy nie robiłam jakoś nie umiem ich robić boje się ze nie wyjdą :( ale po obejrzeniu waszych zdjec to az sie chce zrobić :D
OdpowiedzUsuńMmm. Golabki bardzo je lubie ale w taki tradycyjny sposob ewentualnie ryz połączony tez z kasza gryczana :)
OdpowiedzUsuńJeju ale napatrzylam się mniam mniam :-) zjadłabym się z przyjemnością, ja przyznam się nie robię zawsze do mamy jade na golabeczki z ryżem i mięsem Monika Flok
OdpowiedzUsuń