środa, 16 listopada 2016

Znane słodycze w wersji fit


Słodycze bardzo nam smakują 
lecz w nadmiarze figurę psują
ale umysł można oszukać 
i tzw "placebo" rozruszać.
Fit zamienniki gdy poznacie
to wnet się do nich przekonacie.






Kulki rafaello

szklanka kaszy jaglanej
dwie szklanki mleka kokosowego lub 1,5 %
( gdy chcemy ograniczyć kasze gotujemy na wodzie)
szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania
2 łyżeczki miodu lub zmielone daktyle dla słodkości



Robimy:  kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie / mleku do miękkości, blendujemy i do ciepłej dodajemy wiórki kokosowe zrumienione na patelni i miód/daktyle. Najlepiej na ciepło robimy kuleczki i obtaczamy we wiórkach. 




Odstawiamy na noc do lodówki a rano zajadamy do kawki. 



Babeczki snickers


Czy słodycze fit być mogą 
tutaj zdrowe produkty pomogą 
Więc babeczki snickers dziś zrobimy 
bez pieczenia sobie poradzimy 
najpierw spodu potrzebujemy 
co go w papilotkach ukryjemy 
Żurawina i olej już się w misce blenduje 
do niech archaidy i papaję dosypuje.
na dnie ugniatam warstwę masy 
i wkładam nerkowce i owocowe frykasy. 
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy 
i w wodzie z kokosem gotujemy
gdy przestygnie trzeba na gładko zmiksować 
i gdy gorące do foremek załadować .
mix orzechów na patelni blanszujemy 
i z miodem gryczanym karmelizujemy
Wszystko do lodówki chowamy
 i po godzinie się zachwycamy.



Ptasie mleczko



To taki deser za którym każdy przepada 
i ze smakiem czekoladę najpierw wyjada
Później piankę miękką jemy 
i na koniec palce oblizujemy.
Ptasie mleczko z chia wam proponuje 
a biszkoptu nie zastępuję 
tylko zróbcie w formie sylikonowej 
do zrobienia bez pieczenia gotowej. 

Ptasie mleczko z chia 
mleko kokosowe-400 ml 
szklanka mleka roślinnego 
50 g wiórków kokosowych 
8 łyżek nasion chia 
2 łyżki miodu 
2 łyżeczki soku z cytryny 
2 łyżeczki żelatyny lub agaru  

Galaretka z jagodami goi 
1 opakowanie galaretki 
( można dać samą żelatynę do owoców) 
garść jagód goi 
szklanka zmiksowanych zamrożonych owoców ( u mnie truskawki)


ptasie mleczko - Wszystkie składniki oprócz żelatyny/ agaru dodajemy do garnka, podgrzewamy do połączenia się składników i mieszamy, zostawiamy na 1 h do ostygnięcia po czym dodajemy wystudzoną żelatynę rozrobioną w 4 łyżkach wrzątku, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na do formy


 galaretka - Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu , zostawiamy do ostygnięcia po czym wsypujemy jagody goi i odstawiamy na 15 minut aby zmiękły, po czym dodajemy nasz mrożony mus owocowy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy - może wytworzyć się pianka, ale dzięki różnicy temperatur galaretka jest gotowa od razu do wylania na ciasto Zostawiamy na min. 3 h w lodówce 


lub szybko i klasycznie : 

2 dowolne jogurty ( u mnie naturalny ) mieszamy z 4 łyżkami chia, 
czekamy aż napęcznieje i dodajemy dwie łyżeczki ( rozrobionej już) żelatyny.
Wylewamy do dowolnego naczynia i do tego domowa polewa z prawdziwego kakao 




Brownie jaglane


Ciasto czekoladowe
zaprząta mą głowę 
ale istnieje jeszcze placebo 
po co nam i do czego ?
A no żeby rozum oszukać 
i słodyczy nie szukać. 
Proponuję ciasto co w ustach się rozpływa 
i pięknie kusząco brownie się nazywa. 


Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej 
3 pełne łyżki mąki owsianej 
3 łyżki kakao ciemnego 
3 banany- dojrzałe 
10 suszonych daktyli, bez pestek 
można dodać garść siekanych bakalii/orzechów 

Robimy! 
Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić. 
(Gotujemy zawsze najpierw przepłukując kilka razy pod bieżącą wodą, 
potem zalewamy tak aby wody było dwa razy więcej niż kaszy, około 15 minut) 
Daktyle zalewamy wrzątkiem, aby je przykryły i moczymy około pół godziny. 
Następnie miksujemy (blenderem najlepiej) wraz z mąką, kakao i bananami na jednolitą masę. Powstałą masę wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną i jak ktoś chce bakaliami. 
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną 
i obsypaną lekko bułką tartą, jak u mnie, (30×25) 
i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około pół godziny. 
Musi nam się zrobić skorupka na wierzchu, ale dotykając ciasto będzie się lekko uginać.


Smacznego ! 

9 komentarzy:

  1. Mmmmm niby fit a wyglądają oblednie i chętnie kilka przepisów wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omom czekam teraz na kuchnie moja i bede robic ptasie mleczko sama pyszota!!Monika Stankiewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulki rafaello mialam okazje zjesc u Ciebie Aga byly mega pyszne i nie slodkie takie w sam raz ! A jak czytam inne przepisy to az slinka leci ! No pyszotki same :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie patenty super! Mam wszystkie składniki na ptasie mleczko więc dziś je robię - tym bardziej, że ostatnio miałam okazję je próbować od autora 😉 😉 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. wczoraj jadłam browni z kaszy jaglanej według przepisu Bosacki co prawda było tam trochę cukru ale było obledne :-) na pewno zrobię te Twoje browni i mam jeszcze przepis z batatow też do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja az slinka lecie pysznosci ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! U mnie dziś brownie z fasoli bez mąki i bez cukru, a też pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Noooo dziewczyny!!!! takiego smaka narobiłyście!!! PYYYCHOTKA :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga