Znane słodycze w wersji fit
Słodycze bardzo nam smakują
lecz w nadmiarze figurę psują
ale umysł można oszukać
i tzw "placebo" rozruszać.
Fit zamienniki gdy poznacie
to wnet się do nich przekonacie.
Kulki rafaello
szklanka kaszy jaglanej
dwie szklanki mleka kokosowego lub 1,5 %
( gdy chcemy ograniczyć kasze gotujemy na wodzie)
szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania
2 łyżeczki miodu lub zmielone daktyle dla słodkości
Robimy: kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie / mleku do miękkości, blendujemy i do ciepłej dodajemy wiórki kokosowe zrumienione na patelni i miód/daktyle. Najlepiej na ciepło robimy kuleczki i obtaczamy we wiórkach.
Odstawiamy na noc do lodówki a rano zajadamy do kawki.
Babeczki snickers
Czy słodycze fit być mogą
tutaj zdrowe produkty pomogą
Więc babeczki snickers dziś zrobimy
bez pieczenia sobie poradzimy
najpierw spodu potrzebujemy
co go w papilotkach ukryjemy
Żurawina i olej już się w misce blenduje
do niech archaidy i papaję dosypuje.
na dnie ugniatam warstwę masy
i wkładam nerkowce i owocowe frykasy.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy
i w wodzie z kokosem gotujemy
gdy przestygnie trzeba na gładko zmiksować
i gdy gorące do foremek załadować .
mix orzechów na patelni blanszujemy
i z miodem gryczanym karmelizujemy
Wszystko do lodówki chowamy
i po godzinie się zachwycamy.
Ptasie mleczko
To taki deser za którym każdy przepada
i ze smakiem czekoladę najpierw wyjada
Później piankę miękką jemy
i na koniec palce oblizujemy.
Ptasie mleczko z chia wam proponuje
a biszkoptu nie zastępuję
tylko zróbcie w formie sylikonowej
do zrobienia bez pieczenia gotowej.
Ptasie mleczko z chia
mleko kokosowe-400 ml
szklanka mleka roślinnego
50 g wiórków kokosowych
8 łyżek nasion chia
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny lub agaru
Galaretka z jagodami goi
1 opakowanie galaretki
( można dać samą żelatynę do owoców)
garść jagód goi
szklanka zmiksowanych zamrożonych owoców ( u mnie truskawki)
ptasie mleczko - Wszystkie składniki oprócz żelatyny/ agaru dodajemy do garnka, podgrzewamy do połączenia się składników i mieszamy, zostawiamy na 1 h do ostygnięcia po czym dodajemy wystudzoną żelatynę rozrobioną w 4 łyżkach wrzątku, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na do formy
galaretka - Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu , zostawiamy do ostygnięcia po czym wsypujemy jagody goi i odstawiamy na 15 minut aby zmiękły, po czym dodajemy nasz mrożony mus owocowy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy - może wytworzyć się pianka, ale dzięki różnicy temperatur galaretka jest gotowa od razu do wylania na ciasto Zostawiamy na min. 3 h w lodówce
lub szybko i klasycznie :
2 dowolne jogurty ( u mnie naturalny ) mieszamy z 4 łyżkami chia,
czekamy aż napęcznieje i dodajemy dwie łyżeczki ( rozrobionej już) żelatyny.
Wylewamy do dowolnego naczynia i do tego domowa polewa z prawdziwego kakao
Brownie jaglane
Ciasto czekoladowe
zaprząta mą głowę
ale istnieje jeszcze placebo
po co nam i do czego ?
A no żeby rozum oszukać
i słodyczy nie szukać.
Proponuję ciasto co w ustach się rozpływa
i pięknie kusząco brownie się nazywa.
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
3 pełne łyżki mąki owsianej
3 łyżki kakao ciemnego
3 banany- dojrzałe
10 suszonych daktyli, bez pestek
można dodać garść siekanych bakalii/orzechów
Robimy!
Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić.
(Gotujemy zawsze najpierw przepłukując kilka razy pod bieżącą wodą,
potem zalewamy tak aby wody było dwa razy więcej niż kaszy, około 15 minut)
Daktyle zalewamy wrzątkiem, aby je przykryły i moczymy około pół godziny.
Następnie miksujemy (blenderem najlepiej) wraz z mąką, kakao i bananami na jednolitą masę. Powstałą masę wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną i jak ktoś chce bakaliami.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną
i obsypaną lekko bułką tartą, jak u mnie, (30×25)
i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około pół godziny.
Musi nam się zrobić skorupka na wierzchu, ale dotykając ciasto będzie się lekko uginać.
Smacznego !
Mmmmm niby fit a wyglądają oblednie i chętnie kilka przepisów wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńOmom czekam teraz na kuchnie moja i bede robic ptasie mleczko sama pyszota!!Monika Stankiewicz
OdpowiedzUsuńKulki rafaello mialam okazje zjesc u Ciebie Aga byly mega pyszne i nie slodkie takie w sam raz ! A jak czytam inne przepisy to az slinka leci ! No pyszotki same :)
OdpowiedzUsuńWszystkie patenty super! Mam wszystkie składniki na ptasie mleczko więc dziś je robię - tym bardziej, że ostatnio miałam okazję je próbować od autora 😉 😉 😉
OdpowiedzUsuńwczoraj jadłam browni z kaszy jaglanej według przepisu Bosacki co prawda było tam trochę cukru ale było obledne :-) na pewno zrobię te Twoje browni i mam jeszcze przepis z batatow też do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRewelacja az slinka lecie pysznosci ❤️❤️
OdpowiedzUsuńSuper! U mnie dziś brownie z fasoli bez mąki i bez cukru, a też pycha ;)
OdpowiedzUsuńNoooo dziewczyny!!!! takiego smaka narobiłyście!!! PYYYCHOTKA :-)
OdpowiedzUsuń