piątek, 11 listopada 2016

4 zupy na rozgrzanie- jesienią czas na serwowanie



Jesienią, gdy szybko wyziębiamy ciało
Gorącej zupki by się chciało
Z mięsem, z warzywami
Pachnącej świeżymi ziołami
Sycącej, pachnącej
I dobrze rozgrzewającej
Dziś 4 propozycje na szybko, proste i dobrze Wam znane
Czasami jednak w pośpiechu zapomniane

Kalafiorowa
Jest pyszna i bardzo zdrowa
Z  dodatkiem marchewki, pietruszki, koperkiem posypana
Można zajadać ją już od rana



Co nam trzeba?
2  średnie kości schabowe z sporą ilością mięsa
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 cebula
Pół selera
Sól, pieprz, papryka czerwona słodka
1 średniej wielkości główka kalafiora
pęczek koperku
śmietana do smaku.
Robimy: Kości schabowe przepłukujemy i  zalewamy wodą- 2-3 litry i gotujemy około pół godzinki.
Po tym czasie przecedzamy wywar przez sitko do drugiego garnka, aby pozbyć się szumowin i ewentualnych odłupanych kosteczek.
Gotujemy dalej kości i dorzucamy warzywa pokrojone w kosteczkę. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodajemy drobno rozdzielonego kalafiora i gotujemy następne pół godziny.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, szczyptą papryki.
Podajmy z posiekanym drobno koperkiem.
Wybornie smakuje z kleksem śmietany.
Można także dodać ugotowane mięso!
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony Latosiowy-dom
KLIK

---------------------------------------------------------
FasolowaTo prawdziwa bomba witaminowa
Można się nią najeść na dzień cały
I smak ma doskonały
Jest w niej moc warzyw i pożywna kiełbasa
I majeranek ma moc-ziołowa okrasa


Co nam trzeba?
2 solidne kości schabowe
3 litry wody
majeranek
400g suchej fasoli Jaś lub innej wedle upodobania-
2 duże marchewki,
3 duże ziemniaki
300g kiełbasy dobrej jakości
sól, pieprz,
Makaron np. świderki
Trochę mąki do zagęszczenia
Robimy!
Dzień przed przygotowaniem zupy- wieczorem fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Rano wodę zlewamy.Do garnka wlewamy 3 l wody, wrzucamy umyte kości schabowe i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, kiełbasę i fasolę, oraz 2 czubate łyżki majeranku.
Gotujemy około 1,5 godzinki i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Po około 2h gotowania fasola powinna być już miękka.
Dodajemy jeszcze łyżkę majeranku na koniec i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W garnuszku oddzielnie gotujemy makaron do miękkości.
Odcedzamy  i dorzucamy do ugotowanej zupy.
Zupę zagęszczamy lekko mąką ( do słoiczka wlewamy trochę zupy, trochę zimnej wody i 2 łyżki mąki-trzęsiemy do połączenia- aby nie było grudek- jak będzie za gęsta papka dolewamy wody i wlewamy to do zupy).
Podajmy cieplutkie!!!
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Latosiowy-dom
KLIK

---------------------------------------------------------
Krupnik
Domowy, gęsty, pachnący
Uwielbiamy zajadać jeszcze gorący
Mięsko, kasza, warzywa, grzybki do smaku suszone
Po takiej zupie brzuszki są zadowolone!



Co nam trzeba?
2 solidne kości schabowe/mogą być żeberka
3 litry wody
2 marchewki,
3 duże ziemniaki
100g kaszy jęczmiennej
sól, pieprz,
kilka (5-6) suszonych grzybków do smaku
łyżka mąki do zagęszczenia+ 2 łyżki śmietany
Robimy!
Do garnka wlewamy 3 l wody, wrzucamy umyte kości schabowe i gotujemy.
Zbieramy szumowiny i dodajemy tarkowane marchewki na grubym oczku.
Gotujemy około 1,5 godzinki i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz suszone grzyby.
Po 15 minutach dodajemy 100g kaszy jęczmiennej.
Gotujemy kolejne 15 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Do słoiczka wlewamy 5 łyżek zupy-dodajemy 3 łyżki zimnej wody + śmietana -zakręcamy i mieszamy.
Dodajmy mąkę-zakręcamy i mieszamy na jednolitą masę.
Wlewamy to do zupy i mieszamy
Podajemy gorące!
Dzieciom wyjmujemy grzybki z talerza, jak się trafią.
Uwaga! Krupnik można zrobić z kaszą pęczak lub jaglaną
Przepis pochodzi ze strony Latosiowy-dom
KLIK

----------------------------------------------------------------
Rosół domowy
Zupa wszystkim znana
Przez wszystkich uwielbiana
Rozgrzeje, wyleczy, cudownie uzdrowi
Po rosołku wszyscy zwarci i gotowi
Na wiejskiej kurce, z cebulką opiekaną
Zabierze was w rozkosz smakową niezapomnianą


Co nam trzeba?
2 udka z wiejskiej kurki
2-3 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
3-4 litry wody
2 średnie cebule
łyżka suszonego lubczyku
łyżeczka suszonej natki pietruszki (jak jest świeża, to świeżej)
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1,5 łyżeczki soli
Robimy!
Mięso myjemy pod bieżącą wodą.
Zalewamy 3-4 litrami zimnej wody i gotujemy.
Gdy woda się zagotuje zbieramy ewentualne szumowiny (ale nie powinno być! )
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Po tym czasie nad palnikiem opiekamy obrane cebule (kroimy je na połówki) I dodajemy do zupy.
Następnie dodajemy pietruszkę-natkę , lubczyk, sól i pieprz.
Na wolnym ogniu pozostawiamy rosół jescze około 2 godzin, aby delikatnie sobie dochodził i nabierał smaku.
Jak komuś mało przypraw to dodajemy-tylko ostrożnie
Wybornie smakuje z makaronem. Posypać można świeżą natką pietruszki
Przepis pochodzi ze strony Latosiowy-dom
KLIK

 A wy jakie zupki lubicie?
Przepisem się z nami podzielicie?

6 komentarzy:

  1. Wszystkie zupki znamy i bardzo lubimy. U nas to zupa pomidorowa ze smażonych pomidorów z domowym makaronem, buraczkowa, szczawiowa, i ogorkowa góruja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupki super tylko wystrzegam się dodawania maki do zagęszczania

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie zupki znamy i z checia zajadamy. A szczegolnie rosolek nie tylko cp niedziele :D Dzis wlasnie na obiad mamy rosol. Lubimy tez ogorkowa, cebulowa, pomidorowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupki, które napewno każdy jadał w swoim rodzinnym domu. Każda pyszna 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja nie lubię fasolowej :) ale krupnik pychaaa, tyle że ja bez mięska . A rosół to mogła bym jeść kilka razy w tygodniu ale z ziemniaczkami, z makaronem to dla mnie profanacja. Bardzo lubię jeszcze krem z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga