poniedziałek, 7 listopada 2016

Ciasteczka zwierzaczki kolorowo ozdobione! Z Cukieterią wszystko jest dozwolone!

Są takie sklepy, gdzie cuda mają
Wałki z posypkami się przeplatają
Ozdoby wszelakie, dodatki, pomoce
ich urok, wygląd przyciągają nasze moce

Jednym z takich sklepów Jest Cukieteria 
W nim spełni swój sen, każda twa fanaberia
znajdziesz WSZYSTKO czego ci do słodkości potrzeba
Oni uchylą ci kawałek nieba






My dziś na blogu pokażemy Wam ozdobne wałki!
Czynią cuda i  to nie przechwałki
Do nich dobierzemy posypki i dodatki kolorowe
I 4 patenty z nimi tez mammy gotowe

Jak smaczne ciasteczka zrobić Wam opowiemy
Wałki i posypki w ruchu zademonstrujemy
Będzie smacznie, zerknijcie, poczytajcie
I swoje pomysły nam tu szybko dajcie!














Kolorowe gwiazdki i czekoladowe groszki


żółte kuleczki małe i duże


śliczne serduszka
podwójne




CIASTECZKA RYŻOWO-OWSIANE Z PIESKAMI






Składniki:
200g zimnego masła
200g mąki ryżowej ciemnej
200 g mąki owsianej
80g cukru pudru
1 jajko
wałek zwykły
wałek grawerowany w pieski
posypka: drobna lukrowa żółta

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, jajko i pokrojone masło.
Siekamy wszystko nożem i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto.
Odkładamy do lodówki na godzinę lub na pół h  do zamrażarki
Po tym czasie wałkujemy wałkiem zwykłym delikatnie podsypując mąką, na grubość 4mm.
Następnie wałkujemy naszym grawerem, aby powstały ślady piesków.


Wycinamy dowolne kształty ciasteczek
Ciasteczka układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i pieczemy
w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 10 minut.
Szybko się przypalają, trzeba uważać!







 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CIASTECZKA PSZENNE, WANILIOWE ZE SŁONIKIEM




Składniki:
400g mąki pszennej tortowej
70g cukru pudru
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
200 g zimnego masła
wałek zwykły,
Wałek z grawerem w słoniki

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i pokrojone masło.
Siekamy wszystko nożem i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto.
Odkładamy do lodówki na godzinę lub na pół h  do zamrażarki

Po tym czasie wałkujemy wałkiem zwykłym delikatnie podsypując mąką, na grubość 5mm.

Następnie wałkujemy naszym grawerem, aby powstały ślady słoników

Wycinamy dowolne kształty ciasteczek.
U mnie motylki i misie

Ciasteczka układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i pieczemy
w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 12 minut.



CIASTECZKA KOLOROWE Z PINGWINKAMI


Składniki:

* 50g mąki pszennej
* 30 dag masła
* 18 dag cukru pudru
* cukier z wanilią
* 2 żółtka
* barwnik spożywczy lub kakao





Przygotowanie:

Z żółtek i cukru pudru robimy kogel mogel, dodajemy przesianą mąkę z barwnikami oraz masło starte na tarce i cukier, zagniatamy dokładnie i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Delikatnie oprószamy mąka i rozwałkowujemy.  Wycinamy ciasteczka i pieczemy ok 12-15 minut w 190 stopniach, ciasteczka możemy ozdobić drobną posypką poprzez maczanie np. w miodzie.







CIASTECZKA Z TWARDYM ŻÓŁTKIEM Z KOTKAMI


Składniki:

* 1 żółtko z jajka ugotowane na twardo
* 150 g masła
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* 3 łyżki kakao 



Przygotowanie:
Żółtko przecieramy przez sitko. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy płaskim wałkiem a następnie grawerowanym. Pieczemy ok 12-14 min w 180 stopniach.





Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia, 
Wasze kotki mogą np. grać w piłkę




Smacznego !

5 komentarzy:

  1. U nas ciasteczka tez są robione może bez wzorkow bo nie posiadamy jeszcze takiego walka ale równie pyszne są. Fajna zabawa nie tylko dla maluchów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne wzory na wałkach pierwszy raz się z takimi spotkałam super !
    Już niedługo święta i ciasteczka będziemy robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś tak zapachniało u was świętami. ..ciasteczka pieknie ozdobione...domowe śliczne wypieki to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Jaki fajny pomysł te wałki! Super wyglądają te wypieki

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga