Cebula wziąż wyciska Ci łzy? Mamy na to 4 pomysły!
Cebula-w kuchni jest stałym elementem naszego gotowania
dodaje smaku, zapachu, powstają z nią pyszne dania
Jednak często mamy z nią problemy
Jakie i co z nimi robić, dziś Wam opowiemy
Obieranie!
Często marnujemy czas na skubanie
A wystarczy nam namaczanie
Zanurz na dłużej w zimnej wodzie lub na chwilę do wrzątku
Szybko ściągniesz łuskę i będzie w porządku
Krojenie!
Łzy lecą nam jak szalone i pieką nas oczy
Bo cebula ma olejki eteryczne co nam te łezki toczy
Mniej się będą ulatniały, gdy ostrym nożem będziemy kroić
a przed krojeniem dobrze ją w lodówce schłodzić
Można okularki pływackie złożyć do krojenia
Wtedy unikniemy uporczywego łzawienia
Zapach!
Po krojeniu zapachy zostają; pachną noże, naczynia i deska do krojenia
Jest na to sposób, łatwiutki, bez płacenia
Najpierw zimną wodą zmywamy, potem ciepłą z płynem wyjemy
I na koniec ponownie w zimnej płuczemy.
zapach pozostaje także w buzi, ale są na to sztuczki
Dobrze robi żucie ziarenka kawy bądź natki pietruszki
Można też wypić soku z cytryny jedną łyżeczkę
I już zapachy z cebuli znikną w chwileczkę
Strawność
Cebula nie jest lekkostrawna, możemy odczuć brzuch po jej zjedzeniu
Co zrobić, aby nam się lekko zjadła i nie skończyło się na biadoleniu?
Wystarczy posiekaną już cebulę przelać wrzątkiem lub w nim chwilę zanurzyć
Odsączyć i dowolnie wtedy jej użyć
deseczka Bazylia.pl
Cebula moi drodzy to wielki skarb natury, pełen dobroci
Warto ją jeść w każdej postaci
Na surowo, jako dodatek, w postaci syropu na wzmocnienie
A jakie są twoje pomysły na jedzenie?
Pomysły dobrze znane są dl mnie u mnie cebula często dodawana do dań mięsnych i sałatek :-)
OdpowiedzUsuńJak ja lubie kroic cebulke, ale zanim to zaczne robic obieram cebule i chwile ja mroze i łezki nie leca. W naszym domu cebule wykorzystujemy do roznych salatrk oraz dan :)
OdpowiedzUsuńLubię ale jeść jej nie mogę. Ja kroje przy otwartym oknie albo na ganku...zapachy sie ulatniaja i oczka nie lzawia
OdpowiedzUsuńNie lubię kroić cebuli, ale jej smak tak fajnie współgra z wieloma składnikami, że lubię dodawać ją do wielu dań i potraw.
OdpowiedzUsuńYirficonsto Hector Buoy https://www.transbcenduro.com/profile/akimahnickolnickol/profile
OdpowiedzUsuńpostcarczines