Ciasta z warzyw? Tak, to możliwe! A do tego pysznie zjadliwe!
Ciasta z warzyw - Tak, to możliwe!
A do tego pyszne i zjadliwe.
Często dietę stosujemy
i ciasto zjeść chcemy.
Lecz możemy zjeść zdrowo
i napełnić się witaminowo.
A rodzinie zasmakuje
każdy chętnie skosztuje.
Co nam trzeba?
puszka czerwonej fasoli ( 400 g - po odsączeniu 240g)
dwa banany
dwa jajka
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
( proszek do pieczenia "zabija" witaminy z fasoli)
łyżka miodu ( ksylitol/ zmielone daktyle)
( jak ktoś lubi mocno słodkie to 3 - 4 łyżki)
łyżka oleju kokosowego
Robimy!
Fasolę odsączamy i płuczemy, blendujemy na papkę razem z bananem. W osobnej misce ubijamy pianę z białek a w trzeciej robimy kogel mogel z żółtek i miodu. Łączymy mikserem - fasolę, banana, kakao, olej, sodę i żółtka z miodem. Dodajemy ubite białka lekko mieszając łopatką.
Gdy uznacie, że masa jest za rzadka można dodać wiórki kokosowe, chia lub mielony len aby trochę wchłonęło wilgoć.
Wlewamy do formy ( polecam okrągłą do tarty )
Na górę możecie zrobić polewę z kakao, posypać wiórkami lub orzechami, zajadać same lub z musem owocowym - smacznego !
KLIK
Co nam trzeba?
2 puszki ciecierzycy (gotowana na parze)
(1 puszka ma 425 w zalewie, 310 g po odsączeniu.
Ciecierzycy musi być około 600g. Przy 500g też wyjdzie)
150ml soku z pomarańczy
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
100 g cukru-najlepiej trzcinowy
50g kakao (prawdziwego) +1 łyżka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Na polewę:
200 ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Robimy!
Ciecierzycę odsączamy lekko i miksujemy na gładka masę w blenderze dodając kolejno: sok z pomarańczy, jajka, cukier waniliowy, cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i kakao. Na koniec dorzucamy orzechy.
Blaszkę-u mnie tortownica klasyczna- smarujemy masłem,
lekko oprószamy łyżką kakao i wlewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 45-50 minut. góra/dół
Polewamy przygotowaną polewą.
Polewa:
W garnuszku podgrzewamy mocno śmietanę. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
KLIK
Co nam trzeba?
400g mąki
400g cukru
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
łyżka cynamonu
6 jajek
szklanka oleju
400 g startej drobno marchewki
Robimy!
Mieszamy suche składniki.
Osobno ubijamy całe jajka, dodajemy olej i marchewkę.
Mieszamy wszystko i wylewamy do keksówki.
Pieczemy 50 minut w 160 stopniach.
Gotowe!
KLIK
Co nam trzeba?
Używam szklanki czarnej duralex 200ml
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki żytniej
3 jajka
2 szklanki startej na grubo dyni. Nie więcej!!
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
Na polewę:
300ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej czekolady
Robimy!
Do miski wlewamy olej.
Dodajemy cukier-miksujemy.
Wbijamy po kolei jajka i miksujemy dalej
Składniki sypkie mieszamy. Mąki przesiewamy, dodając proszek, sodę , cynamon i kakao.
Sypkie składniki dodajemy do miski i dobrze mieszamy.
Na końcu dodajmy startą dynię. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto pieczemy w tortownicy wytłuszczonej i obsypanej mąką, bądź wyłożonej papierem.
Ja piekę w silikonowej tortownicy. Ciasto pięknie odchodzi od brzegów.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45-50 min.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka czy ciasto w środku jest już suche (długą wykałaczkę wbijamy w ciasto, jeśli jest oblepiona pieczemy jeszcze trochę zmniejszając lekko temperaturę, aby się ciasto nie przypaliło z wierzchu. Suchy oznacza dobre ciasto).
Ciasto po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach około 10-15 minut. Potem można wyjąć.
Polewa!
W garnuszku podgrzewamy do wrzenia śmietanę. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladą i mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Jak tylko coś zjecie
to nam opowiecie ?
A do tego pyszne i zjadliwe.
Często dietę stosujemy
i ciasto zjeść chcemy.
Lecz możemy zjeść zdrowo
i napełnić się witaminowo.
A rodzinie zasmakuje
każdy chętnie skosztuje.
Brownie z fasoli
Co nam trzeba?
puszka czerwonej fasoli ( 400 g - po odsączeniu 240g)
dwa banany
dwa jajka
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
( proszek do pieczenia "zabija" witaminy z fasoli)
łyżka miodu ( ksylitol/ zmielone daktyle)
( jak ktoś lubi mocno słodkie to 3 - 4 łyżki)
łyżka oleju kokosowego
Fasolę odsączamy i płuczemy, blendujemy na papkę razem z bananem. W osobnej misce ubijamy pianę z białek a w trzeciej robimy kogel mogel z żółtek i miodu. Łączymy mikserem - fasolę, banana, kakao, olej, sodę i żółtka z miodem. Dodajemy ubite białka lekko mieszając łopatką.
Wlewamy do formy ( polecam okrągłą do tarty )
Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut ( gdy forma mała a wysoka to 40 minut) Ciasto w środku będzie wilgotne, gdy zaczyna pękać i się rumienić to znak, że już blisko.
Na górę możecie zrobić polewę z kakao, posypać wiórkami lub orzechami, zajadać same lub z musem owocowym - smacznego !
Ciasto z ciecierzycy
KLIK
Co nam trzeba?
2 puszki ciecierzycy (gotowana na parze)
(1 puszka ma 425 w zalewie, 310 g po odsączeniu.
Ciecierzycy musi być około 600g. Przy 500g też wyjdzie)
150ml soku z pomarańczy
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
100 g cukru-najlepiej trzcinowy
50g kakao (prawdziwego) +1 łyżka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Na polewę:
200 ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Robimy!
Ciecierzycę odsączamy lekko i miksujemy na gładka masę w blenderze dodając kolejno: sok z pomarańczy, jajka, cukier waniliowy, cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i kakao. Na koniec dorzucamy orzechy.
Blaszkę-u mnie tortownica klasyczna- smarujemy masłem,
lekko oprószamy łyżką kakao i wlewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 45-50 minut. góra/dół
Polewamy przygotowaną polewą.
Polewa:
W garnuszku podgrzewamy mocno śmietanę. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Ciasto marchewkowe
KLIK
Co nam trzeba?
400g mąki
400g cukru
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
łyżka cynamonu
6 jajek
szklanka oleju
400 g startej drobno marchewki
Robimy!
Mieszamy suche składniki.
Osobno ubijamy całe jajka, dodajemy olej i marchewkę.
Mieszamy wszystko i wylewamy do keksówki.
Pieczemy 50 minut w 160 stopniach.
Gotowe!
Ciasto dyniowe
KLIK
Co nam trzeba?
Używam szklanki czarnej duralex 200ml
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki żytniej
3 jajka
2 szklanki startej na grubo dyni. Nie więcej!!
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
Na polewę:
300ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej czekolady
Robimy!
Do miski wlewamy olej.
Dodajemy cukier-miksujemy.
Wbijamy po kolei jajka i miksujemy dalej
Składniki sypkie mieszamy. Mąki przesiewamy, dodając proszek, sodę , cynamon i kakao.
Sypkie składniki dodajemy do miski i dobrze mieszamy.
Na końcu dodajmy startą dynię. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto pieczemy w tortownicy wytłuszczonej i obsypanej mąką, bądź wyłożonej papierem.
Ja piekę w silikonowej tortownicy. Ciasto pięknie odchodzi od brzegów.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45-50 min.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka czy ciasto w środku jest już suche (długą wykałaczkę wbijamy w ciasto, jeśli jest oblepiona pieczemy jeszcze trochę zmniejszając lekko temperaturę, aby się ciasto nie przypaliło z wierzchu. Suchy oznacza dobre ciasto).
Ciasto po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach około 10-15 minut. Potem można wyjąć.
Polewa!
W garnuszku podgrzewamy do wrzenia śmietanę. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladą i mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Jak tylko coś zjecie
to nam opowiecie ?
Z fasoli i marchwiowe często robie są pyszne a z ciecierzycy chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńFasolowe moje ulubione ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować. Jeszcze nie jadłam takich cudeniek!
OdpowiedzUsuńNowe przepisy widać bardzo łatwe i proste w zrobieniu ;) Trzeba będzie działać ;)
OdpowiedzUsuńFasolowe ciasto robiłam i jest przepyszne. Resztę musze poznać 😊
OdpowiedzUsuńFasolowe ciasto robiłam i jest przepyszne. Resztę musze poznać 😊
OdpowiedzUsuń