Amerykańskie borówki i masz już desery do lodówki
Borówki amerykańskie to małe kuleczki
Ale ciasta z nimi to gra warta świeczki
Komponują się idealnie z masami lub same zatopione
Zapewniam, że brzuszki będą zadowolone
4 propozycje na wypieki z borówkami
Są na blogu dziś z nami
Skorzystaj, zrób i pochwal się co zrobiłeś
A Latosiowemu domkowi pięknie podziękujesz
Ale ciasta z nimi to gra warta świeczki
Komponują się idealnie z masami lub same zatopione
Zapewniam, że brzuszki będą zadowolone
4 propozycje na wypieki z borówkami
Są na blogu dziś z nami
Skorzystaj, zrób i pochwal się co zrobiłeś
A Latosiowemu domkowi pięknie podziękujesz
Pamiętajcie, że borówka to skarbnica witamin, moc zdrowia
Chroni przed rakiem, miażdżycą, jest wprost wyjątkowa
Warto ją jeść w każdej postaci
Niech ona menu twoje wzbogaci!
Chroni przed rakiem, miażdżycą, jest wprost wyjątkowa
Warto ją jeść w każdej postaci
Niech ona menu twoje wzbogaci!
1
Placek jogurtowy pszenno-grahamowy z owocami
Co nam trzeba?
2 szklanki 220ml mąki ( 1 szklanka pszennej i 1 szklanka graham)
100 g cukru pudru
2 szklanki 220 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 żółtko
100 ml oleju roślinnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka borówek amerykańskich
2- 3 duże śliwki
cukier puder do posypania
Robimy!!
Do miski wbijamy jajko plus dodatkowe żółtko.
Dodajemy cukier puder i mieszamy na jednolitą, puszystą masę.
Następnie do masy dodajemy olej oraz jogurt naturalny. Mieszamy lekko.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąki i proszek do pieczenia.
Wsypujemy to do miski z masą i mieszamy na jednolitą masę.
Wylewamy masę do kwadratowej blaszki lub tortownicy.
Na wierzch układamy opruszone mąką borówki i obrane ze skórki, pokrojone w plasterki śliwki.
Pieczemy w 165 stopniach około 50 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem,
Smacznego.
2.
Drożdżowe z borówkami
Co nam trzeba? 50g drożdży – świeżych cukier- pół szklanki 1 całe jajko,
2 białka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
0,5-1,5 %
2,5 szklanki mąki pszennej
100 g borówek amerykańskich
cukier puder do posypania
Robimy!Do dużej miski kruszymy drożdże.
Na drożdże wysypujemy cukier.
Na cukier wlewamy mleko i następnie olej.
W oddzielnej misce jedno jajo i 2 białka roztrzepujemy widelcem i wlewamy to na olej.
Całość zasypujemy mąką.
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
(jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży).
Wylewamy na dowolną blachę-formę od babki lub kwadrat lub tortownica ok 20cm średnicy.
Na ciasto już wylane do blaszki rozrzucamy borówki.
Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (system góra/dół).
Posypujemy cukrem pudrem.
3.
Biszkoptowe z masą śmietanowo-borówkowo-migdałową oblane czekoladą
Co nam trzeba?
Na biszkopt:
4 jajka
150g cukru
220 g mąki
1 łyżka soku z cytryny
150 ml oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia pół szklanki wody z sokiem owocowym
Na masę i polewę:
400ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
100 g płatków migdałowych
250g borówek amerykańskich
1 tabliczka czekolady deserowej
Na biszkopt:
4 jajka
150g cukru
220 g mąki
1 łyżka soku z cytryny
150 ml oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia pół szklanki wody z sokiem owocowym
Na masę i polewę:
400ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
100 g płatków migdałowych
250g borówek amerykańskich
1 tabliczka czekolady deserowej
Robimy!Biszkopt
Jajka oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy na puszysto z cukrem, dodajemy olej, proszek, sok z cytryny i mąkę.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do reszty delikatnie mieszając na jednolitą masę.
Pieczemy w tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni systemem góra dół, około 25 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach około 15 minut, potem wyjmujemy studzimy i przekrajamy na dwa krążki.
Masa: śmietanę (zostawiamy 50 ml) ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy migdały (zostawiamy łyżkę) i borówki. Mieszamy.
Blat ciasta lekko nasączamy wodą z sokiem owocowym.
Przekładamy masą, dociskamy drugim krążkiem
W garnuszku podgrzewamy 50ml śmietany i dodajemy pokruszoną czekoladę.
Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Studzimy.
Wystudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy łyżką migdałów.
Schładzamy w lodówce.
Najlepiej smakuje wyjęte 10 minut przed spożyciem!
Smacznego!
Jajka oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy na puszysto z cukrem, dodajemy olej, proszek, sok z cytryny i mąkę.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do reszty delikatnie mieszając na jednolitą masę.
Pieczemy w tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni systemem góra dół, około 25 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach około 15 minut, potem wyjmujemy studzimy i przekrajamy na dwa krążki.
Masa: śmietanę (zostawiamy 50 ml) ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy migdały (zostawiamy łyżkę) i borówki. Mieszamy.
Blat ciasta lekko nasączamy wodą z sokiem owocowym.
Przekładamy masą, dociskamy drugim krążkiem
W garnuszku podgrzewamy 50ml śmietany i dodajemy pokruszoną czekoladę.
Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Studzimy.
Wystudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy łyżką migdałów.
Schładzamy w lodówce.
Najlepiej smakuje wyjęte 10 minut przed spożyciem!
Smacznego!
4.
Jogurtowy placek z borówkami
Co nam trzeba?
500g mąki tortowej
500g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka 200 ml oleju
szklanka 200ml cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
szklanka borówek amerykańskich
cukier puder do posypania
500g mąki tortowej
500g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka 200 ml oleju
szklanka 200ml cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
szklanka borówek amerykańskich
cukier puder do posypania
Robimy!!!
Jaja ucieramy z cukrami i dodajemy przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia i na końcu jogurt.
Mieszamy krótko-do jednolitego połączenia składników.
Dorzucamy borówki-kilka zostawiając na wierzch do ozdoby.
Tortownicę lekko natłuszczamy (u mnie silikonowa- jest świetna!!!!) i wykładamy ciasto-jest dość gęste.
Układamy borówki na wierzchu.
Pieczemy około 45minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy!!
Jaja ucieramy z cukrami i dodajemy przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia i na końcu jogurt.
Mieszamy krótko-do jednolitego połączenia składników.
Dorzucamy borówki-kilka zostawiając na wierzch do ozdoby.
Tortownicę lekko natłuszczamy (u mnie silikonowa- jest świetna!!!!) i wykładamy ciasto-jest dość gęste.
Układamy borówki na wierzchu.
Pieczemy około 45minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy!!
Mmmmm borówki uwielbiam i chyba z pomysłów pysznych skorzystam
OdpowiedzUsuńMniami mniami! Slinka leci :D Bardzo lubie borowki i na pewno ktorys przepis wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńmmm borówki :D uwielbiam daje zawsze do sernika na zimno robi furore u mnie w domku :D dzieci też chetnie wcinają te smaczniutkie kuleczki :)
OdpowiedzUsuńEkstra pomysły :-)-ja mam przepis na ciasto śmietanowe z borówkami :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam w każdej postaci ! A najbardziej prosto z ogródka 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam w każdej postaci ! A najbardziej prosto z ogródka 😊
OdpowiedzUsuńW borówkach zakochałam się już dawno i uwielbiam je w różnej postaci. Świetne przepisy - wyglądają i zapewne smakują obłędnie!
OdpowiedzUsuńW borówkach zakochałam się już dawno i uwielbiam je w różnej postaci. Świetne przepisy - wyglądają i zapewne smakują obłędnie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysły a za to w tortach boróweczka jak zdaje egzamin 😉
OdpowiedzUsuńA gofry z borówkami i bitą śmietaną jakie pyszne ☺
OdpowiedzUsuńDo dziś ubolewam, że mój krzaczek borówek nie przetrwał na ogrodzie choć do pierwszych zbiorów :(
OdpowiedzUsuń