4 patenty na kuchnię włoską - Książka
Myślicie sobie kuchnia włoska to nic trudnego
Od pizzy i makaronu jest coś prostszego?
Ale kochani moi, na tym nie kończy się ta kuchnia wspaniała
To ogromna księga, doskonała
Zabiera nas w przygodę po włoskim kulinarnym świecie
Praktycznie wszystkiego się z niej dowiecie
Opowie, doradzi, przepisy zaserwuje
Książka
to prawdziwa włoska uczta na twoim stole
Zajrzyj do niej, zapomnij o rosole
Odnajdziesz tu zupy, dania, przekąski, desery i ciasta
No dość już, do roboty i basta!
z ogromu przysmaków dziś cztery Wam pokażemy
i do włoskiego świata was zabierzemy
składniki:/
6 jajek, 120g liści boćwiny, 3 łyżki tartego parmezanu, łyżka oliwy z oliwek, sól
przepis:
Liście boćwiny myjemy, obgotowujemy 2-3 minutki w osolonej wodzie
Odcedzamy i grubo kroimy
W misce jajka z serem roztrzepujemy i szczyptą soli
dodajemy boćwinę i mieszamy
Naczynie żaroodporne oliwą smarujemy i wlewamy masę jajeczną.
Pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni
Ja dodałam sera na wierzch dodatkowo.
Uwaga: gdy boćwiny brak można wykorzystać inne przysmaki: rzeżuchę, pokrzywę czy szpinak
składniki:
1/2 kg maki pszennej tortowej
120 g masła
100g cukru
2 jajka
40g drożdży
cukier puder do posypania
Zagniatamy 100 g miękkiego masła (koniecznie w temperaturze pokojowej) z mąką, cukrem i jajkami oraz szczyptą soli.
Na koniec dodajmy rozpuszczone drożdże i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, posypujemy wiórkami masła i zagniatamy ponownie. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
W końcu rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok. 10cm, nakładamy dżem i zaklejamy.
Ja wycięłam trójkąty i zawijałam rogaliki. Można i tak i tak
Układamy w odstępach na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 2 h, aż podwoją swoją objętość.
W ciepłe dni cały czas rośnięcia ciasta może się skrócić, gdyż temperatura pomaga.
Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut (w nagrzanym piekarniku oczywiście)
Ja zamiast dżemu morelowego dałam truskawkowy i dżem z fig.
Ciężko zatrzymać się na jednym
PYCHA
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
100 g masła
2 łyżki mąki tortowej
1 torebka cukru waniliowego - ja nie dałam tego składnika
3 łyżki koniaku- dałam whisky bo brak było koniaku
cukier puder
przepis:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mieszamy do jednolitej gładkiej masy.
Przekładamy do miski, gdy przestygnie dodajemy cukier i 4 żółtka-stopniowo, po jednym i dokładnie za każdym razem mieszamy. Następnie dajemy mąkę, cukier waniliowy (zakładam ze 15g wystarczy) i koniak.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników na gładką jednolitą masę. Mieszać najlepiej nabierając masę od dołu i przesuwać ku górze.
Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ja piekłam w sylikonowej.
standardowa średnica. (ok 20)
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.
WYNIKI!!
1 patent - tarta sernikowa z jagodami :
składniki :
180g herbatników, 100g masła, 3 jajka, 250g ricotty, 250 g mascarpone,
1 łyżka mąki tortowej, 120g cukru, 1 torebka cukru waniliowego,
1 cytryna, jeden słoiczek dżemu jagodowego (tu użyto świeżych jagód)
przepis :
Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem rozpuszczonym
Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia na spodzie rozłożonym
Wstawiamy do lodówki, aby nam zastygło
Mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy resztę składników
białka ubijamy i na końcu do reszty dodajemy.
Smarujemy na podstawie z ciastek i pieczemy około 30 minut w 180-200 stopniach
Po upieczeniu jagódki na wierzch układamy i ze smakiem zajadamy.
Ja zamiast ricotty dałam twaróg sernikowy waniliowy i zamiast dżemu dałam jagody przesmażone z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami wody.
2 patent: Omlet z boćwinki
Omlet to smaczna prosta uboga włoska potrawa. Sposobów na niego jest mnóstwo!
Dziś serwujemy wam taki!składniki:/
6 jajek, 120g liści boćwiny, 3 łyżki tartego parmezanu, łyżka oliwy z oliwek, sól
przepis:
Liście boćwiny myjemy, obgotowujemy 2-3 minutki w osolonej wodzie
Odcedzamy i grubo kroimy
W misce jajka z serem roztrzepujemy i szczyptą soli
dodajemy boćwinę i mieszamy
Naczynie żaroodporne oliwą smarujemy i wlewamy masę jajeczną.
Pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni
Ja dodałam sera na wierzch dodatkowo.
Uwaga: gdy boćwiny brak można wykorzystać inne przysmaki: rzeżuchę, pokrzywę czy szpinak
3 patent: Rogaliki drożdżowe z dżememDługi czas wyrastania zrekompensuje Wam ich smak!
Bajka!
Najlepsze świeżo po upieczeniu!
składniki:
1/2 kg maki pszennej tortowej
120 g masła
100g cukru
2 jajka
40g drożdży
1 słoik dżemu morelowego
sólcukier puder do posypania
przepis:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Zagniatamy 100 g miękkiego masła (koniecznie w temperaturze pokojowej) z mąką, cukrem i jajkami oraz szczyptą soli.
Na koniec dodajmy rozpuszczone drożdże i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, posypujemy wiórkami masła i zagniatamy ponownie. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
W końcu rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok. 10cm, nakładamy dżem i zaklejamy.
Ja wycięłam trójkąty i zawijałam rogaliki. Można i tak i tak
Układamy w odstępach na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 2 h, aż podwoją swoją objętość.
W ciepłe dni cały czas rośnięcia ciasta może się skrócić, gdyż temperatura pomaga.
Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut (w nagrzanym piekarniku oczywiście)
Ja zamiast dżemu morelowego dałam truskawkowy i dżem z fig.
Ciężko zatrzymać się na jednym
PYCHA
4 patent czekoladowe ciasto
Mocno czekoladowe, mokre i aromatyczne.
Pyszne, smak brownie!
składniki:
200 g cukru200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
100 g masła
2 łyżki mąki tortowej
1 torebka cukru waniliowego - ja nie dałam tego składnika
3 łyżki koniaku- dałam whisky bo brak było koniaku
cukier puder
przepis:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mieszamy do jednolitej gładkiej masy.
Przekładamy do miski, gdy przestygnie dodajemy cukier i 4 żółtka-stopniowo, po jednym i dokładnie za każdym razem mieszamy. Następnie dajemy mąkę, cukier waniliowy (zakładam ze 15g wystarczy) i koniak.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników na gładką jednolitą masę. Mieszać najlepiej nabierając masę od dołu i przesuwać ku górze.
Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ja piekłam w sylikonowej.
standardowa średnica. (ok 20)
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.
2. Lubimy strony:
3. Zostawiamy komentarz na blogu pod tym postem
Dlaczego to właśnie Tobie przyda się ta książka ?
- nie musisz być zalogowany, komentarz można dodać jako anonim ale podpisując się imieniem i nazwiskiem lub danymi z facebooka.( jeżeli nazwa google jest inna niż fb ! )
Na Wasze zgłoszenia czekamy od 10.08-20.08.2016
Wyniki podamy do 5 dni od zakończenia konkursu.
*************************************************
Same pyszności mniammm 😄 pierwszy raz widzę i słyszę o omlecie z boćwinki?! Poraz kolejny można coś nowego zaczerpnąć z bloga 😊
OdpowiedzUsuńJest boski i na czasie
UsuńSame pyszności mniammm 😄 pierwszy raz widzę i słyszę o omlecie z boćwinki?! Poraz kolejny można coś nowego zaczerpnąć z bloga 😊
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kuchnia patenty super chciałabym wyczarować coś pysznego z tej książki :-)
OdpowiedzUsuńCzaruj! Są same pychotki
UsuńBoćwinka to botwinka? :-) u nas tak się mówi, dziewczyny ale pyszności same zawsze macie i tak z rana :-) rogaliki jejku ale mam smaka Monika Flok
OdpowiedzUsuńJedni mówią tak, inni tak. Ale to samo, :-)
UsuńPrzydałaby mi się do eksperymentów w kuchni :)
OdpowiedzUsuńTa tarta jagodowa... mogłabym jeść jagody całymi kilogramami, byle miał kto zbierać :D
Pozdrawiam :)
Kinga Marciniak-Łyda
Jagódki pyszności. Zaraz sezon
UsuńCiao! To właśnie miłość do włoskiego jedzenia sprawiła, że zaczęłam studiować filologię włoską. Teraz, już po studiach, kiedy pracuję w biurze, Italia znów jest odległa, ale wierzę, że dzięki tej książce znów mogłabym przywołać w sobie tę radość i miłość do kucharzenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ala Orzechowska
Wow. Włoski język jest super
UsuńO jej same pysznotki :-) ale bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńKuchnia włoska- dań tysiące. Wszystkie smaczne i gorące. Pizza, pasta, dary morza,wszystko inne wnet się chowa. Chcę próbować nowe smaki, taka książka da mi znaki. Inspiracje i pomysły, by mi dania wszystkie wyszły. Będę pichcić, piec, gotować, wszyscy będą mogli posmakować. Mamma mia to przepisów raj, więc książeczkę szybciutko mi daj :) Milena Korshenrich
OdpowiedzUsuńPiękny wierszyk
UsuńWarunki spełnione, a niżej - moja odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńMam na półce kilka książek kucharskich już dość zużytych,
MAMMA MIA byłby to więc sposób na to znakomity,
by kolekcję ciut odświeżyć, no i kuchnię przy okazji,
bo brakuje mi już czasem tej kulinarnej fantazji,
choć mam włoski temperament i talerzem czasem ciskam...
Przyda się też ta książeczka, to jest sprawa oczywista,
by oczarować rodzinę, sąsiadki (jedna to żmija...) -
niech wszyscy oni z zachwytu krzyczą u mnie MAMMA MIA!
nad ciastami, obiadkami, nad przekąską, choćby małą...
Ach, to jest moje marzenie! Niechby mi się tak udało! :D
Mirka Wawrzyniak
Wierszyk doskonały
UsuńBardzo fajne przepisy juz jeden wykorzystalam czyli tarte z jagodami byla pyszna ! Dzieki tej ksiazce moglabym wiele stworzyc. Bardzo duzo fajnych i przydatnych przepisow. Lubie wloska kuchnie. Bedac na Sycylii duzo zajadalam ich dobrosci i chcialabym to powtórzyć dla moich domownikow :)
OdpowiedzUsuńOh, ale ci dobrze. Sycylia.... moje marzenie
Usuńehhhh.... Uwielbiam włoską kuchnie, a każde nowe smaki budzą moje kubki smakowe. Chętnie wypróbuję. Czekam na prezent, a szczególnie fajnie by było wygrać na urodziny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłoska kuchnia jest boska. Uwielbiamy tak jak ty
UsuńW mojej rodzinie to jestem kucharzem numer 1, a rodzice jurorami i krytykami kulinarnymi :) lubię zaskakiwać ich nowymi potrawami, a kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Książka "Mamma Mia" u mnie z pewnością nie kurzyłaby się na półce :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że lubisz gotowac!
UsuńTa tarta i rogaliki mnie przekonały :)
OdpowiedzUsuńOgólnie ja również całkiem sporo czasu spędzam w kuchni i właśnie dla mnie ważne jest to aby cały mój sprzęt zawsze działał niezawodnie. Gdy coś się zepsuje to wtedy serwis AGD http://serwisagd-technik.pl/ wiem, że sobie z naprawą poradzi.
OdpowiedzUsuń