konkurs Ezerki czyi 4 patenty na paluszki
Ezerki to paluszki zdrowe
grahamowe i orkiszowe
Mają różne dodatki i smaki
Jedzą je wszystkie dzieciaki
One nie mają cukru i soli
a to rodzica zadowoli
4 patenty dzisiaj zobaczycie
i co można z nich zrobić - nie uwierzycie ?!
Robicie w domu pasztety ?
i czasem wołacie " o rety" !
bułka tarta mi się skończyła
a jeszcze nie dawno w słoiku była .
Masa wyszła za rzadka,
wyzwanie nie lada gratka.
Jak tu dodać gęstości
i przywitać jutro gości ?
Ezerki przyszły z pomocą
już pod tłuczkiem chrupoczą
Są dobrym zamiennikiem
i wyróżniają się przyprawnikiem.
Paprykowe , cebulowe
do obiadku gotowe.
przepis na pasztet : u mnie były to różne kawałki mięsa nagromadzone w zamrażalniku + wątróbka + marchew i pietruszka i cebula, wszystko ugotowane a po ostygnięciu zmielone. Dodałam przyprawy oraz zmiksowane na masę żółtka oraz pianę ubitą z białek, wszystko przełożyłam do foremek, posypałam pokruszonymi paluszkami i upiekłam .
2 patent :
Twoje dziecko owoców nie lubi ?
w formie szaszłyków polubi.
Wystarczy pokroić w kosteczkę
w środku zrobić dziureczkę,
Nadziać na paluszka
i włożyć do brzuszka,
z dodatkiem serka owocowego
mniam ! to coś dobrego.
3 patent :
Dzieciaki lubią czekoladę ?
Ja w kostkach jej nie kładę,
rozpuszczam w wodnej kąpieli
i niech się maluch weseli .
Że ona taka lejąca i do paluszka klejąca.
Maczam, skrobie i próbuję
u Nas w domu nic się nie zmarnuje.
4 patent :
A może tak zdrowy deserek ?
Przygotujemy z orkiszowych Ezerek
Bierzemy jogurt straciatella lub naturalny
i robimy w sposób banalny
Paluszki kruszymy
i musli tworzymy.
Dodajemy do tego borówki
łyżkę dżemu lub pokruszone krówki
Aby posmak był słodki, owocowy
rach ciach i deser gotowy .
A Wy jakie patenty na paluszki macie ?
Czy może te nasze w domu powtarzacie ?
Chcemy żebyście dobroci Ezerów spróbowały
i w naszym konkursie zagrały.
Zadaniem uczestników konkursu jest wpisanie w komentarzu
na blogu pod tym postem swojego pomysłu na paluszki .
( Koniecznie podpiszcie się imieniem i nazwiskiem !!! bądź nazwą z fb - abyśmy wiedziały kogo w przypadku wygranej rozliczyć z regulaminu. )
Udostępniamy publicznie na swoim profilu na fb plakat konkursowy - klik
Lubimy Każdego Sponsora
Wygrywają 3 osoby
1 miejsce - 15 paczek Ezerków
2 miejsce - 10 paczek Ezerków
3 miejsce - 5 paczek Ezerków
Dodatkowym plusem jest zaobserwowanie tego bloga, oraz zaproszenie znajomych do zabawy. Gdy do swojej pracy chcecie dołączyć zdjęcie wyślijcie je na matkatezkobieta@vp.pl w tytule wpisując paluszki - podpisując się danymi z facebooka
Regulamin Konkursu:
Organizatorem Konkursu jest :
Agnieszka Lesisz - Plaga oraz Kinga Latosińska.
właścicielki bloga: http://popierwszematka.blogspot.com
oraz fanpage: https://www.facebook.com/kobiecamama/
Organizator jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg konkursu
Uczestnictwo w konkursie ma charakter otwarty
Konkurs odbywa się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej na w/w blogu
Udział w konkursie jest bezpłatny
Udział w konkursie może brać osoba, która posiada konto na facebooku
Nagrody nie mogą być wymieniane na gotówkę lub inne nagrody.
Koszt wysyłki pokrywa firma Ezerki
można dodać dowolną liczbę zgłoszeń
Konkurs trwa - 13.04 - 19.04.2016
Wyniki konkursu ogłosimy do 5 dni od zakończenia.
WYNIKI
3 miejsce
A my wykorzystujemy paluszki do robienia dekoracji na święta, np. gwiazd, czy chatki paluszkowej. Paluszki łączymy ze sobą za pomocą lukru, albo czekolady. Paluszki wykorzystuję również do sernika, kruszę i robię z nich spód.Oczywiście pokruszone paluszki łączę z odrobiną masła. Smak wyśmienity.
2 miejsce ...
-
- Paluszki mogą służyć również do rehabilitacji poprzez zabawę z dzieckiem. Dziecko biorąc w dłonie paluszki poznaje różne struktury jedzenia. Albo kładziemy kilka paluszków na podłogę i prosimy dziecko by po nich pochodzilo na boso. Stymulacja stóp. Kilka paluszków zmarnowanych ale poznawanie świata jest też ważne.
1 miejsce ...
Ja z Ezerkami zrobiłabym babeczki na przyjęcie. Dzięki temu że Ezerki mają różne smaki to różne smaki mogą mieć korpusy babeczek.
Na pierwszy ogień poszłyby paluszki paprykowe.
Do zmielonych paluszków dodajemy jajko i trochę masła, zagniatamy i wykładamy ciastem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 10 minut studzimy i nadziewamy farszem z białego serka śmietankowego wymieszanego z pokrojonym koperkiem. Na wierzchu układamy małą różyczkę z wędzonego łososia.
Babeczki z ciasta z dodatkiem paluszków cebulowych nadziałabym serkiem wymieszanym z pokrojonymi oliwkami.
Dla dzieci też nie może zabraknąć babeczek. Orkiszowe Ezerki tym razem dodajemy do ciasta, pieczemy i nadziewamy białym serem i owocami 🍓🍍🍇-kolorowo no i zdrowo :)
Kolejną moja propozycja na słodkości są cake popsy.
Paluszki orkiszowe łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy trochę masła czekoladowego. Możemy dodać też do masy trochę rozdrobnionych orzechów. Wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w 15 minut w zamrażarce. Po wyjęciu formujemy kulkinwielkości orzecha włoskiego, układamy na blade i ponownie chłodzimy.
Czekoladę rozgałęzione w kąpieli wodnej, kulki z ciasta nadziewamy na patyczki np od szaszłyków i obtaczamy w czekoladzie.
Możemy otoczyć jeszcze w kolorowej posypce, wiórkach kokosowych lub rozdrobnionych orzechach.
Na pierwszy ogień poszłyby paluszki paprykowe.
Do zmielonych paluszków dodajemy jajko i trochę masła, zagniatamy i wykładamy ciastem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 10 minut studzimy i nadziewamy farszem z białego serka śmietankowego wymieszanego z pokrojonym koperkiem. Na wierzchu układamy małą różyczkę z wędzonego łososia.
Babeczki z ciasta z dodatkiem paluszków cebulowych nadziałabym serkiem wymieszanym z pokrojonymi oliwkami.
Dla dzieci też nie może zabraknąć babeczek. Orkiszowe Ezerki tym razem dodajemy do ciasta, pieczemy i nadziewamy białym serem i owocami 🍓🍍🍇-kolorowo no i zdrowo :)
Kolejną moja propozycja na słodkości są cake popsy.
Paluszki orkiszowe łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy trochę masła czekoladowego. Możemy dodać też do masy trochę rozdrobnionych orzechów. Wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w 15 minut w zamrażarce. Po wyjęciu formujemy kulkinwielkości orzecha włoskiego, układamy na blade i ponownie chłodzimy.
Czekoladę rozgałęzione w kąpieli wodnej, kulki z ciasta nadziewamy na patyczki np od szaszłyków i obtaczamy w czekoladzie.
Możemy otoczyć jeszcze w kolorowej posypce, wiórkach kokosowych lub rozdrobnionych orzechach.
Kochane wysłałyście mnóstwo propozycji - Dziękujemy, niestety musiałyśmy trzymać się zasad regulaminu i jeżeli ktoś nie podpisał się pełnym imieniem i nazwiskiem to nie miałyśmy jak sprawdzić Was na fb, Post należało udostępnić publicznie a dodatkowo liczył się oryginalny pomysł :)
Prosimy o wiadomość na facebooku z danymi do wysyłki . - macie na to 5 dni :)
Zapraszamy na konkurs z kolorowanka dla dorosłych .
no wżyciu bym nie wpadła na takie pomysły extra!!!
OdpowiedzUsuńcieszymy się :D
UsuńW życiu bym nie wpadła na takie patenty z paluszkami. Skąd Wy bierzecie te extra pomysły?☺ może mi coś wpadnie do głowy...
OdpowiedzUsuńBo my kreatywne dziewczyny jesteśmy i jeszcze nie raz Was zaskoczymy !
UsuńW życiu bym nie wpadła na takie patenty z paluszkami. Skąd Wy bierzecie te extra pomysły?☺ może mi coś wpadnie do głowy...
OdpowiedzUsuńz takich niekulinarnych pomysłów polecam grę w bierki z dzieciakami,kto zbierze najwięcej ten najwięcej zjada. Uwierzcie,przy małych dzieciach drobne elementy wiecznie się gubią,a takim nikt nie pozwoli się zgubić ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowe :D Dziękujemy
UsuńAleż pomysły. Nigdy nie pomyślałam bym ze coś takiego z paluszków można zrobić. Ekstra a nad patentami pomyślę
OdpowiedzUsuńMoje maluszki uwielbiają chrupać ☺ także nie mam patentu bo paluszki znikają w mig �� Magda Smolira.
OdpowiedzUsuńWoow czapki z głów! Nie kulinarnie to na pewno nauka dodawania i odejmowania jednocześnie smaczna :-) dla ucznia mega zachęta do nauki przez zabawę i ze smakiem
OdpowiedzUsuńPan jeżyk we własnej osobie... To mój drugi patent, wybieramy owoc najlepsza kształtem jest duża gruszka niezbyt twarda (ale można użyć też innych)i wbijamy paluszki,efektownie i wszystko zjadliwe ;-)PS> na wierzch można napić np. borówki ,maliny czy jeżyny które będą służyć jako "jabłuszka" na kolcach;-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysly :) nigdy nie robilam nic z paluszkow dzieciaki zjadaja od razu a ezerków nie widzialam u nas w sklepie .a jakby tak kotlety obtoczyc w zmielonych paluszkach az slinka cieknie na sama mysl :) Katarzyna Osowska
OdpowiedzUsuńMy z paluszków robimy maszt , do naszych kanapeczek. Nabijamy w kanapkę paluszek. A na paluszek plasterek sera. Powstaję przez to piękny statek kanapkowy. Pozdrawiam Anna P.
OdpowiedzUsuńZ paluszka można zrobić podpórkę dla kwiatka. 😊 pozdrawiam Anna P.
OdpowiedzUsuńJak dziecku popsuło się auto. To można zrobić oś do samochodu. Pozdrawiam Anna P.
OdpowiedzUsuńZ paluszka można zrobić przepięknego kwiatka np. Tulipana np. Na dzień babci. Czubek tulipana z papieru i do paluszka przyczepić zielonego listka wyciętego z zielonego papieru.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anna P.
Paluszkami można jeść lody w kubeczku, zamiast łyżeczki lub patyczka. Mniam smakują wyśmienicie. Pozdrawiam Anna P.
OdpowiedzUsuńZ paluszków jako przekąska można zrobić miotełki.
OdpowiedzUsuńPotrzebne są plastry sera, oczywiście paluszki i świeży szczypiorek. Trzeba złożyć kawałek sera w połowie i przy pomocy nożyczek do cięcia zrobić dół do miotełki
Rolki z sera włożyć na koniec paluszka
I w końcu ser na paluszku przymocować za pomocą szczypiorku ( obwiązać ) Pozdrawiam Anna P.
Z paluszków można zrobić pajęczynę : paluszki, biała czekolada lub ciemna(bez dodatków), nożyczki, rękaw kuchenny do wyciskania. Paluszki układamy w słoneczko, czubkami do siebie i polewamy wkoło je rozpuszczoną czekoladą, tak by wyglądało to jak pajęczyna. Na środku można położyć rodzynek będzie wyglądał jak pająk Pozdrawiam Anna P.
OdpowiedzUsuńZ paluszków można zrobić jeża, z ciasta zrobić spód by kształtem wyglądał jak jeż i go pokryć masą tortową i na to powbijać paluszki , zrobić mu jeszcze nosek i oczka z użyciem np. cukierków, draży Pozdrawiam Anna P.
OdpowiedzUsuńA ja uważam, że paluszki mogłyby być zdrowym dodatkiem do lodów , ewentualnie można jeszcze zrobić fondue takie, jak Wasze czekoladowe, tylko z białej czekolady lub sera żółtego z dodatkiem ziół prowansalskich :-)
OdpowiedzUsuńPaulina Kotlińska
Jak ja wykorzystuję paluszki? Poza podstawową funkcją ich 'niamania' całą rodziną używam ich do ciast. Jeśli nie mam pomysłu na polewę, albo brakuje mi czegoś np, w biszkopcie z jabłkami w kisielu to mam na to patent. Biorę 2 garście paluszków i kładę na pergaminie, rozwałkowuję je i przesypuję na patelnie. Skrapiam sokiem z cytryny dość obficie, podlewam octem (tak, octem! :)) winnym lub jabłkowym, chwilę podsmażam mieszając. Następnie czekoladę deserową rozpuszczam w kąpieli wodnej i przesypuję do niej zawartość patelni. Taką polewę wylewa na ciasto. Moim drugim sposobem jest dodane paluszków z patelni do ubitych białek z cukrem i zapieczenie na cieście jak bezę. Na prawdę pychotka :) Coś innego a jakie smaczne.
OdpowiedzUsuńKolejne super patenty ! Jesteście niesamowite ! ;)
OdpowiedzUsuńA my wykorzystujemy paluszki do robienia dekoracji na święta, np. gwiazd, czy chatki paluszkowej. Paluszki łączymy ze sobą za pomocą lukru, albo czekolady. Paluszki wykorzystuję również do sernika, kruszę i robię z nich spód.Oczywiście pokruszone paluszki łączę z odrobiną masła. Smak wyśmienity.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł 😊
UsuńMój pomysł, patent na wykorzystanie słonych paluszków do bajecznie pysznych potraw ehhhh, po prostu palce lizać....mówię wam :) Oto przepis na kurczaka w panierce ze słonych paluszków "Mniam Mniam"... :
OdpowiedzUsuńSkładniki:
9 kurczakowych podudzi
50 ml oleju z pestek winogron (może być inny roślinny)
3-4 ząbki czosnku
łyżka soli morskiej
2 łyżki miodu
świeżo mielony pieprz
100-150 g paluszków słonych,
łyżka przyprawy do drobiu...
Oczywiście wszystkie składniki razem wymieszać, a podudzia z kurczaka obsypać skruszonymi....słonymi paluszkami... Pycha... ja już wypróbowałam, a Wy ?? <3
Jeśli robię kotlety mielone, i zabraknie mi bułki tartej, a mięso mielone jest najprościej w świecie "za rzadkie", to bez żadnych obaw można wykorzystać do tego pokruszone Ezerki.. Mięso z pewnością się zagęści, a my będziemy mieli po prostu "problem z głowy".. :D Nie raz, jak mam troszkę więcej czasu na przygotowanie innej, nowej i pysznej przekąski to przygotowuje : plasterki szynki łososiowej, plasterki żółtego serka... Plasterki szynki i sera kroje na wąskie paseczki, owijam je na przemian wokół paluszka, związuje szczypiorkiem.. Wygląda to pysznie, apetycznie i zjawiskowo... Do zjedzenia tej przekąski przygotowuje dodatkowo sos czosnkowy i sos majonezowo-ketchupowy :) Pycha, Pycha, Pycha <3 Paulina Laskowska
OdpowiedzUsuńPanierka do schabowych pyszna chrupka
OdpowiedzUsuńPanierka do schabowych pyszna chrupka
OdpowiedzUsuńKrakersy na taki "miał" to kruszyłam do kotletow, ale paluszki ? No na to jeszcze nie wpadlam , trzeba wyprobowac jak bedzie smakowac z paluszkami koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńSzaszlyki tez fajny pomysl , 3 kciuki uznania ode mnie ! :-)
Jako przekąska gdy mamy gości taj jak można w czekoladzie moczyć i zajadac tak też ser rozstopic i maczac w nim chrupiące paluszki w oddzielnej miseczce mogą być przyprawy papryka zioła. Polecam pychotka
OdpowiedzUsuńKoreczki serowe na imprezę jako przekąska. Nadziewamy kawałki sera ogorka oliwki szyneczka. Smacznie i chrupiaco
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJako dodatek do salatek np do cezara zamiast grzanek. Do zupy krem 😊
OdpowiedzUsuńPaluszki mogą służyć również do rehabilitacji poprzez zabawę z dzieckiem. Dziecko biorąc w dłonie paluszki poznaje różne struktury jedzenia. Albo kładziemy kilka paluszków na podłogę i prosimy dziecko by po nich pochodzilo na boso. Stymulacja stóp. Kilka paluszków zmarnowanych ale poznawanie świata jest też ważne.
OdpowiedzUsuńJa z Ezerkami zrobiłabym babeczki na przyjęcie. Dzięki temu że Ezerki mają różne smaki to różne smaki mogą mieć korpusy babeczek.
OdpowiedzUsuńNa pierwszy ogień poszłyby paluszki paprykowe.
Do zmielonych paluszków dodajemy jajko i trochę masła, zagniatamy i wykładamy ciastem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 10 minut studzimy i nadziewamy farszem z białego serka śmietankowego wymieszanego z pokrojonym koperkiem. Na wierzchu układamy małą różyczkę z wędzonego łososia.
Babeczki z ciasta z dodatkiem paluszków cebulowych nadziałabym serkiem wymieszanym z pokrojonymi oliwkami.
Dla dzieci też nie może zabraknąć babeczek. Orkiszowe Ezerki tym razem dodajemy do ciasta, pieczemy i nadziewamy białym serem i owocami 🍓🍍🍇-kolorowo no i zdrowo :)
Kolejną moja propozycja na słodkości są cake popsy.
Paluszki orkiszowe łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy trochę masła czekoladowego. Możemy dodać też do masy trochę rozdrobnionych orzechów. Wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w 15 minut w zamrażarce. Po wyjęciu formujemy kulkinwielkości orzecha włoskiego, układamy na blade i ponownie chłodzimy.
Czekoladę rozgałęzione w kąpieli wodnej, kulki z ciasta nadziewamy na patyczki np od szaszłyków i obtaczamy w czekoladzie.
Możemy otoczyć jeszcze w kolorowej posypce, wiórkach kokosowych lub rozdrobnionych orzechach.
Super patenty :) pomysłowe jesteście :)
OdpowiedzUsuńGratulacje dla wygranych i smacznego !!!
OdpowiedzUsuńPani Agnieszko i Kingo proszę o kontakt na mojego e-maila .
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń