konkurs Ezerki czyi 4 patenty na paluszki

Ezerki to paluszki zdrowe 
grahamowe i orkiszowe 
Mają różne dodatki i smaki 
Jedzą je wszystkie dzieciaki 
One nie mają cukru i soli 
a to rodzica zadowoli 
4 patenty dzisiaj zobaczycie 
i co można z nich zrobić - nie uwierzycie ?!


1 patent :

Robicie w domu pasztety ?
i czasem wołacie " o rety" !
bułka tarta mi się skończyła 
a jeszcze nie dawno w słoiku była . 
Masa wyszła za rzadka, 
wyzwanie nie lada gratka. 
Jak tu dodać gęstości 
i przywitać jutro gości ?
Ezerki przyszły z pomocą 
już pod tłuczkiem chrupoczą 
Są dobrym zamiennikiem 
i wyróżniają się przyprawnikiem. 
Paprykowe , cebulowe 
do obiadku gotowe. 


przepis na pasztet : u mnie były to różne kawałki mięsa nagromadzone w zamrażalniku  + wątróbka + marchew i pietruszka i cebula, wszystko ugotowane  a po ostygnięciu zmielone. Dodałam przyprawy oraz zmiksowane na masę żółtka oraz pianę ubitą z białek, wszystko przełożyłam do foremek, posypałam pokruszonymi paluszkami i upiekłam . 

2 patent :

Twoje dziecko owoców nie lubi ? 
w formie szaszłyków polubi. 
Wystarczy pokroić w kosteczkę 
w środku zrobić dziureczkę, 
Nadziać na paluszka 
i włożyć do brzuszka, 
z dodatkiem serka owocowego 
mniam ! to coś dobrego. 



3 patent :

Dzieciaki lubią czekoladę ?
Ja w kostkach jej nie kładę, 
rozpuszczam w wodnej kąpieli 
i niech się maluch weseli . 
Że ona taka lejąca i do paluszka klejąca. 
Maczam, skrobie i próbuję 
u Nas w domu nic się nie zmarnuje. 


4 patent :

A może tak zdrowy deserek ?
Przygotujemy z orkiszowych Ezerek 
Bierzemy jogurt straciatella lub naturalny
i robimy w sposób banalny 
Paluszki kruszymy 
i musli tworzymy.
Dodajemy do tego borówki
łyżkę dżemu lub pokruszone krówki
Aby posmak był słodki, owocowy 
rach ciach i deser gotowy . 










A Wy jakie patenty na paluszki macie ?
Czy może te nasze w domu powtarzacie ?
Chcemy żebyście dobroci Ezerów spróbowały 
i w naszym konkursie zagrały. 

Zadaniem uczestników konkursu jest wpisanie w komentarzu 
na blogu pod tym postem swojego pomysłu na paluszki .
 ( Koniecznie podpiszcie się imieniem i nazwiskiem !!! bądź nazwą z fb - abyśmy wiedziały kogo w przypadku wygranej rozliczyć z regulaminu. ) 
Udostępniamy publicznie na swoim profilu na fb plakat konkursowy - klik 


 Lubimy Każdego Sponsora 

Wygrywają 3 osoby
1 miejsce - 15 paczek Ezerków
2 miejsce - 10 paczek Ezerków
3 miejsce - 5 paczek Ezerków 

 Dodatkowym plusem jest zaobserwowanie tego bloga, oraz zaproszenie znajomych do zabawy. Gdy do swojej pracy chcecie dołączyć zdjęcie wyślijcie je na matkatezkobieta@vp.pl w tytule wpisując paluszki - podpisując się danymi z facebooka 

Regulamin Konkursu: 
Organizatorem Konkursu jest : 
Agnieszka Lesisz - Plaga oraz Kinga Latosińska. 
właścicielki bloga: http://popierwszematka.blogspot.com 
oraz fanpage: https://www.facebook.com/kobiecamama/ 
Organizator jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg konkursu 
Uczestnictwo w konkursie ma charakter otwarty 
Konkurs odbywa się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej na w/w blogu 
Udział w konkursie jest bezpłatny 
Udział w konkursie może brać osoba, która posiada konto na facebooku 
Nagrody nie mogą być wymieniane na gotówkę lub inne nagrody. 
Koszt wysyłki pokrywa firma Ezerki
 można dodać dowolną liczbę zgłoszeń 
Konkurs trwa  -  13.04 - 19.04.2016
Wyniki konkursu ogłosimy do 5 dni od zakończenia. 

WYNIKI 

3 miejsce 

A my wykorzystujemy paluszki do robienia dekoracji na święta, np. gwiazd, czy chatki paluszkowej. Paluszki łączymy ze sobą za pomocą lukru, albo czekolady. Paluszki wykorzystuję również do sernika, kruszę i robię z nich spód.Oczywiście pokruszone paluszki łączę z odrobiną masła. Smak wyśmienity.

2 miejsce  ...  

  1. Jako dodatek do salatek np do cezara zamiast grzanek. Do zupy krem 😊
    OdpowiedzUsuń
  2. Paluszki mogą służyć również do rehabilitacji poprzez zabawę z dzieckiem. Dziecko biorąc w dłonie paluszki poznaje różne struktury jedzenia. Albo kładziemy kilka paluszków na podłogę i prosimy dziecko by po nich pochodzilo na boso. Stymulacja stóp. Kilka paluszków zmarnowanych ale poznawanie świata jest też ważne.
1 miejsce ...



Ja z Ezerkami zrobiłabym babeczki na przyjęcie. Dzięki temu że Ezerki mają różne smaki to różne smaki mogą mieć korpusy babeczek.

Na pierwszy ogień poszłyby paluszki paprykowe.
Do zmielonych paluszków dodajemy jajko i trochę masła, zagniatamy i wykładamy ciastem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 10 minut studzimy i nadziewamy farszem z białego serka śmietankowego wymieszanego z pokrojonym koperkiem. Na wierzchu układamy małą różyczkę z wędzonego łososia.

Babeczki z ciasta z dodatkiem paluszków cebulowych nadziałabym serkiem wymieszanym z pokrojonymi oliwkami.

Dla dzieci też nie może zabraknąć babeczek. Orkiszowe Ezerki tym razem dodajemy do ciasta, pieczemy i nadziewamy białym serem i owocami 🍓🍍🍇-kolorowo no i zdrowo :)

Kolejną moja propozycja na słodkości są cake popsy.
Paluszki orkiszowe łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy trochę masła czekoladowego. Możemy dodać też do masy trochę rozdrobnionych orzechów. Wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w 15 minut w zamrażarce. Po wyjęciu formujemy kulkinwielkości orzecha włoskiego, układamy na blade i ponownie chłodzimy.
Czekoladę rozgałęzione w kąpieli wodnej, kulki z ciasta nadziewamy na patyczki np od szaszłyków i obtaczamy w czekoladzie.
Możemy otoczyć jeszcze w kolorowej posypce, wiórkach kokosowych lub rozdrobnionych orzechach.
 Kochane wysłałyście mnóstwo propozycji - Dziękujemy, niestety musiałyśmy trzymać się zasad regulaminu i jeżeli ktoś nie podpisał się pełnym imieniem i nazwiskiem to nie miałyśmy jak sprawdzić Was na fb, Post należało udostępnić publicznie a dodatkowo liczył się oryginalny pomysł :) 
Prosimy o wiadomość na facebooku z danymi do wysyłki . - macie na to 5 dni :) 
Zapraszamy na konkurs z kolorowanka dla dorosłych . 



Komentarze

  1. no wżyciu bym nie wpadła na takie pomysły extra!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu bym nie wpadła na takie patenty z paluszkami. Skąd Wy bierzecie te extra pomysły?☺ może mi coś wpadnie do głowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo my kreatywne dziewczyny jesteśmy i jeszcze nie raz Was zaskoczymy !

      Usuń
  3. W życiu bym nie wpadła na takie patenty z paluszkami. Skąd Wy bierzecie te extra pomysły?☺ może mi coś wpadnie do głowy...

    OdpowiedzUsuń
  4. z takich niekulinarnych pomysłów polecam grę w bierki z dzieciakami,kto zbierze najwięcej ten najwięcej zjada. Uwierzcie,przy małych dzieciach drobne elementy wiecznie się gubią,a takim nikt nie pozwoli się zgubić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pomysły. Nigdy nie pomyślałam bym ze coś takiego z paluszków można zrobić. Ekstra a nad patentami pomyślę

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje maluszki uwielbiają chrupać ☺ także nie mam patentu bo paluszki znikają w mig �� Magda Smolira.

    OdpowiedzUsuń
  7. Woow czapki z głów! Nie kulinarnie to na pewno nauka dodawania i odejmowania jednocześnie smaczna :-) dla ucznia mega zachęta do nauki przez zabawę i ze smakiem

    OdpowiedzUsuń
  8. Pan jeżyk we własnej osobie... To mój drugi patent, wybieramy owoc najlepsza kształtem jest duża gruszka niezbyt twarda (ale można użyć też innych)i wbijamy paluszki,efektownie i wszystko zjadliwe ;-)PS> na wierzch można napić np. borówki ,maliny czy jeżyny które będą służyć jako "jabłuszka" na kolcach;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. super pomysly :) nigdy nie robilam nic z paluszkow dzieciaki zjadaja od razu a ezerków nie widzialam u nas w sklepie .a jakby tak kotlety obtoczyc w zmielonych paluszkach az slinka cieknie na sama mysl :) Katarzyna Osowska

    OdpowiedzUsuń
  10. My z paluszków robimy maszt , do naszych kanapeczek. Nabijamy w kanapkę paluszek. A na paluszek plasterek sera. Powstaję przez to piękny statek kanapkowy. Pozdrawiam Anna P.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z paluszka można zrobić podpórkę dla kwiatka. 😊 pozdrawiam Anna P.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dziecku popsuło się auto. To można zrobić oś do samochodu. Pozdrawiam Anna P.

    OdpowiedzUsuń
  13. Z paluszka można zrobić przepięknego kwiatka np. Tulipana np. Na dzień babci. Czubek tulipana z papieru i do paluszka przyczepić zielonego listka wyciętego z zielonego papieru.
    Pozdrawiam Anna P.

    OdpowiedzUsuń
  14. Paluszkami można jeść lody w kubeczku, zamiast łyżeczki lub patyczka. Mniam smakują wyśmienicie. Pozdrawiam Anna P.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z paluszków jako przekąska można zrobić miotełki.
    Potrzebne są plastry sera, oczywiście paluszki i świeży szczypiorek. Trzeba złożyć kawałek sera w połowie i przy pomocy nożyczek do cięcia zrobić dół do miotełki
    Rolki z sera włożyć na koniec paluszka
    I w końcu ser na paluszku przymocować za pomocą szczypiorku ( obwiązać ) Pozdrawiam Anna P.

    OdpowiedzUsuń
  16. Z paluszków można zrobić pajęczynę : paluszki, biała czekolada lub ciemna(bez dodatków), nożyczki, rękaw kuchenny do wyciskania. Paluszki układamy w słoneczko, czubkami do siebie i polewamy wkoło je rozpuszczoną czekoladą, tak by wyglądało to jak pajęczyna. Na środku można położyć rodzynek będzie wyglądał jak pająk Pozdrawiam Anna P.

    OdpowiedzUsuń
  17. Z paluszków można zrobić jeża, z ciasta zrobić spód by kształtem wyglądał jak jeż i go pokryć masą tortową i na to powbijać paluszki , zrobić mu jeszcze nosek i oczka z użyciem np. cukierków, draży Pozdrawiam Anna P.

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja uważam, że paluszki mogłyby być zdrowym dodatkiem do lodów , ewentualnie można jeszcze zrobić fondue takie, jak Wasze czekoladowe, tylko z białej czekolady lub sera żółtego z dodatkiem ziół prowansalskich :-)
    Paulina Kotlińska

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak ja wykorzystuję paluszki? Poza podstawową funkcją ich 'niamania' całą rodziną używam ich do ciast. Jeśli nie mam pomysłu na polewę, albo brakuje mi czegoś np, w biszkopcie z jabłkami w kisielu to mam na to patent. Biorę 2 garście paluszków i kładę na pergaminie, rozwałkowuję je i przesypuję na patelnie. Skrapiam sokiem z cytryny dość obficie, podlewam octem (tak, octem! :)) winnym lub jabłkowym, chwilę podsmażam mieszając. Następnie czekoladę deserową rozpuszczam w kąpieli wodnej i przesypuję do niej zawartość patelni. Taką polewę wylewa na ciasto. Moim drugim sposobem jest dodane paluszków z patelni do ubitych białek z cukrem i zapieczenie na cieście jak bezę. Na prawdę pychotka :) Coś innego a jakie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolejne super patenty ! Jesteście niesamowite ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. A my wykorzystujemy paluszki do robienia dekoracji na święta, np. gwiazd, czy chatki paluszkowej. Paluszki łączymy ze sobą za pomocą lukru, albo czekolady. Paluszki wykorzystuję również do sernika, kruszę i robię z nich spód.Oczywiście pokruszone paluszki łączę z odrobiną masła. Smak wyśmienity.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mój pomysł, patent na wykorzystanie słonych paluszków do bajecznie pysznych potraw ehhhh, po prostu palce lizać....mówię wam :) Oto przepis na kurczaka w panierce ze słonych paluszków "Mniam Mniam"... :
    Składniki:
    9 kurczakowych podudzi
    50 ml oleju z pestek winogron (może być inny roślinny)
    3-4 ząbki czosnku
    łyżka soli morskiej
    2 łyżki miodu
    świeżo mielony pieprz
    100-150 g paluszków słonych,
    łyżka przyprawy do drobiu...

    Oczywiście wszystkie składniki razem wymieszać, a podudzia z kurczaka obsypać skruszonymi....słonymi paluszkami... Pycha... ja już wypróbowałam, a Wy ?? <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeśli robię kotlety mielone, i zabraknie mi bułki tartej, a mięso mielone jest najprościej w świecie "za rzadkie", to bez żadnych obaw można wykorzystać do tego pokruszone Ezerki.. Mięso z pewnością się zagęści, a my będziemy mieli po prostu "problem z głowy".. :D Nie raz, jak mam troszkę więcej czasu na przygotowanie innej, nowej i pysznej przekąski to przygotowuje : plasterki szynki łososiowej, plasterki żółtego serka... Plasterki szynki i sera kroje na wąskie paseczki, owijam je na przemian wokół paluszka, związuje szczypiorkiem.. Wygląda to pysznie, apetycznie i zjawiskowo... Do zjedzenia tej przekąski przygotowuje dodatkowo sos czosnkowy i sos majonezowo-ketchupowy :) Pycha, Pycha, Pycha <3 Paulina Laskowska

    OdpowiedzUsuń
  24. Panierka do schabowych pyszna chrupka

    OdpowiedzUsuń
  25. Panierka do schabowych pyszna chrupka

    OdpowiedzUsuń
  26. Krakersy na taki "miał" to kruszyłam do kotletow, ale paluszki ? No na to jeszcze nie wpadlam , trzeba wyprobowac jak bedzie smakowac z paluszkami koniecznie :-)
    Szaszlyki tez fajny pomysl , 3 kciuki uznania ode mnie ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jako przekąska gdy mamy gości taj jak można w czekoladzie moczyć i zajadac tak też ser rozstopic i maczac w nim chrupiące paluszki w oddzielnej miseczce mogą być przyprawy papryka zioła. Polecam pychotka

    OdpowiedzUsuń
  28. Koreczki serowe na imprezę jako przekąska. Nadziewamy kawałki sera ogorka oliwki szyneczka. Smacznie i chrupiaco

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. Jako dodatek do salatek np do cezara zamiast grzanek. Do zupy krem 😊

    OdpowiedzUsuń
  31. Paluszki mogą służyć również do rehabilitacji poprzez zabawę z dzieckiem. Dziecko biorąc w dłonie paluszki poznaje różne struktury jedzenia. Albo kładziemy kilka paluszków na podłogę i prosimy dziecko by po nich pochodzilo na boso. Stymulacja stóp. Kilka paluszków zmarnowanych ale poznawanie świata jest też ważne.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja z Ezerkami zrobiłabym babeczki na przyjęcie. Dzięki temu że Ezerki mają różne smaki to różne smaki mogą mieć korpusy babeczek.

    Na pierwszy ogień poszłyby paluszki paprykowe.
    Do zmielonych paluszków dodajemy jajko i trochę masła, zagniatamy i wykładamy ciastem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 10 minut studzimy i nadziewamy farszem z białego serka śmietankowego wymieszanego z pokrojonym koperkiem. Na wierzchu układamy małą różyczkę z wędzonego łososia.

    Babeczki z ciasta z dodatkiem paluszków cebulowych nadziałabym serkiem wymieszanym z pokrojonymi oliwkami.

    Dla dzieci też nie może zabraknąć babeczek. Orkiszowe Ezerki tym razem dodajemy do ciasta, pieczemy i nadziewamy białym serem i owocami 🍓🍍🍇-kolorowo no i zdrowo :)

    Kolejną moja propozycja na słodkości są cake popsy.
    Paluszki orkiszowe łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy trochę masła czekoladowego. Możemy dodać też do masy trochę rozdrobnionych orzechów. Wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w 15 minut w zamrażarce. Po wyjęciu formujemy kulkinwielkości orzecha włoskiego, układamy na blade i ponownie chłodzimy.
    Czekoladę rozgałęzione w kąpieli wodnej, kulki z ciasta nadziewamy na patyczki np od szaszłyków i obtaczamy w czekoladzie.
    Możemy otoczyć jeszcze w kolorowej posypce, wiórkach kokosowych lub rozdrobnionych orzechach.

    OdpowiedzUsuń
  33. Super patenty :) pomysłowe jesteście :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Gratulacje dla wygranych i smacznego !!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Pani Agnieszko i Kingo proszę o kontakt na mojego e-maila .

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty