środa, 13 lipca 2016

" Jak schudnąć po 40 ? " - Świat Książki - recenzja + przepisy

" Jak schudnąć po 40 ? " 
Agnieszka Mielczarek


       Autorka książki Agnieszka Mielczarek to dyplomowany coach żywienia, żona znanego kucharza Pascala Brodnickiego. Najlepszą reklamą danej metody jest wypróbowanie jej na sobie - ona tego dokonała. Utrzymała idealną wagę i spowolniła upływ czasu.



       Napisała kompletny program "30 dni" dla młodego wyglądu i szczupłej sylwetki. W książce znajdziemy przepisy oraz kompletną listę zakupów praktycznych produktów. Dieta jest rozpisana na miesiąc ponieważ wg. autorki to idealny czas aby pozbyć się złych nawyków, oczyścić organizm i zregenerować ciało.

       Dieta oparta jest na produktach bezmięsnych oraz eliminacji jajek, mleka i glutenu.
Wprowadzenie takiego eksperymentu w nasze życie, nawet przed 40 pozwoli na poznanie nowych alternatyw na zdrowe posiłki, rozszerzy naszą wiedzą nt. znajomości produktów oraz wpłynie korzystnie na oczyszczenie naszego organizmu.

Zanim dojdziemy do przepisów czeka nas kilka działów, które przeczytałam jednym tchem.
Szczypta coachingu, odrobina medycyny, małe co nie co w liczbach, co to jest detoks? i garść inspiracji.

Szczególnie zainteresował mnie wstęp coachingu o poznaniu swoich motywów i pokonaniu przeszkód poprzez odpowiedzi na zadawane pytania, m.in

Co się stanie, jeśli niczego nie zmienię i przez kolejny rok będę tkwić w starych nawykach. 

Jakie to oznacza dla mnie straty ? 

I tutaj przypomina mi się moje motto
" Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu, czas i tak upłynie. " 

Opis tego co może nam przeszkodzić w osiągnięciu celu:

" Zacznę od jutra" "Czekolada na stres"
pomyśl tak:

" Nie chcę już myśleć o jedzenie jak o mojej jedynej przyjemności. To mi nie sprzyja. Zrobię coś innego przyjemnego dziś wieczorem. "

Oraz rozróżnienie głodu emocjonalnego i głodu fizycznego - bingo !



12 sposobów na to by zachować zdrowy wygląd - poza litrami wypitej wody, godzinami posiłków znalazło się też tutaj coś co utkwiło mi w pamięci, coś na co każda mama może sobie pozwolić !

" 6. Poświęcaj co najmniej 10 minut dziennie na to, co bardzo lubisz - muzykę, książkę, gazetę, drzemkę, rozmyślanie - cokolwiek, co sprawia, że dobrze się  czujesz " 

Znajdziecie w niej również porady jak nie przekąszać w ciągu dnia, jak nadać lekkości sylwetce oraz jak zachować elastyczną skórę. Sposoby na płaski brzuch, cellulit oraz problem z wypróżnianiem.

Książkę przerobiłam w kuchni i poniżej przedstawię Wam kilka przepisów, które polecam zajadamy się wspólnie z moim 3 letnim synkiem.  Na ciągłość diety nie zdecydowałam się z racji miłości do mięsa, mleka i jaj, Ale staram się je ograniczać i często powielam te dania.


JAGLANKA Z MALINAMI - śniadanie


liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 min

Składniki:
2 szklanki mleka ryżowego (można dać zwykłe)
5 łyżek kaszy jaglanej
2-3 morele lub 1/3 łyżeczki miodu
1/2 szklanki malin

Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko, wsyp opłukaną dokładnie ( unikniesz goryczki) kaszę jaglaną i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Morele umyj i drobno pokrojone dodaj do kaszy. Możesz polać odrobiną ulubionego oleju z racji tego, żer niektóre witaminy rozpuszczają się wtłuszcach. Po przełożeniu do miseczki posyp świeżymi malinami .


ZUPA POROWA Z PESTKAMI DYNI  - 2 śniadanie

liczba porcji: 3
czas przygotowania : 45 min

Składniki : 
2 ziemniaki
1 kawałek dyni pokrojony w kostkę
1 łyżka pestek dyni
2 pory
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju do smażenia
1/2 kostki bulionu
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz

 Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w kostkę. Pestki dyni upraż na gorącej patelni bez tłuszczu. Umyte pory i czosnek posiekaj. W garnku o grubym dnie podsmaż na oleju wszystkie warzywa. Po 10 min. zalej bulionem, dodaj przyprawy. Gotuj 15 min. aż ziemniaki zmiękną, Wyjmij ziele i liść, a całość zmiksuj. Podawaj w miseczkach ozdobione porem i skropione ulubionym olejem.


ZIELONE TAGLIATELLE Z CUKINII Z KLOPSIKAMI Z KASZY JAGLANEJ - obiad

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 2 h

Składniki : 
2 szklanki pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
200 g suchej kaszy jaglanej
2 łyżki oleju
garść orzechów
2 łyżeczki siemia lnianego
2 łyżki sezamu
1/2 łyżeczki ulubionych przypraw
2 duże cukinie
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wina ( ja zrobiłam bez)
skórka z 1/2 cytryny
papryczka chili
4 garście rukoli ( nie dodałam)
pomidorki kotailowe ( użyłam do sosu)




Przygotowanie:
Umyj grzyby i pokrój w paseczki wraz z cebulą. Czosnek i natkę posiekaj. Kasze dokładnie opłucz, zalej w garnku wrząca woda i gotuj pod przykryciem, aby była miękka, ale sypka. Rozgrzewaj piekarnik do 200 stopni. Na głębokiej patelni upraż grzyby, cebulę czosnek., przyprawy, kaszę, mielone orzechy i siemię lniane. Po ostygnięciu uformuj małe klopsiki, które można obtoczyć w sezamie. Piecz na papierze ok 30 minut. Z umytej cukinii za pomocą obieraczki wycinaj długie paski ( makaron) obieraj do momentu pojawienia się miąższu ( możesz go wykorzystać do sosu ) Na patelni uduś pomidorki, resztki cukinii i przyprawy - zmiksuj blenderem i odparuj wodę. Możesz podlać winem i zredukować. Dorzuć tagliatelle i duś przez chwilę, możesz podawać z rukolą a na górze z klopsikami.






KALAFIOR W SKÓRCE Z OTREBÓW  - kolacja

Liczba porcji : 3
czas: 1 godzina

Składniki: 
1 kalafior
1 szklanka otrębów owsianych
5 łyżek płatków  kukurydzianych
1 1/4 mleka roślinnego
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka czosnku
2 łyżki szczypiorku
przyprawy

Przygotowanie: 
Kalafior opłucz i podziel na różyczki. Gotuj pod przykryciem a'la dente. Po ostygnieciu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Otręby zmiel drobno, dodaj przyprawy, szczypiorek i mleko, zmieszaj na masę. Wyrób gęste ciasto, maczaj w nim kalafiora i optaczaj w płatkach. Wszystko rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw na 20 min do uzyskania złotego koloru.





 Książkę oddałam mamie, która będzie mogła przetestować dietę względem wieku i również postawić na zdrowe odżywianie. A Wam zalecam kilka dni detoksu, można ocenić dzięki temu stan skóry i uzyskać lżejsze samopoczucie.

Książka jest napisana prostym i dosadnym jezykiem, czyta się ją szybko i bardzo zrozumiale, Przepisy dostępne na każdą kieszeń zwłaszcza gdy teraz wokół pełno warzyw w ogrodzie.

A Wy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na dania bez mięsne ?

10 komentarzy:

  1. Super pomysły na dania bez mięsa wyglądają ciekawie. Ja robie często naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta. Spaghetti warzywne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za opinię! Pięknie ugotowane!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To my dziękujemy za tak wspaniałą książkę, pełną inspiracji!

      Usuń
  3. Hmm.. Nie no ciekawe pomysly. I jak widac bardzo latwe oraz smaczne :) Ja to w sumie jak nie mam ochoty na mieso to np zupe gotuje na warzywach dodajac na koniec lyzeczke maselka :)
    Jakies nalesniki na cieplo z twargogiem. A w wakacje sa barfzo smaczne pierogi z truskawkami mmm pycha wlasnej roboty oczywiscie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo twórcze pomysły. Musze polecić książkę mojej mamie,bedzie zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie pomysły na dania i przygotowane dania wyglądają na mega pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga