piątek, 20 maja 2016

Kasza jaglana i chia

KASZA JAGLANA

Przyrządzana z prosa kasza jaglana 
jest ze szkodą dla zdrowia dziś nie doceniana. 
Jest ona lekkostrawna i nie uczula . 
Nie ma glutenu i nie przymula.
Posiada antywirusowe właściwości . 
Zmniejsza zapalenie błon śluzowych i inne dolegliwości. 
Przywraca kwasowo-zasadowa równowagę w naszym ciele.
Ja ją bardzo często jem i miele. 
Ona krzemionkę zawiera 
co porost włosów i paznokci wywiera. 
Wpływa na pamięć i koncentrację 
reguluje cholesterol, przyznaj mi rację! 


CHIA

Nasiona chia sporo dobroci zawierają . 
A często ludzie ich nie znają. 
Więcej kwasów omega 3 zawierają 
niż łososie norweskie w sobie mają. 
Bardziej bogatsze są w wapń niż mleko. 
Żelaza więcej niż szpinak bo są Eko. 
Pełnowartościowe białko mają 
rozwojowi nowotworu zapobiegają. 
Pracę mózgu wspomagają 
i pamieć poprawiają. 
Wspomagają układ nerwowy 
i problem mamy z głowy. 
Banalna jest ich obróbka 
podziękuje ci Twoja wątróbka.




1.patent Sernik kokosowy z chia

Kasza jaglana w sernik się zamienić może
Mleko kokosowe i chia w tym jej pomoże
Wyczarujemy pyszne ciasto bez maki bez jajek
Tak kochani, nie opowiadamy wam bajek
Oto prosty przepis dla Was mamy
Sernik jaglano-kokosowy z chia i musem mango Wam przedstawiamy:


Składniki:
opakowania herbatników około 300-4oo g
4 łyżki masła
szklanka-200ml  suchej kaszy jaglanej
2 czubate łyżki nasion chia
2 szklanki mleka -też 200ml szklanka
100g cukru
mleko kokosowe-400 ml
100g wiórków kokosowych
3 łyżki soku z cytryny
Mango-dojrzałe!


Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy-ja potraktowałam blenderem.
Mieszamy z miękkim masłem i wyklejamy spód tortownicy.
Kaszę płuczemy kilkakrotnie, aż woda będzie czysta i zalewamy mlekiem.
Gotujemy około 20 minut, aż się nam rozgotuje, dodając w między czasie cukier.
Z mleka kokosowego odsączamy wodę a stałą część dodajemy do naszej kaszy.
Miksujemy całość na gładką masę dodając sok z cytryny i wiórki kokosowe.
Na koniec do masy dajemy chia i mieszamy łyżką.

Wylewamy na nasz ciasteczkowy spód i pieczemy około 55 minut w 180 stopniach (wcześniej rozgrzewamy piekarnik)


Wyjmujemy, studzimy i chowamy do lodówki.
Mus: mango obieramy, wyjmujemy miąższ i miksujemy na gładką masę-mus.
Polewamy nim schłodzone ciasto i podajemy.
Przepis pochodzi z latosiowego-domu KLIK


2.patent - Omlet jaglany z chia

Kto nie zna, ten pokocha
Wiecie jaka to wielka radocha?
Na szybko  przygotować na śniadanie
Omlet orkiszowo-jaglany z chia i kremem na kasztanie
Jeśli nie to zdradzę Wam jak go przygotować
A potem do woli można pałaszować








Co nam trzeba?
2 jajka
4 łyżki mąki orkiszowej
3 łyżki kaszy jaglanej -ugotowanej i zmiksowanej na papkę
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka nasion chia
2 łyżki kremu z kasztanów
jagody goji do posypania

Robimy!
Jajka roztrzepujemy, dodajmy jogurt naturalny
dosypujemy mąkę i kaszę jaglaną. Mieszamy na dość gęste ciasto
Na koniec dodajemy chia.
Rozgrzewamy patelnie-u mnie do naleśników bez tłuszczu
wylewamy masę i przykrywamy
Po 3-4 minutach patrzymy czy już się zapiekł i przewracamy na drugą stronę.
Musi być zwarty i ładnie się przewracać-odchodzić od patelni.
Podajmy wysmarowany dżemem z kasztanów i posypany jagodami goji.
Przepis od Latosiowy-dom KLIK



4.patent - biszkopt z ptasim mleczkiem

 A może biszkopt upieczemy 
i razem z gośćmi go zjemy . 
W środku dodamy ptasie mleczko kokosowe, 
a jak zmieszamy z chia złapiemy się za głowę. 
Polejemy galaretką z jagodami goji 
i ozdobimy wg. własnej woli . 
Myślę, że takie ciasto każdemu zasmakuje
- a najważniejsze, że kalorii ujmuje ! 
Do tego z kawą mrożoną żołędziową podany 
W mig będzie wyjadany !

Składniki:
Biszkopt
szklanka kaszy jaglanej ( surowej )
2 jajka
5 łyżek mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju kokosowego
2 dojrzałe banany

Ptasie mleczko z chia 
mleko kokosowe-400 ml
szklanka mleka roślinnego
50 g wiórków kokosowych
8 łyżek nasion chia
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny lub agaru

Galaretka z jagodami goi 
1 opakowanie galaretki
garść jagód goi
szklanka zmiksowanych zamrożonych owoców ( u mnie truskawki)



Robimy ! 

biszkopt - Kilkukrotnie przepłukujemy kaszę pod woda po czym gotujemy , zostawiamy do ostygnięcia i blendujemy na gładką masę. Dodajemy banana i jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę, olej kokosowy i zagniatamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie lekko podsypujemy mąką - można też wymieszać dokładnie drewnianą łyżką . Do posmarowanej wcześniej blaszki i obsypanej bułką tartą wkładamy nasze ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Ciasto będzie miękkie w środku i może sprawiać wrażenie zakalca ale nie jest to klasyczny biszkopt i ono musi być wilgotne w środku.


ptasie mleczko - Wszystkie składniki oprócz żelatyny/ agaru dodajemy do garnka, podgrzewamy do połączenia się składników i mieszamy, zostawiamy na 1 h do ostygnięcia po czym dodajemy wystudzoną żelatynę rozrobioną w 4 łyżkach wrzątku, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na nasz biszkopt

galaretka - Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu , zostawiamy do ostygnięcia po czym wsypujemy jagody goi i odstawiamy na 15 minut aby zmiękły, po czym dodajemy nasz mrożony mus owocowy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy - może wytworzyć się pianka, ale dzięki różnicy temperatur galaretka jest gotowa od razu do wylania na ciasto

Zostawiamy na min. 3 h w lodówce - Smacznego !

  

Mrożona kawa żołędziowa - kawę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu ( z 1/3 ilości wody aby otrzymać mocny wywar) , zostawiamy do ostygnięcia, odcedzamy fusy, po czym wkładamy na godzinę do zamrażalnika po rozkruszeniu np łyżką dodajemy zimne mleko i kilka kostek lodu




4 patent - bułeczki 

Jako 4 patent domowa bułeczkę wam proponuje. 
Przy bliższym poznaniu ona w kuchni króluje. 
Uwierzcie mi że z dodatkiem komosy ryżowej zyskują w smaku. 
Dużo wartości odżywczych zostawia w waszym baku. 
Kasza jaglanka miękkości im doda. 
A chia wzmocni organizm taka nowa moda 
Proponuję zrobić domowe hamburgery . 
Dodać sera . Mięsa i inne bajery. 
Konieczni pomidor i przypraw sporo 
lub dzieciaczkowi podać solo. 
Gdy cukru więcej dodacie na słodko ją zajadacie


Co nam trzeba?




1 jajko
szklanka kaszy jaglanej -ugotowanej i zmiksowanej na papkę
5 łyżek nasion chia
pół szklanki komosy ryżowej - zmiksowanej na mąkę
1/3 kostki drożdzy
kieliszek oleju
szczypta soli
ciepła woda
szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru







Robimy!

W miseczce zasypujemy drożdże cukrem i mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Dodajemy ciepła wodę i olej. W większej misce wsypujemy warstwowo zmiksowaną kasze i komosę oraz chia, dodajemy resztę składników poza jajkiem i zagniatamy.



Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.



Formujemy bułki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy chia, pieczemy ok 30 minut i podajemy wg. upodobań :) 



Smacznego ! 











15 komentarzy:

  1. Super pomysły na pewno z któregoś skorzystam wyglądają ciekawie i kuszą . Ja z kaszy jaglanej robiłam czekoladowe browni jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ale to wszystko pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :-) świetne pomysły o których nie miałam pojęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wchodzę na bloga a tu przepis dostosowany do zawartości mojego koszyka w sklepie. Jeszcze tylko lece po mango i podbijam w weekend serca w wersji fit

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaszę jaglaną uwielbiam i jest częstym gościem w naszym domku :) chia jak na razie nie mogę ze względu na karmienie piersią. Może za rok jak już odstawie córeczkę

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sądziłam ze aż tyle potraw można zrobić z kaszy jaglanej. Ciasto miałam okazję spróbować... pyszne było ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie sądziłam ze aż tyle potraw można zrobić z kaszy jaglanej. Ciasto miałam okazję spróbować... pyszne było ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. No to czas robić świetne dania z kaszy wyglądają smakowicie 😀😀 dzięki dziewczyny za tak wspaniałe pyszności

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam aż sie glodna zrobilam ! :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Po weekendzie lecę po mleko kokosowe i mango i robię pierwszy przepis! Wszystkie patenty extra ale ten jedzie na pierwszy plan:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Po weekendzie lecę po mleko kokosowe i mango i robię pierwszy przepis! Wszystkie patenty extra ale ten jedzie na pierwszy plan:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzi lubie kasze jaglana i moja coreczka tez. Dziekuje za kolejne super patenty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mleczko kokosowe pycha... A kasza jaglana często króluje w naszej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  15. Mleczko kokosowe pycha... A kasza jaglana często króluje w naszej kuchni

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga