Kasza jaglana i chia
KASZA JAGLANA
Przyrządzana z prosa kasza jaglana
jest ze szkodą dla zdrowia dziś nie doceniana.
Jest ona lekkostrawna i nie uczula .
Nie ma glutenu i nie przymula.
Posiada antywirusowe właściwości .
Zmniejsza zapalenie błon śluzowych i inne dolegliwości.
Przywraca kwasowo-zasadowa równowagę w naszym ciele.
Ja ją bardzo często jem i miele.
Ona krzemionkę zawiera
co porost włosów i paznokci wywiera.
Wpływa na pamięć i koncentrację
reguluje cholesterol, przyznaj mi rację!
CHIA
Nasiona chia sporo dobroci zawierają .
A często ludzie ich nie znają.
Więcej kwasów omega 3 zawierają
niż łososie norweskie w sobie mają.
Bardziej bogatsze są w wapń niż mleko.
Żelaza więcej niż szpinak bo są Eko.
Pełnowartościowe białko mają
rozwojowi nowotworu zapobiegają.
Pracę mózgu wspomagają
i pamieć poprawiają.
Wspomagają układ nerwowy
i problem mamy z głowy.
Banalna jest ich obróbka
podziękuje ci Twoja wątróbka.
1.patent Sernik kokosowy z chia
Kasza jaglana w sernik się zamienić może
Mleko kokosowe i chia w tym jej pomożeWyczarujemy pyszne ciasto bez maki bez jajek
Tak kochani, nie opowiadamy wam bajek
Oto prosty przepis dla Was mamy
Sernik jaglano-kokosowy z chia i musem mango Wam przedstawiamy:
Składniki:
opakowania herbatników około 300-4oo g
4 łyżki masła
szklanka-200ml suchej kaszy jaglanej
2 czubate łyżki nasion chia
2 szklanki mleka -też 200ml szklanka
100g cukru
mleko kokosowe-400 ml
100g wiórków kokosowych
3 łyżki soku z cytryny
Mango-dojrzałe!
Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy-ja potraktowałam blenderem.Mieszamy z miękkim masłem i wyklejamy spód tortownicy.
Kaszę płuczemy kilkakrotnie, aż woda będzie czysta i zalewamy mlekiem.
Gotujemy około 20 minut, aż się nam rozgotuje, dodając w między czasie cukier.
Z mleka kokosowego odsączamy wodę a stałą część dodajemy do naszej kaszy.
Miksujemy całość na gładką masę dodając sok z cytryny i wiórki kokosowe.
Na koniec do masy dajemy chia i mieszamy łyżką.
Wylewamy na nasz ciasteczkowy spód i pieczemy około 55 minut w 180 stopniach (wcześniej rozgrzewamy piekarnik)
Mus: mango obieramy, wyjmujemy miąższ i miksujemy na gładką masę-mus.
Polewamy nim schłodzone ciasto i podajemy.
Przepis pochodzi z latosiowego-domu KLIK
2.patent - Omlet jaglany z chia
Kto nie zna, ten pokocha
Wiecie jaka to wielka radocha?
Na szybko przygotować na śniadanie
Omlet orkiszowo-jaglany z chia i kremem na kasztanie
Jeśli nie to zdradzę Wam jak go przygotować
A potem do woli można pałaszować
Co nam trzeba?
2 jajka
4 łyżki mąki orkiszowej
3 łyżki kaszy jaglanej -ugotowanej i zmiksowanej na papkę
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka nasion chia
2 łyżki kremu z kasztanów
jagody goji do posypania
Robimy!
Jajka roztrzepujemy, dodajmy jogurt naturalny
dosypujemy mąkę i kaszę jaglaną. Mieszamy na dość gęste ciasto
Na koniec dodajemy chia.
Rozgrzewamy patelnie-u mnie do naleśników bez tłuszczu
wylewamy masę i przykrywamy
Po 3-4 minutach patrzymy czy już się zapiekł i przewracamy na drugą stronę.
Musi być zwarty i ładnie się przewracać-odchodzić od patelni.
Podajmy wysmarowany dżemem z kasztanów i posypany jagodami goji.
Przepis od Latosiowy-dom KLIK
4.patent - biszkopt z ptasim mleczkiem
A może biszkopt upieczemy
i razem z gośćmi go zjemy .
W środku dodamy ptasie mleczko kokosowe,
a jak zmieszamy z chia złapiemy się za głowę.
Polejemy galaretką z jagodami goji
i ozdobimy wg. własnej woli .
Myślę, że takie ciasto każdemu zasmakuje
- a najważniejsze, że kalorii ujmuje !
Do tego z kawą mrożoną żołędziową podany
W mig będzie wyjadany !
Biszkopt
szklanka kaszy jaglanej ( surowej )
2 jajka
5 łyżek mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju kokosowego
2 dojrzałe banany
Ptasie mleczko z chia
mleko kokosowe-400 ml
szklanka mleka roślinnego
50 g wiórków kokosowych
8 łyżek nasion chia
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny lub agaru
Galaretka z jagodami goi
1 opakowanie galaretki
garść jagód goi
szklanka zmiksowanych zamrożonych owoców ( u mnie truskawki)
Robimy !
biszkopt - Kilkukrotnie przepłukujemy kaszę pod woda po czym gotujemy , zostawiamy do ostygnięcia i blendujemy na gładką masę. Dodajemy banana i jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę, olej kokosowy i zagniatamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie lekko podsypujemy mąką - można też wymieszać dokładnie drewnianą łyżką . Do posmarowanej wcześniej blaszki i obsypanej bułką tartą wkładamy nasze ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Ciasto będzie miękkie w środku i może sprawiać wrażenie zakalca ale nie jest to klasyczny biszkopt i ono musi być wilgotne w środku.
ptasie mleczko - Wszystkie składniki oprócz żelatyny/ agaru dodajemy do garnka, podgrzewamy do połączenia się składników i mieszamy, zostawiamy na 1 h do ostygnięcia po czym dodajemy wystudzoną żelatynę rozrobioną w 4 łyżkach wrzątku, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na nasz biszkopt
galaretka - Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu , zostawiamy do ostygnięcia po czym wsypujemy jagody goi i odstawiamy na 15 minut aby zmiękły, po czym dodajemy nasz mrożony mus owocowy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy - może wytworzyć się pianka, ale dzięki różnicy temperatur galaretka jest gotowa od razu do wylania na ciasto
Zostawiamy na min. 3 h w lodówce - Smacznego !
Mrożona kawa żołędziowa - kawę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu ( z 1/3 ilości wody aby otrzymać mocny wywar) , zostawiamy do ostygnięcia, odcedzamy fusy, po czym wkładamy na godzinę do zamrażalnika po rozkruszeniu np łyżką dodajemy zimne mleko i kilka kostek lodu
4 patent - bułeczki
Jako 4 patent domowa bułeczkę wam proponuje.
Przy bliższym poznaniu ona w kuchni króluje.
Uwierzcie mi że z dodatkiem komosy ryżowej zyskują w smaku.
Dużo wartości odżywczych zostawia w waszym baku.
Kasza jaglanka miękkości im doda.
A chia wzmocni organizm taka nowa moda
Proponuję zrobić domowe hamburgery .
Dodać sera . Mięsa i inne bajery.
Konieczni pomidor i przypraw sporo
lub dzieciaczkowi podać solo.
Gdy cukru więcej dodacie na słodko ją zajadacie
szklanka kaszy jaglanej -ugotowanej i zmiksowanej na papkę
5 łyżek nasion chia
pół szklanki komosy ryżowej - zmiksowanej na mąkę
1/3 kostki drożdzy
kieliszek oleju
szczypta soli
ciepła woda
szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
W miseczce zasypujemy drożdże cukrem i mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Dodajemy ciepła wodę i olej. W większej misce wsypujemy warstwowo zmiksowaną kasze i komosę oraz chia, dodajemy resztę składników poza jajkiem i zagniatamy.
Formujemy bułki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy chia, pieczemy ok 30 minut i podajemy wg. upodobań :)
Smacznego !
Super pomysły na pewno z któregoś skorzystam wyglądają ciekawie i kuszą . Ja z kaszy jaglanej robiłam czekoladowe browni jest pyszne.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWow ale to wszystko pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :-) świetne pomysły o których nie miałam pojęcia ;)
OdpowiedzUsuńWchodzę na bloga a tu przepis dostosowany do zawartości mojego koszyka w sklepie. Jeszcze tylko lece po mango i podbijam w weekend serca w wersji fit
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną uwielbiam i jest częstym gościem w naszym domku :) chia jak na razie nie mogę ze względu na karmienie piersią. Może za rok jak już odstawie córeczkę
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie sądziłam ze aż tyle potraw można zrobić z kaszy jaglanej. Ciasto miałam okazję spróbować... pyszne było ☺
OdpowiedzUsuńNie sądziłam ze aż tyle potraw można zrobić z kaszy jaglanej. Ciasto miałam okazję spróbować... pyszne było ☺
OdpowiedzUsuńNo to czas robić świetne dania z kaszy wyglądają smakowicie 😀😀 dzięki dziewczyny za tak wspaniałe pyszności
OdpowiedzUsuńMniam aż sie glodna zrobilam ! :-D
OdpowiedzUsuńPo weekendzie lecę po mleko kokosowe i mango i robię pierwszy przepis! Wszystkie patenty extra ale ten jedzie na pierwszy plan:)
OdpowiedzUsuńPo weekendzie lecę po mleko kokosowe i mango i robię pierwszy przepis! Wszystkie patenty extra ale ten jedzie na pierwszy plan:)
OdpowiedzUsuńBardzi lubie kasze jaglana i moja coreczka tez. Dziekuje za kolejne super patenty :)
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe pycha... A kasza jaglana często króluje w naszej kuchni
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe pycha... A kasza jaglana często króluje w naszej kuchni
OdpowiedzUsuń