4 powody dla których warto jeść ryby + przepis na LINA w śmietanie

Czy ryby często jecie ?
Czy tylko na święta kupujecie ?
Wiecie ile właściwości dobrych mają
i jak nasz organizm wzmacniają ?
Dziś Wam trochę opowiemy
i LINA w śmietanie pokazać chcemy.



1. Ryby serce wzmacniają,
nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA - 3 zawierają.
Ciśnienie krwi nam obniżają
oraz naczynka krwionośne rozszerzają.
Na zmniejszenie cholesterolu działają
i powstawaniu zakrzepów zapobiegają.


2. Ryby to bardzo syte dania,
a mało kalorii mają do dodania.
Kiedy na diecie jesteśmy i o linię dbamy
częściej rybami niż mięsem tydzień wzbogacamy.
Ryba jodu dostarcza,
dzięki któremu trawienie się nie pogarsza.
Apetyt hamują, wspomagają odchudzanie
więc ryby jemy panowie i panie.



3. Gdy w folii pieczemy lub na parze dusimy,
dużo cennego białka zachować musimy.
Witaminy takie zawierają
i lepiej nam się z tłuszczami wchłaniają.
A - poprawia kondycję skóry
D - wzmacnia kości i zęby
E - usuwa wolne rodniki

4. Gdy często się denerwujesz,
chuda ryba słodkowodna cię unormuje.
Zwiększa poziom serotoniny ( hormon szczęścia)
antydepresyjnie działa i buzia śmieje się cała.
Witaminy z grupy B zawierają
i pracę układu nerwowego wspomagają.



Przepis na lina w śmietanie


Świeżej rybki potrzebujemy, 
jednak najpierw ją obierzemy. 
Lina nie skrobiemy, 
tylko grubą warstwą soli posypujemy, 
następnie ręcznikiem papierowym ściągamy 
i cały śluz wraz z solą usuwamy.


Teraz rybę patroszymy 
i umyć pod wodą musimy. 
Zabieramy się za filetowanie, 
jednak to nie łatwe zadanie. 
Ostry nóż potrzebujemy 
i w pęsetę się zaopatrujemy. 
Od grzbietu zaczynamy 
i ku dołowi mięso wycinamy. 
Ości które zostały dokładnie wyciągamy 
i piękne filety mamy.



Potrzebujemy:

lin albo i dwa albo i trzy (około 1 kg) 
śmietana 30 słodka - duże opakowanie
cebula
por
czosnek
masło 
świeża natka pietruszki 
przyprawy





Nasze filety wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy przez chwilę z każdej strony.
Cebulę podsmażamy i wrzucamy do lina. Zalewamy śmietaną i dusimy na małym ogniu ok. pół godziny. Dodajemy drobno posiekanego pora i natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 10 minut.



Smacznego. 






Komentarze

  1. U nas raz w tygodniu zawsze jest rybka czasami częściej jak mamy chęć 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat ryby mogłabym jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie święta to karp. jem karpia od wigilii do sylwestra. Tylko karpia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rybę chyba w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie do ryb nie przekona jednak nic. Jednak jestem bardziej roslinozerna, a jedyną forma gdzie ryby zajadam chętnie to sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię rybki, szczególnie smażone w panierce filety.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bardzo lubię smażone rybki na wigilijnym stole =)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię jeść ryby, ale niezbyt często. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bardzo lubię jeść ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uwielbiam ryby moja babcia je kupuje bardzo często ❤️

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię ryby, jednak nie wszystkie są takie zdrowe :) Trzeba wiedzieć jakie i gdzie kupić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ryby. Jednak bardzo uważam kupując. Unikam np tych z supermarketow :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie w domu ryby Królują baaardzo często 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja nie przepadam za rybami :( Głownie przez ości, a zawsze mam pecha bo na jakąś trafie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja nie jem ryb, nigdy i żadnej. Nie lubię ich zapachu i smak źle na mnie działa :/

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja rzadko jem ryby. Chyba musze to zmienic.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla mojego męża to super przepis 😍

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis zapowiada się bardzo apetycznie, z chęcią wypróbuję :) Ostatnio przeczytałam dobry artykuł na blogu dietetycznym Michała Wrzoska, właśnie na temat jedzenia ryb. Pomijając, że są świetnym źródłem wartościowego białka, to dostarczają także kwasów omega-3, witaminę D oraz selen, czyli składniki kluczowe dla zdrowia naszego organizmu i dobrego samopoczucia. No i jak tu nie lubić ryb? :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty