10 właściwości dzikiej róży i przepis na syrop na odporność

Czy Wy drogie Panie kwiaty lubicie?
Czy pięknym bukietem róż się zachwycicie ?
Dzisiaj o róży trochę Wam opowiemy
i na odporność polecić Wam chcemy.
Jednak dzika róża tutaj zagości,
nie kwiat lecz owoc ma multum właściwości.
Pewnie pączki z konfiturą kojarzycie ?
Dziś nowy patent na nią zobaczycie.
Na WZMOCNIENIE i ODPORNOŚĆ działa,
ma wszystko co chorobę powala.




Owoce mają ogromną ilość wit. C – 30–40 razy więcej niż cytrusy.
Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K,
a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów,
kwasów organicznych, garbników, pektyn.



WŁAŚCIWOŚCI DZIKIEJ RÓŻY

Idealna dla osób z nadciśnieniem, obniża je

Dla osób z chorobami serca i chorobami wątroby.

Poprawia układ krążenia  duża ilość flawonoidów zawartych w owocach róży działa przeciwzapalnie, rozszerza naczynia krwionośne i obniża cholesterol.

Pobudza produkcję kolagenu, zwiększa elastyczność skóry.

Poprawia nastrój i usuwa zmęczenie

Leczy i uśmierza ból gardła

Chroni przed szkorbutem

Łagodzi objawy chorób dróg oddechowych.

Pomaga przy biegunce i niestrawności.

Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego.



PRZEPIS NA SYROP Z OWOCÓW Z DZIKIEJ RÓŻY Z DODATKIEM PŁATKÓW

Zbieramy dojrzałe pękate owoce z dala od drogi, 
w oddzielny koszyczek lub torebkę najlepiej papierową zbieramy płatki.

Najlepiej robić to cały sezon i mrozić już wypestkowane i umyte owoce, 
a następnie za 1 razy zrobić syrop.


Jednak teraz też można zbierać owoce, 
pierwsze przymrozki za nami i proces mrożenia już nas nie obowiązuje.



Nie mam ogólnych proporcji, zawsze cukru lub miodu daję do smaku, aby mi się słoik zamknął.

Zebrane owoce dzikiej róży myjemy, suszymy i zabieramy się do drylowania. Musimy usunąć ze środka wszystkie pestki i włoski. Dokładnie wypłukać i zamrozić. Płatki kwiatów płuczemy.




Nasze owoce wrzucamy do gara i na małym ogniu gotujemy do miękkości, do uzyskania papki.
Przeciskamy całość przez wyciskarkę wolnoobrotową. Do miąższu dodajemy płatki kwiatów, a dla rozcieńczenia świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Na 1 litr papki ok 200 ml soku. Całość gotujemy z dodatkiem cukru aż zabulgocze. Wlewamy na gorąco do słoików.

Stawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Po dobie wynosimy do piwnicy. 

Smacznego ! 




Komentarze

  1. Ja niestety nie mam nigdzie w pobliżu dzikiej róży, którą mogłabym wykorzystać :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam koleżankę w pracy, która co roku robi i mi przynosi słoiczek 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze znam właściwości dzikiej róży. Moja babcia zawsze potrafiła wyczarować z niej smakowite cuda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Syrop na odporność na pewno się przyda, jak tak zimno na dworze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Również moja mama robi co roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja niestety nie lubię dzikiej róży 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie przepadam za dzika róża 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja swą odporność wzmacniam od wielu lat pigwą z działki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tyle zastosować o których nie wiedzialam. Dobrze wiedziec!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow nawet nie wiedziałam, że ma tyle właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czyli przy przeziębienie coś idealnego 😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziką różę znajdę, więc spróbuję ją godnie wykorzystać. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  13. Sporo dzikiej róży rośnie. Trzeba by czasem skorzystać 😃👍

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jako dziecko bardzo lubiłam z niej syrop, teraz szaleje za marmolada.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zawsze myślalam ze jest trująca 😁😁

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znałam tych właściwości :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. muszę zebrać te przepisy Twoje i wziąć się do roboty! Niesamowitą masz wiedzę

    OdpowiedzUsuń
  18. Syrop na odporność - baaaardzo mi się przyda taki! 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie miałąm pojęcia, że dzika róża ma tyle właściwości :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty