Domowy zakwas z buraka
O Burakach już kiedyś pisałyśmy,
nawet konfiturę zawekowałyśmy.
Dużo właściwości w sobie mają
i nasz organizm wzmacniają.
Jakiś czas temu ZAKWAS z dużą ilością czosnku i imbiru zrobiłam
i od tej pory codziennie regularnie go piłam.
W okresie zimowym kiszonki organizm wspierają,
poniżej 10 najważniejszych właściwości jakie zawierają.
1. Zakwas zawiera mnóstwo minerałów ( cynk, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń ) dużą ilość witaminy C., dobre źródło witamin z grupy B oraz rzadko występujących mikroelementów, jak lit, cez, rubid czy kobalt - idealne w profilaktyce antynowotworowej.
2. Wzmacnia organizm przy przeziębieniu, osłabieniu i anemii - obowiązkowy przy antybiotyko-terapii.
3. Obniża poziom złego cholesterolu
4. Poprawia koncentrację
5. Przeciwdziała miażdżycy
6. Świetnie odkwasza organizm
7. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego - niezbędnego w ciąży
8. Jest to zdrowy i naturalny ENERGETYK - dodaje sił i pobudza, wzmacnia kondycję fizyczną, zwiększa przyswajalność żelaza.
9. Substancje zawarte w kiszonkach regulują florę bakteryjną w jelitach.
10. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew ( zwiększa liczbę czerwonych krwinek) - idealny w leczeniu niedokrwistości
Teraz już wiecie, że warto go zrobić czas na mój przepis :)
Zakwas z buraków czyli Kiszony sok
* 3 kg ekologicznych buraków
* 3 litry wody
* 4 główki czosnku
* duży kawał imbiru
* ziele angielskie 15 kulek
* 10 liści laurowych
* 2 łyżeczki soli
Robimy:
1. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.
2. Ziarenka czosnku kroimy na pół.
3. Imbir kroimy w plastry.
4. Buraki, czosnek i imbir układamy ciasno naprzemiennie w dużym słoiku.
5. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
6. Całość przykrywamy talerzykiem.
7. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy wodą całość
8. Słoik przykrywamy pieluszką tetrową i ściskamy recepturką.
9. Dwa razy dziennie odkrywamy zakwas, zdejmujemy pianę, pilnujemy aby żaden burak nie wypłynął a zakwas nie spleśniał.
10. Trzymamy w ciemnym, ale ciepłym miejscu.
11. Kisimy od 5 do 10 dni w zależności od preferencji smakowych.
12. Gotowy zakwas zlewamy do butelek i trzymamy w lodówce bez pasteryzacji.
13. Z warzyw, które nam zostały możemy zrobić sałatkę lub zupę.
Pijemy minimum pół szklanki dziennie dla naszego zdrowia !
Smacznego.
Czy zakwas z buraka kiedykolwiek u Was gościł ? Lubicie ? Jakie Wy macie patenty na odporność ?
Kiedyś probowalam ale mi nie smakuje więc wolę jednak herbatę z malinami i miodem 😉
OdpowiedzUsuńMoja mama robi zawsze na zimę ;)
OdpowiedzUsuńOo jakie ciekawe informacje. Nie wiedziałam że taki zakwas może być zamiennikiem energetyka ;)
OdpowiedzUsuńJeśli buraki to tylko na gorąco do ziemniaków. Albo ćwikła z chrzanem :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji buraków nie znałam. Najczęściej jem je do obiadu na zimno.
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z tego przepisu! Chyba wezmę się za to jeszcze w tym tygodniu 🤔
OdpowiedzUsuńjak z nieba mi spadł ten post. Dostałam od Mamci całą masę buraków i nie wiedziałam już do czego je wykrorzystać :)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie lubiłam buraków a teraz jem je dość często
OdpowiedzUsuńchyba nie dla mnie.... ale zapiszę sobie, bo zwykle jest tak, że mówię nie, a potem okazuje się, że to moje must have!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na buraki, ja niestety za nimi nie przepadam 🙈
OdpowiedzUsuńKocham buraczki, moja mama robi najlepsze 😃
OdpowiedzUsuńLubię buraki w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńNie dla mnie, nie lubię buraków 😑
OdpowiedzUsuńBurak bardzo zdrowy , muszę mamie przekazać przepis bo uwielbia 🙈
OdpowiedzUsuńJa ogólnie nie przepadam za burakami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! nie wiem czy mi będzie smakował, ale wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPost idealnie dla mnie. Ostatnio mam problem z żelazem i buraki to teraz moi wielcy przyjaciele!
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy zakwasu ale może kiedyś sprobuję ☺
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić taki zakwas :D
OdpowiedzUsuńNiestety nie cierpię buraków, więc to nie dla mnie. Ale powiem mojej mamie!
OdpowiedzUsuńMniam - idealna opcja dla mnie, fanki barszczu i soku z buraków.
OdpowiedzUsuń