Domowy zakwas z buraka

O Burakach już kiedyś pisałyśmy, 
nawet konfiturę zawekowałyśmy. 
Dużo właściwości w sobie mają 
i nasz organizm wzmacniają. 

Jakiś czas temu ZAKWAS z dużą ilością czosnku i imbiru zrobiłam 
i od tej pory codziennie regularnie go piłam. 






W okresie zimowym kiszonki organizm wspierają, 
poniżej 10 najważniejszych właściwości jakie zawierają. 


1. Zakwas zawiera mnóstwo minerałów ( cynk, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń ) dużą ilość witaminy C., dobre źródło witamin z grupy B oraz rzadko występujących mikroelementów, jak lit, cez, rubid czy kobalt - idealne w profilaktyce antynowotworowej. 

2. Wzmacnia organizm przy przeziębieniu, osłabieniu i anemii - obowiązkowy przy antybiotyko-terapii. 

3. Obniża poziom złego cholesterolu 

4. Poprawia koncentrację 

5. Przeciwdziała miażdżycy 



6. Świetnie odkwasza organizm 

7. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego - niezbędnego w ciąży 

8. Jest to zdrowy i naturalny ENERGETYK - dodaje sił i pobudza, wzmacnia kondycję fizyczną, zwiększa przyswajalność żelaza.

9. Substancje zawarte w kiszonkach regulują florę bakteryjną w jelitach.

10. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew ( zwiększa liczbę czerwonych krwinek) - idealny w leczeniu niedokrwistości 

Teraz już wiecie, że warto go zrobić czas na mój przepis :) 

Zakwas z buraków czyli Kiszony sok 

* 3 kg ekologicznych buraków 
* 3 litry wody
* 4 główki czosnku 
* duży kawał imbiru 
* ziele angielskie 15 kulek 
* 10 liści laurowych 
* 2 łyżeczki soli 



Robimy: 

1. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.
2. Ziarenka czosnku kroimy na pół. 
3. Imbir kroimy w plastry. 
4. Buraki, czosnek i imbir układamy ciasno naprzemiennie w dużym słoiku.
5. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. 
6. Całość przykrywamy talerzykiem.
7. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy wodą całość
8. Słoik przykrywamy pieluszką tetrową i ściskamy recepturką. 
9. Dwa razy dziennie odkrywamy zakwas, zdejmujemy pianę, pilnujemy aby żaden burak nie wypłynął a zakwas nie spleśniał. 
10. Trzymamy w ciemnym, ale ciepłym miejscu. 
11. Kisimy od 5 do 10 dni w zależności od preferencji smakowych. 
12. Gotowy zakwas zlewamy do butelek i trzymamy w lodówce bez pasteryzacji. 
13. Z warzyw, które nam zostały możemy zrobić sałatkę lub zupę. 



Pijemy minimum pół szklanki dziennie dla naszego zdrowia ! 
Smacznego. 
Czy zakwas z buraka kiedykolwiek u Was gościł ?  Lubicie ? Jakie Wy macie patenty na odporność ? 

Komentarze

  1. Kiedyś probowalam ale mi nie smakuje więc wolę jednak herbatę z malinami i miodem 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo jakie ciekawe informacje. Nie wiedziałam że taki zakwas może być zamiennikiem energetyka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli buraki to tylko na gorąco do ziemniaków. Albo ćwikła z chrzanem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej wersji buraków nie znałam. Najczęściej jem je do obiadu na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno skorzystam z tego przepisu! Chyba wezmę się za to jeszcze w tym tygodniu 🤔

    OdpowiedzUsuń
  6. jak z nieba mi spadł ten post. Dostałam od Mamci całą masę buraków i nie wiedziałam już do czego je wykrorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś nie lubiłam buraków a teraz jem je dość często

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba nie dla mnie.... ale zapiszę sobie, bo zwykle jest tak, że mówię nie, a potem okazuje się, że to moje must have!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na buraki, ja niestety za nimi nie przepadam 🙈

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham buraczki, moja mama robi najlepsze 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie dla mnie, nie lubię buraków 😑

    OdpowiedzUsuń
  13. Burak bardzo zdrowy , muszę mamie przekazać przepis bo uwielbia 🙈

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja ogólnie nie przepadam za burakami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis! nie wiem czy mi będzie smakował, ale wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Post idealnie dla mnie. Ostatnio mam problem z żelazem i buraki to teraz moi wielcy przyjaciele!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie robiłam nigdy zakwasu ale może kiedyś sprobuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę zrobić taki zakwas :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Niestety nie cierpię buraków, więc to nie dla mnie. Ale powiem mojej mamie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam - idealna opcja dla mnie, fanki barszczu i soku z buraków.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty