4 patenty na drożdże

Mała kostka w sklepie czeka, 
na jej cenę nikt nie narzeka.
One sprawiają, że wypieki duże urosną, 
ale też i brzuszki nam wzrosną. 
Dzisiaj 4 patenty na drożdże Wam pokażemy 
i coś słodkiego do kawy upieczemy.





PANCAKES DROŻDŻOWE



Placuszki dzieci uwielbiają, 
na śniadanie ze smakiem zjadają. 
Można podać z dżemem lub owocami
najlepiej gdy cały talerz wyłożymy plackami. 
A gdy są duże i wyrośnięte 
dziecko będzie wniebowzięte. 


Potrzebujemy:
* 20 gram świeżych drożdży 
* 250 ml mleka
* 200 gram mąki pszennej 
* 50 gram cukru
* 1 jajo + 1 żółtko 
* szczypta soli 
* 30 gram masła 

+ olej kokosowy do smażenia 




Robimy: 
Rozczyn wykonać musimy, w tym celu drożdże do miski kruszymy, połowę ciepłego mleka wlewamy, 1 łyżeczkę cukru + 1 łyżeczkę mąki mieszamy i na 15 minut odstawiamy. 

Jajko z żółtkiem na puszystą mase mikserem ubijamy, na małych obrotach rozczyn do tego dodamy - wszystkie składniki plus roztopione masło dolewamy i delikatnie mieszamy. 

Na pół godziny do wyrośnięcia odkładamy i łyżeczką na rozgrzaną patelnię wlewamy, ładnie z każdej strony podpiekamy i wyrośnięte placuszki zjadamy. 


DROŻDZÓWKA Z KRUSZONKĄ

Drożdżówka kilka dni świeżość zachowuje, 
wtedy gdy odpowiednio się ją przechowuje. 
Taka z kruszonką i owocami najlepsza 
żadna kupna bułka nie będzie lepsza. 
Kubek mleka lub kakao 
i dziecko moje zje całą. 
Gdy zrobić chcę do kawy 
w podwójną porcję zakasam rękawy. 


Składniki:

Rozczyn :
* 30 g świeżych drożdży
* 1 łyżka cukru 
* 1/2 szklanki ciepłego mleka
* szczypta mąki 
Ciasto:
* 4 żółtka jaj + 1 białko
* 400 gram mąki 
* 75 gram cukru pudru 
* 1/2 szklanki ciepłego mleka
* 100 gram miękkiego masła 
Kruszonka
* 60 gram cukru pudru 
* 60 gram miękkiego masła
* 120 gram mąki  


Robimy:
Rozczyn podobnie wykonujemy, drożdże kruszyć będziemy, ciepłym mlekiem zalewamy, resztę składników dodamy i dokładnie mieszamy, do wyrośnięcia odstawiamy i ciasto zagniatamy. 
Z żółtek i cukru kogel mogel ucieramy, przesianą przez sitko mąkę dodamy, rozczyn wlewamy i ciepłe mleko dodamy. Dłonią wszystko zagniatamy gdy jest za rzadkie mąki dodamy. Gdy ciasto do rąk kleić się przestanie, wtedy miękkie masło wlewamy i ponownie 15 minut wyrabiamy. Ciasto zagniecione w miseczce zostawiamy i ściereczką przykrywamy. Czekamy aż swoją objętość podwoi i nas wielkością zadowoli. Kruszonkę robimy z łatwością - składniki mieszamy w całość i dobrze ugniatamy, następnie kruszymy i ciasto włożone w blaszkę, białkiem posmarowane oprószymy. Gdy chcemy mieć drożdżówkę z owocami pod kruszonką je ukrywamy. 
W nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach pieczemy i jak wystygnie ze smakiem jemy.



Rogaliki drożdżowe


Małe chrupiące idealne do kawy, 
rogaliki z marmoladą to temat ciekawy. 
Trzeba trochę cierpliwie popracować, 
żeby ich smakiem się delektować. 
Idealne do pracy lub do szkoły 
każdy maluch będzie wesoły. 


składniki : 
* 1/2 kg maki pszennej tortowej 
* 120 g masła 
* 100g cukru 
* 2 jajka 
* 40g drożdży 
* 1 słoik dżemu morelowego 
* sól 
* cukier puder do posypania


Robimy: 

Drożdże w letniej wodzie rozpuszczamy. 100 gram masła z przesianą mąką zagniatamy, cukier, jajka i sól też dodajemy i dokładnie ciasto gnieciemy. Następnie drożdże dodajemy i znów gnieciemy. Na 5 godzin do wyrośnięcia odstawiamy i ciasto na blacie zagniatamy, pozostałe masło na wiórki tarkujemy i znów gnieciemy. Ciasto rozwałkowujemy i trójkąciki formujemy, na środek dżem nakładamy i rogalika zawijamy. Wszystko na papierze do pieczenia  układamy i przykryte ściereczką na dwie godziny odstawiamy. Potem do nagrzanego piekarnika wkładamy i przez 15 minut wypiekamy. 



Drożdżówki z serem 


Drugie śniadanie do szkoły gotowe, 
upiecz domowe bułki i będzie z głowy. 
Drożdzówki z serem są rozchwytywane
przed uczniów chętnie zjadane. 


Składniki:

* mąka pszenna 0,5 kg (tortowa) 
* 20 g świeżych drożdży 
* 1 jajko 
* 40 ml mleka 
 * 80 ml wody 
* 4 łyżeczki cukru 
* 60g masła 
na masę: 
* kostka twarogu, 
* 2 łyżki cukru pudru, 
* 4 łyżki mleka, 
* 2 żółtka 
* cukier puder do posypania 
* mleko do posmarowania ciasta


Robimy:

W miseczce drożdże kruszymy i cukrem zasypujemy, łyżeczką mieszamy i ok 10 minut rozpuszczamy. 
Mąkę do miski wsypujemy i w środku wgłębienie robimy, jajko wbijamy, mleko i wodę wlewamy, pokrojone w kostkę masło wrzucamy i drożdże wlewamy. Wszystko dokładnie zagniatamy i ciasto wyrabiamy. Na godzinę przykryte ściereczką zostawiamy a w tym czasie twaróg z resztą składników dokładnie mieszamy. 
Ciasto na obsypany blat mąką wykładamy i kuleczki kulgamy. Lekko je rozpłaszczamy, dołek robimy i w środek twaróg nakładamy . Brzegi mlekiem smarujemy i do piekarnika wędrujemy. 20 minut pieczemy w 180 stopniach i zarumienione wyjmujemy. Na świeżo zjadamy i mlekiem popijamy.


A Wy wypieki drożdżowe lubicie ? Co dzisiaj przyrządzicie ? 




Komentarze

  1. Narobilyscie smaka i na pewno coś w tym tygodniu zrobię z takich pyszności ☺️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde słowo - Rozgość się na naszym blogu - Agnieszka i Kinga

Instagram

Popularne posty