4 patenty na drożdże
Mała kostka w sklepie czeka,
na jej cenę nikt nie narzeka.
One sprawiają, że wypieki duże urosną,
ale też i brzuszki nam wzrosną.
Dzisiaj 4 patenty na drożdże Wam pokażemy
i coś słodkiego do kawy upieczemy.
PANCAKES DROŻDŻOWE
Placuszki dzieci uwielbiają,
na śniadanie ze smakiem zjadają.
Można podać z dżemem lub owocami
najlepiej gdy cały talerz wyłożymy plackami.
A gdy są duże i wyrośnięte
dziecko będzie wniebowzięte.
Potrzebujemy:
* 20 gram świeżych drożdży
* 250 ml mleka
* 200 gram mąki pszennej
* 50 gram cukru
* 1 jajo + 1 żółtko
* szczypta soli
* 30 gram masła
+ olej kokosowy do smażenia
Robimy:
Rozczyn wykonać musimy, w tym celu drożdże do miski kruszymy, połowę ciepłego mleka wlewamy, 1 łyżeczkę cukru + 1 łyżeczkę mąki mieszamy i na 15 minut odstawiamy.
Jajko z żółtkiem na puszystą mase mikserem ubijamy, na małych obrotach rozczyn do tego dodamy - wszystkie składniki plus roztopione masło dolewamy i delikatnie mieszamy.
Na pół godziny do wyrośnięcia odkładamy i łyżeczką na rozgrzaną patelnię wlewamy, ładnie z każdej strony podpiekamy i wyrośnięte placuszki zjadamy.
DROŻDZÓWKA Z KRUSZONKĄ
Drożdżówka kilka dni świeżość zachowuje,
wtedy gdy odpowiednio się ją przechowuje.
Taka z kruszonką i owocami najlepsza
żadna kupna bułka nie będzie lepsza.
Kubek mleka lub kakao
i dziecko moje zje całą.
Gdy zrobić chcę do kawy
w podwójną porcję zakasam rękawy.
Składniki:
Rozczyn :
* 30 g świeżych drożdży
* 1 łyżka cukru
* 1/2 szklanki ciepłego mleka
* szczypta mąki
Ciasto:
* 4 żółtka jaj + 1 białko
* 400 gram mąki
* 75 gram cukru pudru
* 1/2 szklanki ciepłego mleka
* 100 gram miękkiego masła
Kruszonka
* 60 gram cukru pudru
* 60 gram miękkiego masła
* 120 gram mąki
Robimy:
Rozczyn podobnie wykonujemy, drożdże kruszyć będziemy, ciepłym mlekiem zalewamy, resztę składników dodamy i dokładnie mieszamy, do wyrośnięcia odstawiamy i ciasto zagniatamy.
Z żółtek i cukru kogel mogel ucieramy, przesianą przez sitko mąkę dodamy, rozczyn wlewamy i ciepłe mleko dodamy. Dłonią wszystko zagniatamy gdy jest za rzadkie mąki dodamy. Gdy ciasto do rąk kleić się przestanie, wtedy miękkie masło wlewamy i ponownie 15 minut wyrabiamy. Ciasto zagniecione w miseczce zostawiamy i ściereczką przykrywamy. Czekamy aż swoją objętość podwoi i nas wielkością zadowoli. Kruszonkę robimy z łatwością - składniki mieszamy w całość i dobrze ugniatamy, następnie kruszymy i ciasto włożone w blaszkę, białkiem posmarowane oprószymy. Gdy chcemy mieć drożdżówkę z owocami pod kruszonką je ukrywamy.
W nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach pieczemy i jak wystygnie ze smakiem jemy.
Rogaliki drożdżowe
Małe chrupiące idealne do kawy,
rogaliki z marmoladą to temat ciekawy.
Trzeba trochę cierpliwie popracować,
żeby ich smakiem się delektować.
Idealne do pracy lub do szkoły
każdy maluch będzie wesoły.
składniki :
* 1/2 kg maki pszennej tortowej
* 120 g masła
* 100g cukru
* 2 jajka
* 40g drożdży
* 1 słoik dżemu morelowego
* sól
* cukier puder do posypania
Robimy:
Drożdże w letniej wodzie rozpuszczamy. 100 gram masła z przesianą mąką zagniatamy, cukier, jajka i sól też dodajemy i dokładnie ciasto gnieciemy. Następnie drożdże dodajemy i znów gnieciemy. Na 5 godzin do wyrośnięcia odstawiamy i ciasto na blacie zagniatamy, pozostałe masło na wiórki tarkujemy i znów gnieciemy. Ciasto rozwałkowujemy i trójkąciki formujemy, na środek dżem nakładamy i rogalika zawijamy. Wszystko na papierze do pieczenia układamy i przykryte ściereczką na dwie godziny odstawiamy. Potem do nagrzanego piekarnika wkładamy i przez 15 minut wypiekamy.
Drożdżówki z serem
Drugie śniadanie do szkoły gotowe,
upiecz domowe bułki i będzie z głowy.
Drożdzówki z serem są rozchwytywane
przed uczniów chętnie zjadane.
Składniki:
* mąka pszenna 0,5 kg (tortowa)
* 20 g świeżych drożdży
* 1 jajko
* 40 ml mleka
* 80 ml wody
* 4 łyżeczki cukru
* 60g masła
na masę:
* kostka twarogu,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 4 łyżki mleka,
* 2 żółtka
* cukier puder do posypania
* mleko do posmarowania ciasta
Robimy:
W miseczce drożdże kruszymy i cukrem zasypujemy, łyżeczką mieszamy i ok 10 minut rozpuszczamy.
Mąkę do miski wsypujemy i w środku wgłębienie robimy, jajko wbijamy, mleko i wodę wlewamy, pokrojone w kostkę masło wrzucamy i drożdże wlewamy. Wszystko dokładnie zagniatamy i ciasto wyrabiamy. Na godzinę przykryte ściereczką zostawiamy a w tym czasie twaróg z resztą składników dokładnie mieszamy.
Ciasto na obsypany blat mąką wykładamy i kuleczki kulgamy. Lekko je rozpłaszczamy, dołek robimy i w środek twaróg nakładamy . Brzegi mlekiem smarujemy i do piekarnika wędrujemy. 20 minut pieczemy w 180 stopniach i zarumienione wyjmujemy. Na świeżo zjadamy i mlekiem popijamy.
A Wy wypieki drożdżowe lubicie ? Co dzisiaj przyrządzicie ?
Narobilyscie smaka i na pewno coś w tym tygodniu zrobię z takich pyszności ☺️
OdpowiedzUsuń